Crypto.be » Kennisbank » Wat is de geschiedenis van blockchain?

Inmiddels is blockchain één van de populairste technologieën die er bestaan. Dat is echter niet altijd zo geweest. Er waren tijden dat blockchaintechnologie enkel onder de aandacht stond van programmeurs en computernerds.

Die tijden zijn veranderd. Maar hoe? Vandaag kijken we naar een aantal belangrijke keerpunten in de geschiedenis van blockchain.

De geschiedenis van blockchain

Inmiddels is blockchain, met name door de opkomst van crypto, dus razend populair. Maar waar begon het allemaal? Om blockchaintechnologie nog beter te begrijpen, is het zeker eens interessant om te kijken naar de geschiedenis van blockchain.

Vandaag kijken we naar 4 enorm belangrijkste gebeurtenissen voor blockchain. Deze 4 gebeurtenissen vonden plaats in de jaartallen 1991, 1992, 2004 en 2008. Laten we snel beginnen!

Geschiedenis blockchain uitleg

Uitleg over de geschiedenis van blockchain

1991

In 1991 werd blockchaintechnologie voor het eerst uitgelegd als mogelijkheid, door Stuart Haber en W. Scott Stornetta. Stuart Haber is een Amerikaanse codeur en W. Scott Stronetta is een Amerikaanse onderzoekwetenschapper. De 2 omschreven blockchain in een onderzoekdocument dat ze uitbrachten in 1991, genaamd ‘How To Time-Stamp a Digital Document’. Door dit document worden de 2 over het algemeen gezien als uitvinders van de blockchaintechnologie.

In het artikel stelden ze een oplossing voor, waardoor documenten op tijd gestempeld konden worden, zonder dat hier met terugwerkende kracht nog aanpassingen aan gemaakt konden worden. Dit alles zou mogelijk zijn door middel van een blockchain die beveiligd wordt door cryptografie. Dit is de eerste versie van de blockchaintechnologie.

1992

In 1992 won het eerder benoemde onderzoekartikel een prijs, namelijk de ‘Discover Award for Computer Software’. Dat is echter niet de reden dat 1992 als een belangrijk jaar in de geschiedenis van blockchain wordt genoemd. Naast deze prijs, werd er ook volop doorontwikkeld op het voorgestelde idee van Stuart Haber en W. Scott Stornetta.

Dit leidde onder andere in 1992 tot de toevoeging van Hash-bomen aan de blockchaintechnologie. Een hash-boom is een mechanisme dat gebruikt kan worden om gegevens op een veilige manier tussen verschillende partijen te versturen. Hash-bomen worden ook wel Merkle Trees genoemd, aangezien het idee bedacht werd door Ralph Merkle.

Hash-bomen maken het, specifiek voor blockchain, mogelijk om meerdere datapunten te verzamelen in 1 block. Elk nieuwe datapunt is verbonden met het datapunt daarvoor. Het nieuwste punt staat daardoor altijd in verbondenheid met de hele blockchain.

2004

Hoewel de echte programmeurs en computernerds nog altijd erg positief waren rondom het idee van blockchain, bleef het lange tijd stil rondom te technologie. De echte volgende doorbraak in de geschiedenis van blockchain, vond plaats in 2004. In 2004 kwam programmeur een cryptograaf Hal Finney namelijk met een systeem dat hij Reusable Proof of Work (RPoW) noemde.

Reusable Proof of Work was de eerste stap die daadwerkelijk cryptocurrency’s introduceerde en deze gelijk aan blockchain koppelde. RPoW ontwikkelde namelijk een systeem waarin cryptocurrency’s als verificatiemiddel voor de blockchaintechnologie konden dienen. Daarnaast kon waarde, door middel van tokens, in vertrouwde servers bewaard worden. Hiermee werd het dubbel uitgeven van geld onmogelijk gemaakt.

Misschien ben je wel bekend met het grote vraagstuk rondom wie Satoshi Nakamoto, de oprichter van Bitcoin (BTC) nou daadwerkelijk is. Het is een vraag die cryptofanaten al jaren bezighoudt en nog altijd is er geen definitief antwoord. Hal Finney, de man die de Reusable Proof of Work techniek uitvond, wordt gezien als één van de ‘hoofdverdachten’.

2008

De waarschijnlijk belangrijkste dag in de geschiedenis van blockchain tot nu toe, vond plaats op 28 oktober 2008. Dit is namelijk de dag dat Satoshi Nakamoto de whitepaper van Bitcoin publiceerde.

In deze whitepaper kwam Satoshi met een theorie voor gedistribueerde blockchains. Hierin legde hij het huidige Bitcoin systeem uit, waarin miners, verspreid over de hele wereld, transacties kunnen verifiëren voor de Bitcoin blockchain. Hierdoor zou er nooit een ‘vertrouwde middenman’ aan te pas hoeven te komen en kan de blockchain volledige op eigen voeten staan.

Dit zorgt ervoor dat er een peer-to-peer cashsysteem ontstaat, waardoor geld over de hele wereld van persoon tot persoon verstuurd kan worden, in enkele seconden. Uiteindelijk is dit de ontwikkeling gebleken die blockchain écht naar het volgende niveau heeft geholpen.

Het is een onvergetelijke doorbraak geweest in de geschiedenis van blockchain. Door Bitcoin heeft bijna iedereen inmiddels wel eens van blockchaintechnologie gehoord. Dit zal in de toekomst waarschijnlijk alleen nog maar meer worden.

Het heden en de toekomst

Sinds 2008 is er natuurlijk heel veel veranderd. Er is rondom blockchain en cryptocurrency een enorme markt ontstaan, die op het moment van schrijven (12 juli 2022) ongeveer $921 miljard waard is. Belangrijke personen in de blockchaingeschiedenis, zoals Stuart Haber, Hal Finney of Satoshi Nakamoto hadden dit waarschijnlijk nooit durven dromen.

Dagelijks wordt er geschreven aan de toekomstige geschiedenis van blockchain. Er wordt volop ontwikkeld aan de blockchaintechnologie in alle aspecten. Een goed voorbeeld hiervan, zijn de vele consensus algoritmen die inmiddels bestaan. Na het eerder benoemde Proof of Work, heb je tegenwoordig bijvoorbeeld ook Proof of Stake (PoS), Proof of Burn (PoB) of Proof of History (PoH).

De kans is groot dat blockchaintechnologie, met al deze ontwikkelingen, alleen nog maar groter zal worden.

De geschiedenis van blockchain samengevat

In de geschiedenis van blockchain vonden al veel belangrijkste gebeurtenissen plaats. Zo werd de technologie in 1991 voor het eerst omschreven en vonden er in 1992 al hele belangrijkste ontwikkelingen plaats. In 2008 vond vervolgens de grootste doorbraak tot nu toe plaats, toen de whitepaper van Bitcoin gepubliceerd werd door Satoshi Nakamoto. Dit was een dag die de toekomst van blockchain voor altijd veranderde.

Inmiddels is er een reusachtige markt ontstaan rondom blockchain, die op het moment van schrijven (12 juli 2022) bijna $1 biljoen waard is. De ontwikkelingen gaan nog altijd volop door en wij zijn dan ook erg benieuwd wat de toekomst nog gaat brengen voor blockchaintechnologie.

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.