Cryptomarkt

Crypto slang Q&A: Bekende cryptocurrency begrippen uitleg

6 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptomarkt nieuws » Crypto slang Q&A: Bekende cryptocurrency begrippen uitleg

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Tegenwoordig vind je online steeds meer crypto slang. Dat wil zeggen: Afkortingen, termen en begrippen die te maken hebben met cryptocurrency en blockchain. Wil jij te weten komen wat bekende crypto slangs betekenen? In dit artikel geven wij uitleg over veelvoorkomende cryptocurrency begrippen en termen.

Wat is HODL?

HODL is een term die wordt gebruikt in de wereld van cryptocurrencies, en het is een afkorting van “Hold On for Dear Life”. De term HODL is ontstaan in 2013 op een forum voor Bitcoin-gebruikers, en het betekent letterlijk dat je vast blijft houden aan je cryptocurrency, zelfs als de waarde daalt.

In feite is HODL een soort mentale houding die wordt aangenomen door mensen die in cryptocurrencies willen blijven investeren, ongeacht de ups en downs van de markt. Het is een manier om te laten zien dat je vasthoudt aan je investeringen, zelfs als de waarde op korte termijn daalt.

Wat is Pump and Dump?

Pump and dump is een term die wordt gebruikt om een bepaalde vorm van marktmanipulatie aan te duiden. Het is een manier waarop bepaalde personen of groepen proberen de prijs van een bepaald financiële product, zoals aandelen of cryptocurrencies, op te drijven door middel van geruchten en overhyping.

Het idee achter pump and dump is om de waarde van een bepaald product te laten stijgen door middel van geruchten en overhyping, zodat beleggers geïnteresseerd raken en beginnen te kopen. Zodra de prijs is opgedreven, verkopen de personen of groepen die de pump and dump hebben georganiseerd hun eigen aandelen of cryptocurrencies tegen een hogere prijs, en maken daarmee een winst.

Wat is een Crypto Whale?

Een crypto whale is een term die wordt gebruikt om een grote belegger of handelaar in cryptocurrencies aan te duiden. Dit kan iemand zijn die een enorme hoeveelheid van een bepaalde cryptocurrency bezit, of iemand die grote hoeveelheden cryptocurrency koopt en verkoopt op de markt.

Crypto whales kunnen een grote invloed hebben op de prijs van cryptocurrencies, omdat ze de markt kunnen beïnvloeden door grote hoeveelheden te kopen of te verkopen. Als een crypto whale bijvoorbeeld een grote hoeveelheid van een bepaalde cryptocurrency koopt, kan dit de prijs van die cryptocurrency doen stijgen, omdat er meer vraag naar is. Aan de andere kant, als een crypto whale besluit om een grote hoeveelheid van een bepaalde cryptocurrency te verkopen, kan dit de prijs doen dalen, omdat er meer aanbod is.

Wat is DeFi?

DeFi staat voor “Decentralized Finance” en is een beweging die gericht is op het decentraliseren van financiële diensten. Het doel van DeFi is om financiële diensten te bieden zonder tussenkomst van traditionele financiële instellingen, zoals banken. In plaats daarvan maken DeFi-diensten gebruik van blockchain-technologie om financiële transacties te verwerken en te beheren.

DeFi omvat een breed scala aan financiële diensten, zoals leningen, beleggingen, betalingen en verzekeringen. DeFi-diensten zijn beschikbaar via openbare, open-source protocolen die op de blockchain zijn gebaseerd, wat betekent dat ze openbaar en transparant zijn en dat iedereen er gebruik van kan maken.

Wat is REKT?

REKT is een internet slangterm die wordt gebruikt om te verwijzen naar een situatie waarbij iemand financieel of emotioneel hard geraakt is. Het woord is afgeleid van “wrecked”, wat betekent dat iemand vernietigd of verwoest is.

In de context van cryptocurrency kan REKT verwijzen naar een situatie waarbij iemand zijn investering in cryptocurrency heeft verloren, bijvoorbeeld door een daling van de waarde van de munt. Dit kan gebeuren als gevolg van marktfluctuaties, technische problemen of andere factoren.

Wat is FUD?

