Crypto.be » Cryptomunten » Cardano (ADA) cryptocurrency analyse

Cardano (ADA) is één van de cryptomunten met een eigen, programmeerbare blockchain. Door een aantal unieke eigenschappen is de munt bijzonder populair bij beleggers. In dit artikel leggen we de achtergronden van Cardano (ADA) uit, bekijken we de live ADA koers en delen we 5 tips over hoe je Cardano (ADA) veilig kunt kopen. Tot slot beantwoorden we de meest gestelde vragen over deze bijzondere cryptomunt.

Wat is de crypto Cardano (ADA)?

Wat is Cardano?

Wat is de cryptomunt Cardano (ADA)?

Toen oprichter Charles Hoskinson bezig was met de ontwikkeling van Ethereum (ETH) zag hij een aantal zwakke punten. Dit inspireerde hem om een eigen cryptomunt te ontwikkelen. Vanaf 2017 is Cardano (ADA) te koop.

Sindsdien heeft de munt een stevige reputatie opgebouwd omdat zij lagere transactiefees rekent en makkelijker schaalbaar is. Daarom wordt de munt ook wel een ‘Ethereum killer' genoemd. Hiermee houdt de ambitie van Hoskinson en zijn team ontwikkelaars niet op.

Zijn doel is namelijk om een crypto ecosysteem te bouwen. Hiervoor is een bijzonder uitgebreide roadmap opgesteld met komende ontwikkelingen. Deze gaan in fases uitgerold worden, zo blijkt uit de officiële whitepaper van Cardano.

Daarnaast worden er per fase kleinere updates geïmplementeerd. Zo is de munt met blockchain aantrekkelijk voor derde partijen om eigen projecten zoals smart contracten en andere DeFi toepassingen te ontwikkelen, terwijl ze aan de andere kant een belangrijke rol speelt bij het digitaliseren van het betaalverkeer in ontwikkelingseconomieën, met name in Afrika.

Hierdoor is Cardano (ADA) momenteel een van de bekendste cryptomunten. De prijs van deze munt wijzigt dan ook per seconde.

Live Cardano (ADA) koers volgen

Als belegger wil je natuurlijk altijd de live Cardano koers kunnen volgen. Daarom bieden wij je deze graag hier aan.

cardano

Cardano (ADA)

EUR
0,420323
USD
$ 0.456655
GBP
0.357452

✅ Direct Cardano kopen »

We krijgen wel eens de vraag waarom de prijs die je hier ziet verschilt van de live Cardano / ADA koers op andere platformen. Dit komt omdat elk platform (deze komen later aan bod) de eigen prijzen bepaalt op basis van vraag en aanbod op dat platform.

Daarbij is de manier van prijs bepalen op een beurs anders dan op een ander platform, zoals bijvoorbeeld dat van een broker. Op een beurs komt de prijs tot stand op basis van vraag en aanbod en rekent de beurs een fee. Een broker bepaalt zelf de aan- en verkoopprijzen en berekent zijn marge vaak al in de prijs.

Er zijn natuurlijk een aantal voordelen die Cardano (ADA) biedt en daar leggen we graag wat meer over uit.

Voordelen ADA crypto

Zoals we al kort aangaven biedt Cardano (ADA) aan haar gebruikers een aantal voordelen die belangrijk zijn voor beleggers. Deze zetten we graag op een rij.

 • Cardano heeft meer schaalbaarheid dan andere crypto;
 • Daarbij zijn de transactiefees laag;
 • Door een gelaagde structuur in de blockchain en Proof of Stake (PoS) als validatiemethode is de munt milieuvriendelijk en kunnen investeerders geld verdienen met staking;
 • De oprichter, Charles Hoskinson, is erg benaderbaar. Zo geeft hij regelmatig spontane sessies op social media zoals Twitter en YouTube waarbij kijkers/tweeps vragen mogen stellen die hij beantwoordt;
 • De munt is ondanks de strakke roadmap bijzonder decentraal.

Het is dan ook goed te begrijpen dat de live Cardano (ADA) koers en deze voordelen veel beleggers uitnodigt om te investeren. Het is daarbij dan natuurlijk wel belangrijk dat je veilig Cardano (ADA) koopt. Daarom geven we je graag een aantal tips.

Veilig ADA kopen: Hoe doe je dat?

