Crypto.be » Kennisbank » Hoe begin je als crypto trader?

Het actief traden van crypto is steeds populairder. Je hoort vele verhalen over crypto miljonairs: mensen die van 0 naar 100 zijn gegaan door te handelen in cryptocurrency’s. Maar is het echt zo makkelijk?

Hoe begin je als crypto trader? Waarom zou je überhaupt in crypto willen traden? En wat heb je nodig om te beginnen met traden? Dat, en meer, lees je in dit artikel over het beginnen als crypto trader.

Waarom crypto traden?

Wanneer je besluit te willen gaan traden, heb je natuurlijk verschillende keuzes. Zo kun je ervoor kiezen om aandelen te gaan traden, maar je zou bijvoorbeeld ook forex kunnen traden. Een andere keuze, is crypto trading. Maar waarom zou je crypto willen traden? Laten we eens kijken naar de voornaamste voordelen en nadelen van het traden van crypto.

Starten met crypto trading

Waarom starten met crypto trading? Wij leggen het uit

De voordelen van crypto traden

Het is niet voor niets dat het traden van crypto zo populair is. Er zijn vele voordelen van het traden van crypto. Een aantal hiervan, zijn:

  • De markt is 24/7 geopend – de cryptomarkt is 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend. Dit is anders dan op andere financiële markten, zoals de aandelenmarkt. Hierdoor kun je op elk moment dat je dit wil, traden. Je kunt dus ook op meer moment traden, wat ervoor kan zorgen dat je rendement op den duur hoger uitvalt.
  • Hoge volatiliteit – hoewel de hoge volatiliteit van crypto in sommige gevallen nadelig uitvalt, kan het voor traders ook zeker als een voordeel gezien worden. Er zijn namelijk veel schommelingen in de cryptomarkt en wanneer je hier als trader op de juiste manier gebruik van maakt, kan dit zorgen voor hele hoge rendement.
  • Hoog potentieel rendement – op de cryptomarkt kun je zeker heel veel geld verliezen. Het kan echter ook de andere kant op. De potentiële rendementen op de cryptomarkt zijn hoger dan op welke markt dan ook.

De nadelen van cryptocurrency traden

Het traden van crypto is helaas niet alleen rozengeur en maneschijn. Er komen uiteraard ook nadelen bij kijken. Een aantal hiervan, zijn:

  • Grote potentiële verliezen – het is inmiddels al een aantal keer aan bod gekomen: de cryptomarkt schommelt enorm hard. Hoewel dit er aan de ene kant dus voor zorgt dat de potentiële winsten erg hoog zijn, zorgt dit er aan de andere kant voor dat het ook, binnen korte tijd, mogelijk is om heel veel geld te verliezen. Let hier dus goed voor op.
  • De markt is 24/7 geopend – ook dit voordeel kun je namelijk omdraaien naar een nadeel. Voor de rendementen kan het zeker een voordeel zijn dat de markt altijd open is. Voor sommige traders zorgt dit er echter voor dat ze hun gedachten moeilijk van de markt af kunnen zetten en constant in een soort ‘stressmodus’ zitten.

Hoe begin je als crypto trader?

Wanneer je van start gaat met het traden van crypto, zijn 2 dingen heel belangrijk: De cryptocurrency exchange waarvan je gebruikmaakt en de trading strategie die je aanhoudt. Op deze twee belangrijke zaken gaan wij onderstaand nader in.

Hoe beginnen als crypto trader?

Hoe kun je als crypto trader beginnen?

De cryptocurrency exchange

De keuze uit exchanges zal voor jou als trader waarschijnlijk anders zijn, dan voor iemand die op de lange termijn investeert. Als trader zijn andere dingen namelijk belangrijk dan als lange termijn investeerder.

Zo draai je als trader vaak een hoog volume aan trades. Hierdoor kun je de keuze maken om een exchanges te gebruiken waar de kosten erg laag zijn. Of je bij elke trade 1% aan transactiekosten betaalt, of 0,1%, maakt op de lange termijn zeker een verschil.

Het kan echter ook zo zijn dat jij het belangrijker vindt dat er een breed aanbod aan cryptocurrency’s beschikbaar is via de exchange. Eigenlijk geldt hetzelfde als wanneer je een exchange gaat kiezen als lange termijn investeerder: het hangt volledig af van jouw ‘eisen’.

Het kan dus slim zijn om eens op een rijtje te zetten, wat jij belangrijk vindt in een exchange, als trader zijnde. Als je dit hebt gedaan, kun je in ons overzicht van exchange reviews een exchange zoeken die aan jouw eisen voldoet.

De trading strategie

Veel traders kiezen ervoor om een vaste strategie aan te houden. Hierdoor hebben ze iets om zich aan vast te houden. Een goede strategie kan ervoor zorgen dat je je emotie tijdens het traden niet de overhand laat nemen. Er zijn een heleboel verschillende strategieën, zoals bijvoorbeeld de trading strategie van Wyckoff en de High Frequency Trading strategie.

Daarnaast zijn er nog meer trading methodes en strategieën. Laten we eens een aantal populaire trading strategieën kort op een rijtje zetten.

  • Support-resistance trading – veel traders kiezen ervoor om op basis van support en resistance lijnen te traden. Een support lijn is een lijn waar de prijs eerder al tegenaan is gekomen, waarvan deze omhoog is gebounced. Dit zorgt voor een bepaald vertrouwen in deze lijn, waardoor de prijs er over het algemeen minder snel onder komt. Een resistance lijn, is een lijn waar de prijs eerder al tegenaan is gekomen, waarvan deze is gezakt. Het is een moeilijke prijs voor de munt om boven te komen. Traders die doen aan support-resistance trading, kopen in rond de support lijn en verkopen rond de resistance lijn.
  • Scalpen – ook scalpen is een erg populaire strategie, binnen crypto. Als een trader doet aan scalping, is deze trader telkens op zoek naar hele kleine winsten, namelijk winsten van 1% of 2%. Hoewel dit opzich natuurlijk niet veel is, kunnen deze trades bij elkaar opgeteld voor een enorm rendement zorgen.

Het beginnen als crypto trader samengevat

Het traden van crypto heeft zowel voordelen als nadelen. Sommige van deze voor- en nadelen zijn precies hetzelfde. Het is dan afhankelijk van hoe je ernaar kijkt of je het als voordeel of als nadeel ziet. Zo kan de hoge volatiliteit een voordeel zijn, omdat dit het mogelijk maakt om enorm hoge rendementen te behalen. Ook kun je het als een nadeel zien, omdat je hierdoor juist erg snel heel veel geld kunt verliezen.

Wanneer je van start wil gaan met het traden van crypto, heb je 2 dingen nodig: een exchange en een trading strategie. Vandaag hopen we je een handje te hebben geholpen bij hoe je deze het beste voor jezelf kunt vinden. Lees ook eens onze handleiding over cryptocurrency voor beginners.

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.