FUD is een afkorting van “fear, uncertainty, and doubt”. In de context van cryptocurrency kan FUD verwijzen naar geruchten, speculatie of negatieve publiciteit die is bedoeld om de waarde van een bepaalde cryptocurrency te verlagen of te laten dalen.

Wat is Hash Rate?

Hash rate is een term die wordt gebruikt in de wereld van cryptocurrency en refereert aan de hoeveelheid rekenkracht die wordt gebruikt om transacties te verwerken en te beveiligen in een bepaald blockchain-netwerk. De hash rate wordt gemeten in hashes per seconde (h/s) en geeft aan hoe snel een computer of netwerk van computers kan oplossen de wiskundige problemen die nodig zijn om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen.

Wat is ICO?

ICO staat voor Initial Coin Offering, en is een manier voor bedrijven om financiering te verkrijgen door het uitgeven van hun eigen cryptocurrency. Het is een soort crowdfunding, waarbij investeerders geld geven aan het bedrijf in ruil voor de nieuwe munt.

Een ICO kan worden gezien als een alternatief voor traditionele manieren van financiering, zoals het verkrijgen van leningen of het uitgeven van aandelen. In plaats daarvan biedt het bedrijf digitale tokens aan, die gebruikt kunnen worden om goederen of diensten te kopen van het bedrijf of op de markt te verkopen voor andere cryptocurrency of fiat-valuta.

Wat is Mining?

Mining is een term die gebruikt wordt in het kader van cryptocurrency, en het houdt in dat een computer berekeningen uitvoert om transacties te verifiëren en toe te voegen aan de blockchain. Mining is een belangrijk onderdeel van het functioneren van de meeste cryptocurrency-netwerken, omdat het ervoor zorgt dat de transacties op een veilige en betrouwbare manier worden verwerkt. Miners spelen dus een cruciale rol in het behouden van de integriteit van de blockchain.

Wat is Sats?

Sats is een afkorting voor “Satoshi”, wat de kleinste eenheid van bitcoin is. Een Satoshi is gelijk aan 0,00000001 bitcoin en wordt vaak gebruikt om kleine hoeveelheden bitcoin te vermelden.

De term “Sats” wordt vaak gebruikt in de context van de prijs van bitcoin of andere cryptocurrency, en het wordt gebruikt om de waarde van deze munten uit te drukken in de kleinste eenheid. Bijvoorbeeld, als iemand zegt dat de prijs van bitcoin 10.000 Sats is, betekent dit dat de prijs 0,1 bitcoin is, of 10.000 Satoshi.

Wat is KYC?

KYC staat voor “Know Your Customer” en is een proces waarbij een bedrijf of organisatie verificatie-informatie verzamelt van haar klanten om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de wetgeving op het gebied van anti-witwas en financiële criminaliteit.

In de context van cryptocurrency betekent dit dat bepaalde bedrijven of organisaties die werken met cryptocurrency, zoals crypto-exchanges, klanten kunnen vragen om bepaalde informatie te verstrekken voordat ze toegang krijgen tot hun diensten.

Wat is BTD?

BTD is een afkorting die verwijst naar “Bitcoin Diamond”. Het is een vorm van cryptocurrency, wat betekent dat het een digitale valuta is die gebruikt maakt van cryptography om financiële transacties te beveiligen.

Bitcoin Diamond is ontstaan als een hard fork van de originele Bitcoin blockchain. Dit betekent dat het is afgesplitst van de originele blockchain en is ontstaan als een nieuwe, afzonderlijke blockchain met eigen regels en functionaliteiten.

Wat is Mooning?

In het kader van cryptocurrency verwijst mooning naar een situatie waarbij de prijs van een bepaalde munt of token een zeer grote en snelle stijging meemaakt. Dit kan worden vergeleken met de uitdrukking “naar de maan”, die vaak wordt gebruikt om aan te geven dat iets op een zeer hoog niveau is of snel groeit.

Bijvoorbeeld, als iemand zegt dat een bepaalde cryptocurrency “naar de maan gaat”, kan dat betekenen dat de prijs ervan plotseling sterk is gestegen en waarschijnlijk nog verder zal stijgen. Dit kan een teken zijn van een sterk marktvraag naar de munt of token, en een aanwijzing dat het significant groeipotentieel heeft.

Wat is NGMI?

NGMI staat voor “Not Gonna Make It”, wat betekent dat iemand niet denkt dat een bepaalde cryptocurrency of investering succesvol zal zijn. Dit kan worden gebruikt als een mening of voorspelling over de toekomstige prestaties van een bepaalde cryptocurrency.

Wat is WAGMI?

WAGMI staat voor “We Are Gonna Make It” en is een uitdrukking die kan worden gebruikt om aan te geven dat iemand verwacht dat een bepaalde cryptocurrency of investering succesvol zal zijn. Dit kan worden gebruikt als een mening of voorspelling over de toekomstige prestaties van een bepaalde cryptocurrency.

Wat is BTFD?

BTFD is een afkorting voor “Buy the Fucking Dip”. Dit is een uitdrukking die wordt gebruikt door beleggers die ervan overtuigd zijn dat de waarde van een bepaald activum, zoals een cryptocurrency, op de lange termijn zal stijgen, ondanks kortetermijnvolatiliteit of prijsdalingen. De uitdrukking suggereert dat beleggers moeten profiteren van deze prijsdalingen door te kopen op het moment dat de prijzen dalen, in de verwachting dat de waarde op de lange termijn zal stijgen.

Wat is Fiat?

Fiat is een term die gebruikt wordt om te verwijzen naar traditionele valuta's die door een centrale overheid gecreëerd en gereguleerd worden, zoals de euro, de Amerikaanse dollar en het Britse pond. Fiat valuta's worden vaak gebruikt als eenheid van rekening en als middel om goederen en diensten te betalen.

In tegenstelling tot cryptocurrency's, zijn fiat valuta's niet gedecentraliseerd en zijn ze afhankelijk van een centrale autoriteit, zoals een centrale bank, om de waarde ervan te bepalen en te reguleren.

Wat is Fork?

Een fork in de cryptocurrency-wereld is een gebeurtenis waarbij een nieuwe versie van het blockchain-protocol wordt gemaakt en geïmplementeerd. Er zijn twee soorten forks: een hard fork en een soft fork.

Een hard fork is een fundamentele verandering in het protocol van de blockchain, waarbij oude transacties niet langer geldig zijn en nieuwe transacties volgens de nieuwe regels worden verwerkt. Een soft fork, aan de andere kant, is een aanpassing aan het protocol van de blockchain die compatibel is met de oude versie.

Wat is Halving?

Halving, ook wel bekend als het halveren van de beloning, is een gebeurtenis in het leven van een cryptocurrency waarbij de beloning voor het valideren van nieuwe transacties op de blockchain wordt verlaagd. Dit gebeurt op regelmatige tijdstippen en is ontworpen om de hoeveelheid nieuwe cryptocurrency die wordt uitgegeven te beperken en de waarde ervan te verhogen.

In het geval van bitcoin, bijvoorbeeld, wordt de beloning voor het valideren van nieuwe transacties (dit wordt ook wel “minen” genoemd) elke 210.000 blokken gehalveerd. Dit betekent dat wanneer de 210.000e blok is gevonden, de beloning voor het minen van de volgende 210.000 blokken wordt gehalveerd. Dit gebeurt elke vier jaar, totdat de maximale hoeveelheid bitcoin is uitgegeven.

Andere vragen over crypto

Bekijk ook eens ons artikel met onze antwoorden op veelgestelde vragen over crypto:

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

241 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptomarkt

Is LiteBit een betrouwbaar platform? – Uitgebreide uitleg

3 minuten leestijd
Met het recente drama rondom FTX in het achterhoofd is de betrouwbaarheid van crypto aanbieders nu belangrijker dan ooit. Het blijkt maar…
Cryptomarkt

Serum decentrale beurs: Voordelen en investeren in SRM token

3 minuten leestijd
In dit artikel kom je te weten wat Serum (SRM) is, wat de voordelen zijn en hoe je kunt investeren in het…
Cryptomarkt

Voordelen van Litecoin: De pluspunten van LTC uitgelegd

3 minuten leestijd
Litecoin is een populaire cryptocurrency die in 2011 is ontstaan als een afsplitsing van Bitcoin. Net als Bitcoin maakt Litecoin gebruik van…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *