Trading

Scalping trading crypto strategie tips en uitleg

6 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto trading nieuws » Scalping trading crypto strategie tips en uitleg

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 10 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Als je als crypto belegger op de korte termijn wilt traden is de scalping trading strategie zeker het overwegen waard. In dit artikel leggen we uit wat de scalping trading strategie is, hoe jij deze als crypto beginner kunt toepassen en laten we varianten zien. Ook leggen we de voor- en nadelen van de scalping trading strategie uit.

Wat is de scalping trading strategie?

Scalping strategie voor crypto traders

Wat is de scalping trading strategie nu precies?

Zoals we weten is de cryptomarkt erg volatiel. De scalping trading strategie richt zich juist op deze volatiliteit. Met scalping trading open en sluit je namelijk posities in hele korte termijnen (zelfs termijnen van seconden zijn mogelijk).

Door veel transacties met zo'n korte termijn te doen proberen de beleggers die deze strategie gebruiken in korte tijd steeds een relatief kleine winst te halen. Aan het eind van de dag tellen die kleine winsten op tot een goed totaalrendement.

Overigens is het eind van de dag in dit geval letterlijk te nemen, want door het relatief lage risico en de relatief hoge gezamenlijke winst is deze trading strategie ook populair bij day traders.

Wat zijn de voordelen van de scalping strategie voor crypto beginners?

Er is een aantal voordelen aan scalping trading dat beginnende crypto beleggers zeker zal aanspreken. Wij zetten de 3 belangrijkste voordelen op een rij:

 • Bij de meeste strategieën raadt men beginnende beleggers aan om niet te beleggen als de markt erg volatiel is. Deze strategie zorgt ervoor dat beginnende beleggers juist kunnen profiteren van een volatiele markt.
 • Waar je bij veel strategieën alleen focust op een stijgende (bull) of dalende (bear) markt focus je je hier alleen op de snelheid waarmee de koers beweegt. Daarmee kun je met de scalping trading strategie dus zowel in een stijgende als dalende markt rendement halen.
 • Doordat je handelt in hele korte termijnen is het niet of nauwelijks interessant om fundamentele, historische of on-chain analyses te maken. Hierdoor heb je beperkte kennis nodig voor deze strategie.
 • Door gebruik te maken van bots en mirror trading services (hier komen we later op terug) kan je deze strategie zelfs zonder kennis toepassen.
 • Doordat je met strakke stop losses kunt werken kent deze strategie een relatief laag risico.

Een bekende analist zei eens “elk voordeel heeft zijn nadeel” en dat is hier niet anders. Daarom benoemen we ook de nadelen van de scalping trading strategie.

Dit zijn de belangrijkste nadelen van de scalping trading strategie

Zoals we de voordelen benoemden zetten we ook de nadelen van de scalping trading strategie op een rij:

Door de korte termijn waarin je posities opent en sluit ben je, als je manueel handelt, intensief bezig met het volgen van de koersen en zal je deze dus langere tijd per dag moeten volgen.

Daarnaast doe je voor de scalping trading strategie veel transacties. Dit betekent dat de transactiekosten bij deze strategie een belangrijke factor zijn.

Doordat je je focust op sterke prijsbewegingen is de verleiding om op basis van emoties te gaan handelen groter terwijl het juist bij deze trading strategie belangrijk is om je aan jouw strategie te houden. Dit vereist dus discipline.

Geen belegger wil verliezen, maar doordat je veel transacties per dag maakt zal je ongetwijfeld meerdere keren per dag verlies maken. Daarom is het belangrijk om, zoals we in het artikel over risicomanagement al uitlegden, ook hier jouw emoties opzij te zetten en je te focussen op de winst/verlies ratio.

Welke elementen bepalen jouw scalping trading strategie?

Bij de scalping trading strategie is er een aantal elementen dat je zelf kunt bepalen. Deze zetten we op een rij. Daarbij benoemen we de indicatoren die professionals het meest gebruiken:

 • De tijdsspanne van de trade. Voor deze trading strategie gebruik je in principe tijdsspannes tussen de secondes en een half uur. De meeste scalping traders gebruiken een tijdsspanne van 5 minuten. Dit is de kortste tijd om geautomatiseerde analyses te gebruiken. Daarbij blijft het risico door de korte tijdsspanne het laagst.
 • De cryptomunten waarop je scalping trading toepast. Bij risicomanagement spraken we eerder al over diversificering. Daarnaast is de koers van één cryptomunt volatieler dan die van de andere. Experts raden beginnende traders aan om met Bitcoin (BTC) te beginnen. Deze crypto is namelijk relatief gezien minder volatiel dan andere. Dat geeft jou de kans om vertrouwd te raken met crypto scalping.

Welke technische indicatoren gebruik je bij jouw crypto scalping theorie?

Als crypto beginner kun je natuurlijk niet alle technische indicatoren tegelijk kennen en begrijpen. Daarom zetten we een aantal belangrijke technische indicatoren op een rij die je bij jouw scalping trading strategie kunt gebruiken. We gaan hier overigens niet te diep op deze indicatoren in.

