Crypto.be » Crypto voor beginners »
Investeren betekent risico nemen. Als we daar zo plat naar kijken lijkt het of we na het doen van onze investering volledig overgeleverd zijn aan het lot. Daarom horen we mensen ook wel eens zeggen dat investeren in crypto eigenlijk gokken is.
Niets is echter minder waar! Met goed risicomanagement verhoog je jouw kansen op winstgevende investeringen in crypto aanzienlijk, terwijl je de kans op forse verliezen zo klein mogelijk maakt.
In dit artikel leggen we uit wat risicomanagement bij investeren in crypto betekent en hoe jij als beginnende crypto-investeerder eenvoudig en goed risicomanagement kunt toepassen. We beginnen bij het begin.
Inhoudsopgave
Wat bedoelt men eigenlijk met risico en risicomanagement?
In de basis is het rendement op een crypto investering de beloning voor het risico dat je neemt door in die crypto te investeren. Immers, op het moment dat je besluit bijvoorbeeld Bitcoin (BTC) te kopen kan deze ook in waarde dalen. Nu is het risico dat de Bitcoin naar een waarde van 0 gaat niet zo groot.
Dit ligt anders dan wanneer je investeert in een nieuwe cryptomunt zonder veel historie en met minder gebruikers. De kans dat deze snel in waarde stijgt is groter, maar de kans dat de waarde naar 0 gaat is ook groter.
Als je het verloop van cryptokoersen analyseert zal je zien dat er zelden sprake is van een rechte lijn omhoog of omlaag. Je ziet veel eerder een grillig patroon, waarbij een koers bijvoorbeeld eerst een periode stijgt, dan een sterke daling laat zien om vervolgens iets te stijgen en een tijd stabiel te blijven. Zo'n koersverloop geeft al aan dat er mogelijkheden zijn om jouw risico te beheersen.
Het beheersen van jouw risico's noemt men risicomanagement. Daarbij is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je moet managen en hoe je dit doet. Daarom zetten we de 4 grootste risico's voor beginnende beleggers in crypto op een rij en leggen uit welke maatregelen jij kunt nemen om die risico's te managen.
Dit zijn de 4 grootste risico's als je begint met crypto beleggen en zo manage je ze
Als beginnende belegger in crypto is het natuurlijk spannend om de juiste stappen te zetten. Het spreekwoord luidt niet voor niets ‘alle begin is moeilijk'. Daarom maken beginnende cryptobeleggers fouten die je kunt voorkomen door risicomanagement.
Wij zetten de 4 meest gemaakte fouten op een rij en geven aan met welke risicomanagementmaatregelen jij die fouten kunt voorkomen.
Risico 1: Handelen op basis van emoties
Als je zonder plan aan het werk gaat laat je je leiden door de markt. Je kan dan bijvoorbeeld zien dat Ethereum (ETH)” href=”https://crypto.be/cryptomunten/ethereum-eth/” rel=””>Ethereum (ETH) op een dag 10% in waarde stijgt. Je denkt dat het goed gaat en besluit te investeren.
Niet lang daarna zie je dat het rendement snel terugloopt. Je hebt gekocht op basis van emotie, oftewel FOMO (fear of missing out) terwijl professionele traders op basis van hun strategie en koersanalyses al lang hebben gezien dat de top bereikt is en verkochten.
Andersom kun je zien dat de koers van bijvoorbeeld Bitcoin (BTC) ineens fors daalt. Je besluit alle investeringen te verkopen, want dit gaat fout! Nog geen uur later zie je hoe de koers zich herstelt. Andersom kan natuurlijk ook. Je ziet de koers dalen en denkt een koopje te spotten. Je koopt snel bij, maar het koopje blijkt een kat in de zak en de koers daalt veel verder.
Dit kun je voorkomen door te beleggen volgens een strategie (en je ook aan deze strategie te houden) en stop-loss en take-profit orders te plaatsen. Hier leggen we later meer over uit.
Risico 2: Geen verlies durven maken
Natuurlijk beleg je in crypto om winst te maken. Toch is er geen ervaren belegger te vinden die geen verlies gemaakt heeft. Als je wilt beleggen moet je accepteren dat verliezen erbij hoort. Toch wil je weten of je het wel goed doet. Daarom gebruiken veel beleggers hier als risicomanagement de winst/verlies ratio. Als deze verhouding 3/1 (erg goed) of 2/1 (goed) is hoef je je geen zorgen te maken.
Risico 3: Veel te veel geld in één positie investeren
We hebben eerder uitgelegd hoe je jouw beleggingsbudget berekent. Je bedenkt dat cryptomunten Ripple (XRP), Bitcoin (BTC), Cardano (ADA), Solana (SOL) en Avalanche (AVAX) wel eens winst kunnen opleveren. Je besluit jouw beleggingsbudget gelijkelijk over deze investeringen te verdelen.
Hiermee investeer je dus 20% van jouw budget in één positie. Dit betekent dat als één munt veel in waarde daalt je ook direct een groot deel van jouw beleggingsbudget verliest. Daarbij komt jouw winst/verlies ratio direct onder druk te staan. Ervaren beleggers kiezen hier als risicomanagement de 25%, 6% en 2% regel. Deze regel leggen we uiteraard uit.
