Crypto.be » Kennisbank » Handelen in crypto futures, hoe werkt dat?

Crypto futures zijn een financieel middel waarmee je doormiddel van het ‘hefboomprincipe’ geld kunt verdienen. Je kunt ze gebruiken om te speculeren over de toekomstige prijs van een cryptocurrency. Futures contracten zijn over het algemeen betrouwbare financiële instrumenten waar je via een crypto exchange aan kunt deelnemen. Zo’n contract sluit je af met een ‘futures broker’. In dit artikel gaan we nader in op wat crypto futures precies inhouden.

Belangrijk: Crypto futures zijn extreem risicovol en alleen geschikt voor ervaren beleggers. Je kan in een korte tijd je gehele investering verliezen, pas dus op. Als je het wil proberen kan je het beste een demo-account aanmaken.

Wat is een futures contract?

Als je een futures contract afsluit, verplicht je jezelf om op een bepaald moment in de toekomst een coin of token te kopen voor een van tevoren vastgestelde prijs. Een voorbeeld: je sluit een contract af waarin je afspreekt dat je op 1 januari 100 coins koopt voor €200. De afgesproken prijs is dus €2 per coin. Als het eenmaal 1 januari is, blijkt dat de prijs van die coin €3 is op de exchanges. Toch betaal je dan de afgesproken prijs en heb je dus €100 winst gemaakt door te speculeren dat de prijs hoger uit zou vallen. Dit kan ook andersom. Je kunt ook verlies lijden als blijkt dat de prijs lager is dan je had voorspeld. Futures contracts worden vaak afgesloten door bedrijven die zich willen indekken tegen prijsfluctuaties en door traders die daarvan willen profiteren. Het meest gebruikte futures contract is het Bitcoin Futures Contract dat op de Chicago Mercantile Exchange (CME) verhandeld wordt.

Je betaalt in termijnen

Bij de meeste futures contracten is het zo dat je een specifiek aantal assets moet kopen. In het geval van het CME Bitcoin Futures Contract zijn dat er bijvoorbeeld vijf. Voor elk contract geldt dat je een vervaldatum hebt. Er zijn bijvoorbeeld kwartaalcontracten waarbij je in maart, juni, september en december je assets moet aanschaffen. Als de vervaldatum is verlopen, loopt het contract automatisch af.

Handig om te weten: bij de meeste exchanges kun je zien hoeveel futures contracten er per dag worden afgesloten. Dit is een goede manier om een prijsvoorspelling te kunnen doen over een bepaalde asset. Hoe meer contracten, hoe positiever investeerders over die asset zijn en hoe groter de kans dat de prijs zal gaan stijgen.

Het hefboomprincipe

Een hefboom (leverage) wordt veel gebruikt bij futures contracten. Als je eenmaal een contract hebt afgesloten, kun je er ook voor kiezen een hefboom te gebruiken. In het kort doe je een nog grotere gok over de prijs van een bepaalde coin. Om het voorbeeld van eerder te gebruiken: stel dat je inderdaad €100 hebt verdient. Je had hier ook een hefboom van x5 op kunnen toepassen en dan had je vijf keer zoveel, dus €500, verdiend. Dit kan je dus een hoop extra geld opleveren. Echter is het wel zo dat je bij verlies wel al je geld kwijt bent. Gelukkig zijn er veel exchanges die marges hebben ingebouwd, zodat beginnende traders niet in een keer teveel gaan inzetten op een bepaalde coin en dramatische verliezen maken.

Crypto exchanges bieden vaak hefbomen tot wel 125x. Het gebruik van zulke hoge hefbomen is nagenoeg gelijk aan gokken. Ervaren traders gebruiken lage hefbomen om zo het risico binnen te perken te houden.

De voor- en nadelen van crypto futures

Er zijn veel voordelen en een paar nadelen van het handelen in crypto futures.

Voordelen:

 • Je hoeft niet per se een wallet aan te maken om te kunnen handelen in crypto futures. Je wordt immers uitbetaald in een fiat munteenheid als de dollar of euro;
 • Je kunt door gebruik te maken van een hefboom (leverage) exponentiele winst behalen;
 • Futures zijn vlottende middelen, wat betekent dat je gemakkelijk een positie kan innemen;
 • Crypto futures worden gereguleerd door financiële autoriteiten in meerdere landen.

Nadelen:

 • Je kunt met een futures contract niet betalen voor goederen en diensten, iets dat wel kan met Bitcoins die je in een digitale wallet hebt opgeslagen;
 • Futures contracten hebben een vervaldatum;
 • Je kunt bij een onhandige speculatie veel geld verliezen.

Op welke exchanges kan ik handelen in crypto futures in België?

Hieronder een aantal cryptobeurzen waar het mogelijk is te handelen in futures:

 • Binance Futures (10% korting eerste maand + 10% BNB korting)
 • ByBit (10% korting op handelskosten + stortingsbonussen)
 • KuCoin (10% korting op handelskosten)
 • BitGet (deposit bonussen)

Conclusie: is het de moeite waard om in Crypto futures te investeren?

Als je graag wilt gaan handelen op de cryptocurrency markt, maar niet per se crypto’s wilt gebruiken als betaalmiddel, kunnen futures een goede investeringskeus zijn. Je hebt namelijk geen digitale portemonnee (wallet) nodig aangezien je uitbetaald krijgt in ‘normale munteenheden’ als de dollar of euro. Je hoeft je dus ook geen zorgen te maken over de beveiliging van je cryptomunten bijvoorbeeld. Wees je er wel bewust van dat de cryptomarkt buitengewoon volatiel is en dat je echt een risico neemt als je besluit erin te investeren.

Doe dus ook goed onderzoek naar de prijstrend van de crypto van jouw keuze voordat je een futures contract afsluit. En maak in het begin een demo account aan. Als je daar rekening mee houdt, kan het zeker de moeite waard zijn te investeren in crypto futures.

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.