Trading

Breakout trading strategie: Uitleg voor beginnende traders

5 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto trading nieuws » Breakout trading strategie: Uitleg voor beginnende traders

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 10 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

In dit artikel vertellen wij jou meer over de breakout trading strategie. We bespreken hoe je deze crypto trading strategie in de praktijk kunt toepassen, wat de voordelen en de nadelen zijn, en of de breakout trading strategie geschikt voor beginnende traders is.

Wat is de breakout trading strategie?

Wat is de breakout trading strategie?

Uitleg over de breakout trading strategie

Breakout trading is een strategie waarbij een trader tracht te profiteren van bewegingen die plaatsvinden wanneer een bepaald niveau wordt doorbroken. Dit niveau kan bijvoorbeeld een koersdoel zijn dat is gebaseerd op technische analyse, zoals een bepaald koerspatroon of een bepaalde trendlijn. Het kan ook een psychologisch belangrijk niveau zijn, zoals een ronde prijs (bijvoorbeeld $50 of $100) of een bepaald niveau van weerstand of ondersteuning.

Als een bepaald niveau wordt doorbroken, kan dit aangeven dat er een verandering plaatsvindt in de vraag- en aanbodbalans van het betreffende financiële instrument. Dit kan leiden tot een sterke beweging in de koers, wat de trader de kans geeft om te profiteren van deze beweging.

Er zijn verschillende manieren om breakout trading te implementeren, afhankelijk van de voorkeuren en doelen van de trader. Sommige traders kiezen ervoor om positions te openen zodra een bepaald niveau wordt doorbroken, terwijl anderen wachten om te zien of de beweging zich voortzet voordat ze een trade openen. Sommige traders gebruiken ook stop-loss orders om hun risico's te beperken als de beweging in de verkeerde richting gaat.

Hoe pas ik de breakout trading strategie toe in mijn crypto trades?

Om de Breakout Trading strategie toe te passen in jouw crypto trades, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Zoek naar een crypto-valuta die een duidelijk niveau van weerstand of ondersteuning heeft. Dit kan bijvoorbeeld een bepaald prijsniveau zijn waarbij de prijs in het verleden regelmatig is gestagneerd of omgekeerd.
 2. Plaats een order op het niveau van weerstand of ondersteuning. Als de prijs door dit niveau heen breekt, wordt de order uitgevoerd en heb je een trade geplaatst.
 3. Bepaal een stop-loss niveau om te voorkomen dat je te veel verlies lijdt als de prijs niet zoals verwacht beweegt. Dit niveau kan bijvoorbeeld net onder het niveau van weerstand of ondersteuning liggen.
 4. Bepaal ook een doelprijs waarbij je wilt uitstappen uit de trade. Dit kan bijvoorbeeld een niveau zijn waarbij de prijs in het verleden is gestagneerd of waarbij er sprake is van overbought of oversold condities op de markt.

Wat zijn de voordelen van de breakout trading strategie?

Er zijn verschillende voordelen van de breakout trading strategie:

 1. Potentieel voor hoge winsten: als een bepaald niveau wordt doorbroken, kan dit leiden tot een sterke beweging in de koers, wat de trader de kans geeft om te profiteren van deze beweging.
 2. Eenvoudig te identificeren: breakout trading is gebaseerd op duidelijk herkenbare niveaus, zoals trendlijnen of koersdoelen. Dit maakt het makkelijker om trades te identificeren en te plaatsen.
 3. Kan worden gebruikt voor verschillende financiële instrumenten: de breakout trading strategie kan worden gebruikt voor verschillende financiële instrumenten, zoals aandelen, forex, futures en opties.
 4. Kan worden gebruikt in verschillende tijdframes: de breakout trading strategie kan worden toegepast op verschillende tijdframes, van intraday tot swing trading. Dit geeft traders de flexibiliteit om te kiezen voor de tijdframe die het beste bij hun doelen en voorkeuren past.
 5. Kan worden gecombineerd met andere strategieën: de breakout trading strategie kan worden gecombineerd met andere strategieën, zoals trendvolging of momentum trading, om de winstgevendheid te vergroten.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat de breakout trading strategie ook risico's met zich meebrengt, zoals het risico dat een bepaald niveau niet wordt doorbroken of dat de beweging zich niet voortzet zoals verwacht. Het is daarom belangrijk om risicomanagementtechnieken te gebruiken om het risico te beperken en de kans op winst te vergroten.

