Cryptonieuws

Ripple en Nationale Bank van Georgië kondigen samenwerking aan

2 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptonieuws » Ripple en Nationale Bank van Georgië kondigen samenwerking aan

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Al lange tijd staat El Salvador bekend als hét land qua crypto. Dit land heeft Bitcoin jaren geleden namelijk al als officieel betaalmiddel opgenomen. De jaren daarna was er op dit gebied weinig ontwikkeling, maar daar lijkt flink verandering in te komen. In zowel Australië als Amerika worden inmiddels crypto ETF’s aangeboden. Of is men de mogelijkheden hiervan aan het onderzoeken. Begin juni werd aangekondigd dat ook Georgië zich nadrukkelijk met crypto bezig gaat houden.

Ripple en de Nationale Bank van Georgië gaan op grote schaal samen met elkaar werken. Het doel hierbij is evident: onderzoeken of het mogelijk is om de lokale economie (grotendeels) te digitaliseren.

Ontmoeting op niveau

Op internet circuleren foto’s rond van Natia Turnava, Varlam Ebanoidze en James Wallis. De eerstgenoemde heren zijn vertegenwoordigers van de Georgische Nationale Bank en regering, terwijl Wallis de directeur van Ripple is. Er kan dus met recht gesteld worden dat het een ontmoeting op hoog niveau is geweest.

Op 8 juni kondigde de Georgische overheid de samenwerking met Ripple officieel aan middels een LinkedIn bericht.

Tijdens de ontmoeting introduceerde Wallis de heer Brown van EPAM Systems. Dit is de officiële partner van Ripple op het gebied van software-engineeringsdiensten. De Nationale Bank van Georgië heeft aangekondigd dat EPAM Systems een belangrijke rol in de samenwerking gaat spelen.

Al in september 2023 kondigde de Nationale Bank van Georgië nieuwe plannen aan. Uiteindelijk melden 9 bedrijven zich aan om voor deze plannen het onderzoek uit te voeren. Uiteindelijk heeft de overheid dus gekozen voor Ripple als officiële partner.

Digitalisering van de economie

Uit de officiële verklaring van de Nationale Bank van Georgië blijkt dat tijdens het gesprek vooral de Georgische economie besproken is. De vraag vanuit de overheid van Georgië is voornamelijk hoe deze economie gedigitaliseerd kan worden. Om alle mogelijkheden te verkennen, wordt Ripple als technologische partner ingeschakeld. Dit kan overigens niet los gezien worden van een eerder partnerschap tussen Ripple en de Nationale Bank van Georgië.

Uit dezelfde verklaring is gebleken dat men een eigen digitale munt gaat ontwikkelen: de digitale lari. Dit moet de opvolger worden van de huidige munteenheid van Georgië: de Georgische lari.

Onderdeel van een grootschalige samenwerking

Vanuit Ripple is de samenwerking met Georgië een logische vervolgstap. Jaren geleden kondigde het team van Ripple namelijk een nieuw initiatief aan: Ripple Labs. Vanuit deze tak binnen het cryptoproject werkt men samen met verschillende landen om de mogelijkheden van digitale munteenheden te onderzoeken.

In de afgelopen jaren heeft Ripple Labs reeds met meerdere landen samengewerkt. Onder meer met Colombia, Montenegro en Bhutan heeft Ripple nauw samengewerkt. De kennis die hierbij opgedaan is, wordt nu ook voor Georgië en de digitale lari ingezet.

Kan Ripple op termijn ook met bijvoorbeeld Nederland op dit gebied samenwerken? Die kans lijkt nihil te zijn, aangezien we in Nederland aan de euro gebonden zijn. Het heeft er geen schijn van dat de Europese Unie open zou staan voor een samenwerking met bijvoorbeeld Ripple.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

243 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptonieuws

Michaël van de Poppe legt uit waarom altcoins crashen

1 minuten leestijd
De cryptocurrency markten staan bekend om hun hoge volatiliteit, maar de recente dalingen hebben zelfs ervaren beleggers verrast. Michaël van de Poppe,…
Cryptonieuws

Is de liefde voor crypto van Donald Trump echt of een verkiezingstruc?

2 minuten leestijd
Donald Trump, de Republikeinse presidentskandidaat, heeft onlangs geprobeerd om crypto-enthousiastelingen voor zich te winnen tijdens zijn verkiezingscampagne. Tijdens een rally in Washington…
Cryptonieuws

Record instroom voor Ethereum ETF's in Hong Kong

2 minuten leestijd
Ethereum ETF’s in Hong Kong hebben een recordaantal nieuwe investeringen aangetrokken, terwijl Bitcoin ETF’s blijven uitblinken. Beleggers speculeren op mogelijke goedkeuringen door…