Crypto.be » Crypto voor beginners » Cryptocurrency staking

Als je als beginnend crypto investeerder voor een investering op lange termijn gaat is er een interessante optie om extra rendement te maken, namelijk cryptocurrency staking. In deze bijdrage leggen we uit wat cryptocurrency staking is, hoe jij kunt meedoen aan crypto staking en welke voor- en nadelen deze vorm van crypto beleggen heeft. We beginnen natuurlijk bij het begin.

Wat is cryptocurrency staking?

Wat is cryptocurrency staking

Wat is cryptocurrency staking nu precies? Wij leggen het uit

Er zijn diverse manieren om transacties in blokken op een blockchain goed te keuren. Een van die manieren noemt met Proof of Stake. Hier worden transacties gevalideerd via zogenoemde validators. Deze validators worden beloond op basis van de stake (het aantal cryptomunten) dat ze inzetten.

Het is dus voor validators belangrijk dat zij over zo veel mogelijk cryptomunten kunnen beschikken om de kans op de staking reward (beloning voor het valideren van transacties) zo groot mogelijk te maken.

Hoe kun jij geld verdienen met cryptocurrency staking?

De eerste manier om geld te verdienen met cryptocurrency staking is door zelf een validator te worden. Hier zijn echter voorwaarden aan verbonden. Zo moet je, als je Ethereum (ETH) validator wilt worden, minimaal 32 ETH bezitten. Dat is tegen de huidige koers een waarde van zo'n EUR 55.000,-. Dat is voor veel investeerders erg veel gevraagd, dus is er een oplossing, de staking pool.

Als we bij de cryptocurrency Ethereum (ETH) blijven kun je bijvoorbeeld lid worden van een staking pool. Hier zet je jouw Ethereum (ETH) vast, waarna de beheerders van de pool Ethereum staken. Op het moment dat zij een staking reward ontvangen wordt deze naar rato verdeeld onder de leden van de staking pool. Vaak houdt men voor uitkering wel een fee (meestal 10%) ter dekking van de kosten in.

Jouw deel uit de opbrengst van de staking reward is dan jouw extra rendement uit crypto staking. Overigens beschrijven we hier een algemeen proces. Er zijn veel staking pools die ieder hun eigen regels hebben. Deze regels kunnen op details afwijken van de procedure die we hierboven beschreven.

Daarnaast moet je erop letten dat sommige cryptocurrency staking pools niet uitkeren in de valuta die je gestaked hebt. Zo keert één van de bekendste Ehtereum staking pools, Lido, geen Ethereum (ETH) uit als staking reward maar een eigen token, de Lido Staked Ether (STETH). De koers van zo'n eigen token kan zowel in positieve als in negatieve zin afwijken van de koers van de gestakete valuta, in dit geval Ethereum (ETH).
🏆 Crypto staken bij Bitvavo »

Maak een Bitvavo account aan en start met crypto staking
Speciale welkomstbonus: Ontvang €10 crypto bonus en verhandel €10.000 zonder handelskosten!

Kan je met iedere cryptomunt aan crypto staking doen?

In principe kan je alleen aan crypto staking doen als een cryptomunt aan 3 voorwaarden voldoet. Deze zijn:

 • Een eigen blockchain hebben;
 • Proof of Stake (PoS) als validatiemethode voor hun blockchain hanteren;
 • Staking als mogelijkheid aanbieden.

Welke cryptomunten aan deze voorwaarden voldoen zullen we zien als we bekijken hoe rendabel crypto staking is.

Wat is off-chain crypto staking?

Toch zijn er veel partijen, met name cryptobeurzen, die staking aanbieden voor cryptomunten die niet aan deze voorwaarden voldoen. Dit noemt men off-chain staking. In die gevallen biedt de aanbieder (meestal een cryptobroker) zelf een vergoeding voor het ter beschikking stellen van jouw crypto. Zo kun je zelfs Bitcoin (BTC) staken.

Hoe rendabel is cryptocurrency staking?

Zoals altijd bestaat de winst uit de omzet minus de kosten. Daarom zetten we eerst de hoogste staking rewards van de bekendste cryptomunten die staking aanbieden op een rij.

Dit zijn de mogelijke opbrengsten van crypto staking

Hieronder zie je een overzicht van de cryptocurrency staking opbrengsten die je kunt verdienen als je bekende cryptomunten staket. Er zijn minder bekende cryptomunten die een (veel) hogere staking vergoeding bieden, maar als beginnende crypto belegger is het aan te bevelen je daar (nog) niet mee bezig te houden.

Immers, zoals we bij het bepalen van de risicomanagement strategie zagen, betekent een hoger rendement ook een hoger risico.

Dit zijn de grootste staking opbrengsten van de belangrijkste cryptomunten:

Cryptomunt Actueel rendement
Cosmos Hub (ATOM) 17,87%
Polkadot (DOT) 13,9%
Near Protocol (NEAR) 9,77%
Avalanche (AVAX) 8,5%*
Polygon (MATIC) 6,37%
Solana (SOL) 5,93%*
BNB Chain (BNB) 4,26%*
Ethereum (ETH) 4,15%
Cardano (ADA) 3,67%
Tron (TRX) 3,56%

Tabel 1: Crypto staking – Crypto's met de hoogste staking rewards

Bij de tabel hoort een aantal opmerkingen:

* Bij deze munten is de fee van de aanbieder al meegerekend voor het rendement.

 • Sommige crypto hanteren een variabele fee. Dit benadrukt nogmaals het belang om eigen onderzoek te doen. Ook is het belangrijk altijd de aangeboden rente en gevraagde fee van jouw provider te checken op het moment dat je een positie in cryptocurrency staking wilt nemen.
 • Ook kunnen de beloningen per staking pool verschillen.
 • Een andere benaming voor rendement bij staking is Annual Percentage Yield (APY).

Bij variabele beloningen is de beloning vaak mede afhankelijk van hoe lang je jouw crypto vastzet voor staking (30, 60 of 120 dagen zijn de meest gangbare termijnen) en de hoeveelheid crypto die je inzet.

Tegenover de opbrengsten staan natuurlijk de kosten.

Dit zijn de kosten voor cryptocurrency staking

In principe zijn er weinig kosten aan cryptocurrency staking verbonden. Er zijn slechts 4 kostenposten waar je rekening mee moet houden:

 • Zoals we al zagen kan er sprake zijn van een fee van de aanbieder van de staking pool.
 • Daarnaast moet je, als je niet via een cryptobeurs aan staking doet, rekening houden met de kosten van de beurs als je de staking crypto en eventuele rendementen van en naar de beurs boekt.
 • Verder is een constante, stabiele internetverbinding noodzakelijk. Het verbruik is echter zo laag dat jouw reguliere internetabonnement meestal (ruim) voldoende is.
 • Om de internetverbinding in stand te houden kun je gebruik maken van jouw computer. In dat geval heb je met stroomkosten te maken. Hier kun je op besparen door eenmalig een Raspberry Pi te kopen. Deze is zeer goedkoop en kost minder in verbruik.
 • Tot slot moet je rekening houden met eventuele wisselkoerskosten. Als je vanuit een Euroland in dollars handelt kunnen voor dollar transacties kosten gerekend worden door de bank.

Daarmee kunnen we concluderen dat crypto staking al snel rendabel kan zijn.

Via welke kanalen kan je crypto staken?

Er zijn 2 gangbare manieren om aan crypto staking te doen. Wij zetten deze op een rij

Cryptocurrency staking via jouw cryptobeurs

Veel cryptobeurzen bieden de mogelijkheid van staking aan. In onze crypto exchange reviews zie je direct welke exchanges wel en geen cryptocurrency staking programma's aanbieden. Liever direct starten met het staken van cryptocurrency? Klik dan op de onderstaande button en maak een account bij Bitvavo aan.
🏆 Crypto staken bij Bitvavo »

Maak een Bitvavo account aan en start met crypto staking
Speciale welkomstbonus: Ontvang €10 crypto bonus en verhandel €10.000 zonder handelskosten!

Het voordeel van crypto staking via cryptobeurzen is dat dit automatisch geregeld wordt. Zolang je de munten die staking aanbieden op de beurs in portefeuille hebt ontvang je ook de staking vergoedingen. Er zijn echter 2 nadelen:

 • Veel cryptobeleggers vinden het veiliger om hun crypto te bewaren in een eigen wallet omdat ze dan ook de beschikking hebben over de private key;
 • Door via de beurs aan crypto staking te doen ben je ook gebonden aan de staking rewards die de beurs biedt. Wellicht bieden andere aanbieders betere rewards.

Wil je toch genieten van de voordelen van staking bij een cryptobeurs? In dit artikel geven wij uitleg over het starten met staken bij Bitvavo.

Crypto staking via een eigen wallet

Daarom kun je ook aan cryptocurrency staking doen via een eigen wallet. Je gebruikt dan een aparte wallet voor staking. Hier installeer je de software van het staking platform van jouw keuze op en zo lang je een stabiele, constante internetverbinding hebt kun je aan crypto staking doen.

Let op! Je ziet hiermee dat je voor staking nooit crypto hoeft over te boeken naar een account van een andere partij. Trap dus niet in praatjes van scammers die je dat wel wijs maken. De praktijk is dat je jouw crypto kwijt bent en 0 staking opbrengst ontvangt als je dit wel doet.

Tot nu toe lijkt crypto staking één grote goednieuwsshow. Cryptocurrency staking is zeker een fijne manier om extra rendement te maken als je op lange termijn investeert, maar er kleven toch ook risico's aan. Daarom sluiten we dit artikel af met de 3 grootste risico's van cryptocurrency staking.

Wat zijn de 3 grootste risico's van cryptocurrency staking?

Naast het risico van cryptocriminelen, dat we overal aantreffen, zijn er 3 risico's die specifiek met cryptocurrency staking verbonden zijn. Deze zijn:

 • Koersrisico: De koersen van cryptomunten kunnen volatiel zijn. Als de koers van de crypto die je staket snel daalt, daalt daarmee de waarde van jouw staking rendement ook snel.
 • Liquiditeitsrisico: met liquiditeit bedoelen we hier de mate waarin jij jouw crypto snel kan (ver)kopen als de markt anders wordt. Zoals we zagen is het bij crypto staking de bedoeling dat je jouw cryptomunten blokkeert voor een bepaalde periode. Je kunt jouw crypto deze periode dus niet verkopen als de koers snel stijgt of daalt. Daarmee ben je dus niet liquide.
 • Technische fouten: er kan bij de validatie van blokken wel eens iets misgaan. Een bekend fenomeen is ‘slashing'. Dit veiligheidsprotocol treedt in werking om de blockchain tegen fouten te beschermen. Door die bescherming kan je jouw cryptocoins kwijtraken. Diverse aanbieders van cryptocurrency staking bieden hier echter een verzekering voor.

Als je deze risico's goed meeweegt kan cryptocurrency staking dus een lucratieve aanvulling zijn op een crypto investeringsstrategie op lange termijn.

Natuurlijk kan je nog lucratiever in bezit van crypto komen. Zo kun je namelijk gratis cryptocurrency verdienen. Dit is de volgende uitleg in ons stappenplan crypto voor beginners.

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.