Wat zijn de nadelen van deze strategie voor traders?

Er zijn enkele nadelen van de breakout trading strategie:

 1. Hoog risico: Breakout trading kan leiden tot hoge winsten, maar het is ook een risicovolle strategie. Er is geen garantie dat een bepaald niveau zal worden doorbroken, en als de beweging zich niet voortzet zoals verwacht, kan dit leiden tot verliezen.
 2. Slechte timing kan leiden tot verliezen: het is belangrijk om het juiste moment te kiezen om een trade te openen of te sluiten. Als een trader te vroeg of te laat handelt, kan dit leiden tot verliezen.
 3. Mogelijkheid op stop-loss triggers: als een trader stop-loss orders gebruikt om risico's te beperken, is het mogelijk dat deze orders worden getriggerd voordat de beweging zich voortzet zoals verwacht. Dit kan leiden tot verliezen.
 4. Kan moeilijk zijn om breakout punten te identificeren: het kan soms moeilijk zijn om te bepalen wanneer een bepaald niveau zal worden doorbroken. Dit kan leiden tot het nemen van ondoordachte trades of het missen van winstgevende trades.

Om deze nadelen te beperken, is het belangrijk om risicomanagementtechnieken te gebruiken en om zorgvuldig te kiezen wanneer een trade te openen of te sluiten. Het is ook aanbevolen om de breakout trading strategie te combineren met andere strategieën om de winstgevendheid te vergroten en het risico te beperken.

Is de breakout trading strategie geschikt voor beginnende crypto traders?

Breakout trading kan geschikt zijn voor beginnende crypto traders, maar het is belangrijk om te onthouden dat het een risicovolle strategie is en dat het belangrijk is om voldoende kennis en ervaring te hebben voordat je deze strategie toepast.

Voordat je begint met breakout trading in de crypto-markt, is het aanbevolen om je goed te verdiepen in de markt en de specifieke munten waarin je wilt handelen. Dit kan helpen om je beter te voorbereiden op de risico's en om je te helpen beter te begrijpen hoe de markt werkt.

Het is ook raadzaam om risicomanagementtechnieken te gebruiken, zoals stop-loss orders, om je risico's te beperken. Het is aan te raden om kleinere posities te nemen in het begin, terwijl je je vaardigheden verbetert en meer vertrouwd raakt met de markt.

Als je nog geen ervaring hebt met trading, is het ook aan te raden om eerst te oefenen met een demo-account voordat je live trades plaatst. Dit kan je helpen om vertrouwd te raken met het platform en om te leren hoe je trades kunt plaatsen en beheren zonder het risico om echt geld te verliezen.

Wat zijn alternatieven voor deze strategie?

Er zijn verschillende alternatieven voor de breakout trading strategie, afhankelijk van je doelen en voorkeuren als trader. Hier zijn enkele populaire alternatieve strategieën voor traders:

 1. Trendvolging: bij trendvolging probeer je te profiteren van bestaande trends door posities te openen in dezelfde richting als de trend en deze aan te houden totdat de trend verandert.
 2. Momentum trading: bij momentum trading probeer je te profiteren van sterke bewegingen in de koers door posities te openen in de richting van de beweging en deze aan te houden totdat het momentum afneemt.
 3. Range trading: bij range trading probeer je te profiteren van de bewegingen van de koers binnen een bepaald bereik door posities te openen wanneer de koers dicht bij de boven- of onderkant van het bereik komt.
 4. Position trading: bij position trading houd je posities langere tijd aan, vaak gedurende meerdere dagen of zelfs weken of maanden. Dit vereist een lange termijn perspectief en een goed begrip van de fundamentele factoren die de markt beïnvloeden.
Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

245 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Trading

Trend trading strategie uitleg: Voordelen, handleiding en soorten

5 minuten leestijd
In dit artikel bespreken wij de trend trading strategie voor cryptocurrency traders. We zoomen eerst in op hetgeen een trend trading strategie…
Trading

Arbitrage trading strategie: Betekenis, voordelen, stappenplan

4 minuten leestijd
In dit artikel kom je meer te weten over hetgeen de arbitrage trading strategie is en hoe je ermee van start gaat….
Trading

5 bekende crypto trading strategieën: Uitleg, tips en voordelen

5 minuten leestijd
Vandaag de dag zijn er ontzettend veel crypto trading strategieën. Maar welke trading strategieën zijn het meest bekend en wat houden ze…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *