Op het moment dat je gaat handelen in crypto zal je tot de vaststelling komen dat vooral de trend op korte termijn een zeer belangrijke rol speelt. Om deze trend te kunnen bepalen is het zo dat er gebruik kan worden gemaakt van zogenaamde indicatoren. Eén van de belangrijkste en tevens ook vaakst toegepaste indicatoren is de zogenaamde ‘RSI' indicator.
Al in de meest simpele vorm is het mogelijk om de RSI te gebruiken om een winstgevende strategie uit te bouwen. Het belangrijkste doel van deze technische indicator is om te bepalen welke richting een bepaalde trend zal gaan volgen, zodat jij hier als trader het maximale voordeel uit kan halen.
Wil jij hier graag meer over te weten komen en wil je bovendien ontdekken hoe de RSI nu precies in zijn werk gaat? Dan is het zeker de moeite waard om verder te blijven lezen. Zo kom je alles over deze belangrijke indicator te weten.
Inhoudsopgave
Wat is de Relative Strength Index (RSI) indicator nu precies?
Voor de RSI geldt dat ze een zeer belangrijke tool is welke je eigenlijk goed onder de knie moet krijgen wanneer je echt goed wil worden in crypto trading. Voor de afkorting RSI geldt dat ze in de praktijk staat voor ‘Relative Strength Index'. In het Nederlands betekent dit eigenlijk net zoveel als ‘Relatieve Kracht Coëfficiënt'.
Voor veel mensen zal dit naar alle waarschijnlijkheid nog niet zoveel zeggen. In de praktijk is het echter zo dat er op deze manier kan worden aangegeven hoe krachtig of hoe zwak een bepaalde prijsbeweging precies is.
Is er sprake van een stijging van de prijs? Dan spreken we uiteraard over een opwaartse prijsbeweging. Is er sprake van een daling van de prijs? Dan hebben we het over een neerwaartse prijsbeweging. Des te krachtiger die beweging tot uiting komt, des te groter de kans is dat de huidige trend in de markt zal blijven aanhouden.
Is er sprake van een eerder zwakke beweging? In dat geval dien je er als trader rekening mee te houden dat de kans bestaat dat er een shift in momentum plaats zal gaan vinden. Wanneer je daar vroeg op in kan spelen, dan spreekt het voor zich dat je daardoor in de praktijk zal kunnen rekenen op een potentieel aantrekkelijk extra rendement.
Twee belangrijke definities die je moet kennen
Het belang van de Relative Strength Index (RSI) indicator wordt in de praktijk door geen enkele expert betwist, integendeel. Bovendien is het achterliggende principe helemaal niet zo moeilijk te begrijpen. Dit gezegd hebbende is het zo dat veel mensen hier in de praktijk blijkbaar wel de nodige moeite mee hebben. Denk daarbij aan beginnende crypto traders in relatie tot trading indicatoren.
In het merendeel van de gevallen is dat echter het gevolg van het feit dat men niet of in ieder geval onvoldoende goed begrijpt wat twee belangrijke gerelateerde instrumenten nu precies inhouden. Het gaat hierbij om:
- De leading indicator
- De momentum oscillator
Voor de leading indicator geldt dat ze een trading indicator is welke specifiek is ontworpen met als doel om toekomstige prijsbewegingen te ontdekken vooraleer ze in de praktijk daadwerkelijk plaatsvinden. Deze kunnen ervoor zorgen dat je merkbaar vroeger kan profiteren van een winstgevende trade dan wanneer er sprake zou zijn van een “lagging indicator”.
Voor de tweede indicator, de zogenaamde “momentum oscillator”, geldt dat ze een leading indicator is welke eventuele wijzigingen in de trend kan voorspellen. Wanneer je het optimale potentieel van de RSI indicator wilt kunnen benutten, dan zal je moeten vaststellen dat je deze definities absoluut zeker moet kennen en begrijpen.
De Relative Strength Index (RSI) indicator is omvangrijk
In de basis kunnen we eigenlijk stellen dat de RSI-indicator een vrij eenvoudige trading indicator is waarvan het principe vrij eenvoudig door iedereen kan worden begrepen. Wanneer we iets meer in detail gaan kijken, dan zien we echter dat je jezelf er toch bij voorkeur even grondig in moet gaan verdiepen. Dit geldt overigens niet alleen voor de achterliggende formule achter deze indicator voor een technische analyse.
Wat namelijk ook te denken van bijvoorbeeld de overbought en oversold situaties? Daarnaast is het zo dat je nog stil zal willen blijven staan bij de verschillende divergences waarvan sprake is. Hierbij maken we in de praktijk een onderscheid tussen:
- Bullish Divergence
- Bearish Divergence
- Hidden Bullish Divergence
- Hidden Bearish Divergence
Indien je er in wilt slagen om op de meest optimale wijze in te kunnen spelen op een mogelijke trendwijziging, dan is het ook niet onbelangrijk om je bewust te zijn van het bestaan van de zogenaamde failure swings.
In ieder geval mag het duidelijk zijn dat er nog heel wat extra’s te ontdekken valt over de werking en de achterliggende theorie van de Relative Strength Index / RSI-indicator.
Tip: Lees ook eens ons artikel over crypto traden met een hefboom of leverage
Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.