- Met de 2% regel bedoelt men dat je nooit een positie opent met meer dan 2% van jouw beleggingsbudget. Bij een beleggingsbudget van EUR 250,- dus EUR 5,- per positie. Je kunt natuurlijk wel op verschillende momenten meerdere posities op dezelfde cryptomunt openen.
- Als je blijft verliezen is het verstandig om een break te nemen als jouw verlies meer dan 6% van jouw totale inleg gaat bedragen. Klaarblijkelijk is er iets mis met jouw strategie of handel je toch te veel op emotie. Door zo'n 2 weken niet te investeren kun je even afstand nemen en jouw strategie aanscherpen.
- Na verloop van tijd heb je dus een portfolio met veel verschillende posities en risico's. Om te voorkomen dat je bij een plotselinge crash de mist in gaat is het belangrijk om jouw beleggingen met risicomanagement zo te beheersen dat je nooit meer dan 25% van jouw ingelegd vermogen verliest.
Overigens zijn deze percentages niet in beton gegoten. Veel investeerders gebruiken andere percentages. Het gaat erom dat je jouw portefeuille beschermt tegen te grote dalingen van jouw rendement en/of beleggingsbudget bij verlies.
Risico 4: Alle eieren in één mandje leggen
Een ander risico is dat je belegt in te veel dezelfde soort crypto. Op basis van risicomanagement leggen we dit uit. Allereerst zien we naast Bitcoin (BTC) dat Ripple (XRP) interessant zou zijn. Dit kan, maar de correlatie tussen BTC en XRP is erg hoog. Dit betekent dat het koersverloop van BTC en XRP erg vergelijkbaar is.
Ten tweede zien we dat Cardano (ADA), Solana (SOL) en Avalanche (AVAX) allemaal zogenaamde ‘Ethereum killers' zijn. Als deze onder vuur komen te liggen is de kans dus groot dat de koersen op hetzelfde moment zullen dalen. Natuurlijk kan het zo zijn dat een individuele ontwikkeling, bijvoorbeeld een belangrijke hard fork bij Cardano (ADA), toch een risicomanagement overweging is om in te stappen.
De oplossing die risicomanagement biedt voor deze risico's is diversificatie. Door te beleggen in crypto met een lage correlatie ten opzichte van elkaar kun je jouw risico's spreiden. Het kiezen voor beleggen in crypto met verschillende user cases zorgt ervoor dat je minder afhankelijk wordt van markttendensen.
Tip: let op het verborgen risico bij crypto beleggen in Nederland en België! Aangezien onze munteenheid de Euro is en veel internationale beurzen met dollars werken kan je bij (ver)koop met een koersrisico geconfronteerd worden. Dit is natuurlijk niet nodig. Het risicomanagement is hier eenvoudig door te kiezen voor een beurs met Euro als valuta. Goede cryptobeurzen met Euro als valuta vind je in onze beurs reviews.
Risicomanagement 1.0, stop loss en take profit orders gebruiken
Iedereen die met crypto bezig is weet dat de cryptomarkt volatiel kan zijn. Dit betekent dat koersen snel kunnen stijgen en dalen. Om dit te voorkomen kun je stop-loss orders gebruiken. Hiermee bereken je op basis van jouw positie (vuistregel is: hoe hoger het risico, hoe kleiner de positie) en op basis van het risico dat je bereid bent te nemen de koers waarbij je wilt verkopen, het zogenoemde cut-loss level.
Natuurlijk kan het zo zijn dat je een stop loss instelt en de koers eerst verder stijgt. Als die stijgende lijn doorzet wil je jouw stop loss limiet wellicht na verloop van tijd verhogen. Ook deze vorm van risicomanagement kan je toepassen door te werken met zogenoemde trailing stops.
Aangezien de cryptomarkt 24 uur per dag doordraait kun je de stop loss en trailing stops automatiseren. Veel beurzen bieden die mogelijkheid, maar er zijn ook onafhankelijke aanbieders van zogenoemde trading bots. Deze plaatsen automatisch aan- en verkooporders op basis van de criteria die jij vooraf op basis van jouw cryptostrategie ingeeft.
Wat is de risicomanagement strategie achter een stop loss?
Een stop loss strategie werkt op basis van koerscycli die de koersen van beleggingen doormaken. Hierdoor kun je 4 stappen bij een stop loss onderscheiden:
- Bepaal de huidige bandbreedte waarin de koers van de crypto die je wilt analyseren zich bevindt;
- Koop bij voorkeur wanneer de koers onderin die bandbreedte beweegt;
- Plaats een stop loss onder de bandbreedte conform het maximale risico dat je wilt nemen (zoals we hierboven uitlegden).
- Herzie jouw stop loss of gebruik trailing stops om jouw rendement te optimaliseren en jouw stop loss dynamisch te houden.
Overigens kun je dezelfde systematiek ook toepassen om op een goed moment crypto te kopen of om te besluiten wanneer het tijd is om winst te nemen.
Het op het juiste moment nemen van winst bij cryptobeleggingen is overigens minder eenvoudig dan het klinkt. Daarom bieden we je graag meer informatie over een crypto exit strategie voor beginners. In dat artikel leggen we je ook een interessante variant op de stop loss/trailing stop uit.
Je kunt natuurlijk ook gewoon de volgende stap volgen in ons stappenplan beleggen in crypto voor beginners, namelijk de mogelijkheden op het gebied van cryptocurrency staking. Succes!
Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.