Coinmerce ADA kopen


Klantvriendelijk en snel
 • ✅ Makkelijk voor beginners
 • ✅ Cardano met Bancontact kopen
 • ✅ €10 gratis crypto*
 • ✅ Telefonisch bereikbaar
 • ✅ Hoge transactiesnelheid
 • ❌ Flexibele handelskosten
 • * Gratis €10 handelstegoed na KYC na KYC
€20 gratis
Cardano kopen bij Bitvavo


Direct Cardano (ADA) kopen
 • Ideaal voor beginners
 • 225+ cryptomunten
 • ✅ Goedkoopste ADA aanbieder
 • ✅ Gratis €20 crypto*
 • ✅ Lage transactiekosten
 • ✅ Snelle klantenservice
 • * Na storting €10
$40 gratis


Laagste fees
 • Keuze uit 700+ munten
 • ✅ Makkelijk registratieproces
 • ✅ Tot $40 dollar gratis crypto*
 • ✅ Zeer lage kosten (0.10%)
 • ✅ Veel betaalmogelijkheden
 • ✅ Veel handelsopties
 • * Na storting minimaal $100 of $400

Om veilig Cardano (ADA) te kopen moet je voorzichtig zijn. Er zijn namelijk nogal wat manieren waarop mensen proberen jou om de tuin te leiden. Wij zetten daarom een aantal tips voor veilig Cardano (ADA) kopen op een rij.

 • Trap niet in Airdrops: Charles Hoskinson waarschuwt er regelmatig voor. Veel mensen met kwade bedoelingen proberen toegang tot jouw wallet en/of gegevens te krijgen door Airdrops aan te kondigen. Dit zijn acties waarbij gratis crypto wordt uitgedeeld. Hoskinson is duidelijk: Cardano (ADA) doet nooit aan Airdrops!
 • Wees alert op de ‘rijke prins'. De Afrikaanse fraudes waarbij een rijk iemand jou heel veel geld wil bezorgen, maar alleen een ‘betaling voor kosten' nodig heeft gaat met zijn tijd mee. Waar men vroeger banktransfers vroeg heeft men nu Cardano (ADA) ontdekt. Ook betalingen in deze crypto zijn een scam. Trap er dus niet in;
 • Datzelfde geldt voor lokale cryptobeurzen die tegen hele goedkope prijzen deze crypto aanbieden. Ook hier is de truc eenvoudig. Je maakt een account op de beurs, betaalt het koopbedrag en ziet geen munt meer terug.
 • Een laatste oplichterstruc is de ‘verdubbelaar'. Mensen vragen je om even wat Cardano (ADA) te storten en beloven dit snel met hele hoge rente terug te betalen. Ook hier lukt alleen het eerste deel (de storting).
 • Kies altijd voor Cardano (ADA) kopen op een betrouwbaar cryptoplatform. Uiteraard helpen we je daar graag bij.
Veilig ADA kopen

Wil je veilig ADA kopen? Lees dan onze expert tips

Waar kun je Cardano (ADA) kopen?

Er zijn diverse betrouwbare crypto exchanges en brokers waar betrouwbaar Cardano kopen geen probleem is. Wij bevelen graag een Nederlandse broker, Nederlandse beurs en een internationale cryptobeurs aan als mogelijkheid.

Bitvavo crypto exchange voor ADA

Bitvavo is de grootste Nederlandse cryptobeurs waar Cardano kopen erg betrouwbaar is. Zo heeft Bitvavo een registratie bij De Nederlandsche Bank. Sterker nog, men biedt onder voorwaarden zelfs een garantie tot EUR 100.000,- op jouw transacties.

Aangezien Bitvavo een beurs is bepaalt de wet van vraag en aanbod de (ver)koopprijs. De fee voor Bitvavo wordt overzichtelijk apart in rekening gebracht. Daarnaast zijn er nog meer zaken die deze crypto exchange ten goede komen. Deze vind je in onze Bitvavo crypto exchange review.
🏆 Cardano kopen bij Bitvavo »
Investeren in Cardano

Maak gratis een Bitvavo account aan en koop veilig ADA.
🎁 Speciale welkomstbonus: Ontvang €10 crypto bonus en verhandel €10.000 zonder handelskosten!

Cardano cryptocurrency bij LiteBit kopen

LiteBit is een Nederlandse crypto broker (uiteraard ook met vergunning van De Nederlandsche Bank). Hier kun je Cardano kopen (en verkopen) tegen de door LiteBit vastgestelde prijzen. Als je meer wilt weten over deze cryptocurrency broker, lees dan onze LiteBit.eu cryptoplatform beoordeling.
Cardano kopen bij LiteBit »
ADA met Bancontact aankopen

Maak gratis een LiteBit account aan en koop veilig Cardano.

Koop deze crypto coin bij Binance

Ondanks dat Binance geen vergunning van De Nederlandsche Bank heeft kun je ook hier gewoon legaal ADA kopen. De betrouwbaarheid blijkt bij deze internationale beurs uit het feit dat zij de grootste cryptobeurs ter wereld is.

ADA kopen op deze beurs is met name interessant voor de ervaren belegger. Binance biedt namelijk veel mogelijkheden voor geavanceerde beleggingen, zoals futures, DeFi en crypto lending. Wil je te weten komen of deze internationale cryptobeurs voor jou geschikt is? Lees dan zeker onze Binance.com cryptobeurs beoordeling.
Cardano kopen bij Binance »
ADA betaalmogelijkheden Bancontact en iDeal

Maak gratis een Binance account aan en investeer in ADA.

Inmiddels hebben we al veel informatie gedeeld, maar er is voor beleggers ook veel te vragen over. Daarom zetten we de vijf mees gestelde vragen op een rij. Uiteraard voorzien we ze gelijk van het juiste antwoord.

Veelgestelde vragen over ADA beantwoord

Nu je al veel weet over deze cryptomunt geven we je graag nog wat essentiële informatie mee die jou als ADA belegger of trader goed van pas komt. Daarvoor doorlopen wij een aantal veelgestelde vragen met betrekking tot ADA/Cardano.

Wat is de Cardano verwachting?

Zoals we zien zijn er genoeg ontwikkelingen gaande. De munt had even de reputatie dat de ontwikkeling minder snel ging, maar inmiddels heeft men die schade al lang ingehaald. We kunnen de komende jaren vele updates verwachten. Zo plant men verbeteringen op het gebied van schaalbaarheid, betrouwbaarheid en meer DeFi toepassingen.

De Cardano verwachting is dan ook erg optimistisch. Men kijkt erg uit naar de vergelijking met Ethereum 2.0. Daarbij is er voor beleggers een interessant gegeven te analyseren.

Welk bijzonder patroon in de Cardano (ADA) is er?

Iedereen weet dat gebeurtenissen uit het verleden geen garantie voor de toekomst bieden, maar tot nu toe valt er een bijzonder patroon op in de ADA prijs wanneer een Cardano hard fork plaats vindt. Tot ongeveer 1,5 maand voor een hard fork is de prijs even consoliderend (vlak). Daarna begint een periode van sterke prijsstijging. Deze houdt weer op als de hard fork daadwerkelijk wordt uitgerold. Hier valt dus voor alerte beleggers een goedkoop moment in de Cardano verwachting te ontdekken.

Hoe kan ik veilig Cardano (ADA) opslaan?

Omdat cryptomunten volledig digitaal zijn is het digitaal bewaren in de wallet van de cryptobeurs vaak de makkelijkste, maar zeker niet de veiligste optie! Het veiligste is om jouw Cardano (ADA) te bewaren in een eigen wallet. Je kunt hierbij kiezen tussen online wallets en wallets die niet met internet verbonden zijn.

Bovendien kun je, als je jouw crypto lang wilt bewaren, ADA staking overwegen. Hiermee zet je jouw munten voor een periode vast tegen een aantrekkelijke rente. Overigens hoef je daarvoor nooit jouw crypto naar iemand anders over te maken (ook dit is een bekend verhaaltje van oplichters).

Hoe kan ik deze cryptovaluta verkopen?

Ook als je Cardano (ADA) wilt verkopen is het niet verstandig om jouw aandacht te laten verslappen. Dezelfde trucs die we eerder beschreven bij het kopen past men in vele varianten toe bij het verkopen van Cardano (ADA). Het is dan ook verstandig om ook bij het verkopen een betrouwbare partij te kiezen.

De alternatieven die we hierboven boden (LiteBit, Bitvavo en Binance) zijn zeker het overwegen waard. Uiteraard is het dan wel zaak om op de beste koers te letten.

Waarom in ADA investeren?

Samenvattend is investeren in Cardano (ADA) een verstandige keuze als je een crypto in ontwikkeling zoekt met uitgebreide mogelijkheden, hoge schaalbaarheid en goedkope transactiefees.

De vele ontwikkelingen en populariteit bij ontwikkelaars zorgen ervoor dat deze munt een geduchte concurrent is en kan blijven van grote spelers zoals Ethereum (ETH).

Met lage milieu-impact en steun voor Afrikaanse ontwikkeling is ADA bovendien geschikt voor de milieubewuste en duurzame belegger.

Het laatste Cardano nieuws op Crypto.be

Met alle innovaties en ontwikkelingen van derde partijen is het natuurlijk van belang dat jij als (toekomstig) Cardano belegger / trader voorzien wordt van het laatste relevante Cardano (ADA) nieuws. Dat vind je dan ook hier op Crypto.be!

Naast actueel nieuws over ADA/Cardano hebben wij tevens 4 andere bekende cryptovaluta's beschreven. Klik op één van de onderstaande buttons en kom meer te weten over deze crypto coins:

Ethereum (ETH) Bitcoin (BTC) Litecoin (LTC) Ripple (XRP)

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.