De meeste grote cryptobeurzen hebben deze indicatoren automatisch in hun analyse-tools staan. Daarmee hoef je ze alleen aan te klikken om in jouw koers-chart weer te geven. Deze technische indicatoren zijn het populairst bij scalping trading:

 • Het voortschrijdend gemiddelde. Deze indicator legden we al uit bij de moving average investeringsstrategie op lange termijn. Door deze moving averages over kortere tijdsintervallen te gebruiken zijn ze ook geschikt voor de scalping trading strategie
 • De MACD-indicator die ook gebaseerd is op het voortschrijdend gemiddelde
 • De support- en weerstandsniveaus
 • De Bollinger Bands
 • De SAR scalping indicator
 • De Relative Strength Index (RSI)
 • De stochastic Oscillator
 • De bied- en laatprijzen in het orderboek van jouw cryptohandelsplatform

Daarnaast is het altijd aan te raden om een stop-loss in te stellen. Gezien het korte tijdverloop van de posities is een stop trail hier minder aan te raden. Wellicht dat het je als beginner nu wat duizelt, daarom zetten we de makkelijkste scalping trading strategieën op een rij.

Dit zijn de 3 makkelijkste crypto scalping strategieën:

 1. Scalping trading strategie via mirror trading: Als je er feeling voor hebt of als je graag actief met jouw beleggingen bezig bent kun je natuurlijk zelf aan de slag gaan. Je kunt ook de trades kopiëren van succesvolle scalping traders. Deze stellen via een platform als Cryptohopper of de door ons gereviewde cryptobeurs Binance namelijk hun profiel ter beschikking zodat jij precies kan zien hoe succesvol ze zijn. Tegen betaling van een kleine fee koppelt men jouw account aan dat van de trader van jouw keuze. Hierna doen de bots live en automatisch elke trade die de expert trader ook doet.
 2. Scalping trading strategie via trading bots: in deze variant bepaal je zelf welke indicatoren gebruikt en bij welke punten je jouw koop-, verkoop- en stop loss transacties uit wilt voeren. Deze zet je echter in een trading bot zodat deze de transacties automatisch uitvoert als de door jou ingevoerde triggers geraakt worden. Op deze manier hoef je niet handmatig de posities te openen, monitoren en sluiten, maar ben je wel in controle over de manieren van traden;
 3. Manuele scalping trading strategie: bij deze variant open en sluit je zelf de posities en bereken je ook de momenten waarop je de posities wilt openen en sluiten. Hier heb je volledige controle, maar moet je wel geconcentreerd kunnen zijn en blijven op de koersen, jouw strategie snel kunnen berekenen en meerdere posities tegelijk kunnen monitoren.

Om je op weg te helpen als je voor optie 2 of 3 kiest leggen we 2 makkelijke scalping trading strategieën voor cryptobeginners uit.

Twee bekende scalping strategieën uitgelegd

Als crypto beginner wil je natuurlijk op een eenvoudige manier beginnen met het maken van winst. Als er daarbij voor kiest om zelf gedeeltelijke controle te houden zijn er twee scalping trading strategieën die wij aanraden voor crypto beginners.

Scalping op basis van bandbreedtes

Voor deze scalping trading strategie gebruik je de Bollinger Bands of de support- en weerstandniveaus. Op het moment dat de koers onderin de bandbreedte zit koop je, zodra de koers bovenin de bandbreedte zit verkoop je. Om een groot verlies te voorkomen zet je de stop loss vlak onder de onderkant van de bandbreedte.

Scalping op basis van bied- en laatprijzen

Scalpen van cryptocurrency trades

Scalpen als crypto trading strategie

Bij deze scalping trading strategie focussen we ons alleen op de spreiding tussen de bied- en laatprijzen in de orderboeken van jouw crypto handelsplatform. Als deze spreiding laag is zal de laatprijs ook laag zijn. Dit is een gunstig moment voor scalping traders om te kopen.

Als de spreiding echter groot is betekent dit dat de laatprijs hoog is. Dit is het moment waarop scalping traders uitstappen. Uiteraard gebruik je ook hier een stop loss om een plotselinge koersval op te vangen.

Zo combineer je de scalping trading strategie met crypto investeringen op lange termijn

We zagen al dat de scalping trading strategie prima te combineren valt met de moving average investeringsstrategie.

Daarbij kan de scalping trading strategie een goede aanvulling zijn op bijvoorbeeld de bekende Dollar Cost Averaging (DCA) strategie. We hebben al gezien dat deze minder goed werkt als de markt bullish is. Op die momenten kun je met de scalping strategie extra rendement creëren door te speculeren op bearish momenten in de bull trend.

Ook kan je de scalping strategie gebruiken in combinatie met de Bitcoin halving cycle investeringsstrategie. We legden uit dat daar een fikse periode van consolidatie in zit. Zoals je begrijpt is deze consolidatie geen rechte lijn, dus ook hier kan je deze periode in jouw lange-termijn strategie gebruiken om met jouw scalping trading strategie extra rendement te genereren.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

245 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Trading

Breakout trading strategie: Uitleg voor beginnende traders

5 minuten leestijd
In dit artikel vertellen wij jou meer over de breakout trading strategie. We bespreken hoe je deze crypto trading strategie in de…
Trading

Trend trading strategie uitleg: Voordelen, handleiding en soorten

5 minuten leestijd
In dit artikel bespreken wij de trend trading strategie voor cryptocurrency traders. We zoomen eerst in op hetgeen een trend trading strategie…
Trading

Arbitrage trading strategie: Betekenis, voordelen, stappenplan

4 minuten leestijd
In dit artikel kom je meer te weten over hetgeen de arbitrage trading strategie is en hoe je ermee van start gaat….

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *