Crypto.be » Crypto voor beginners » Gratis cryptocurrency verdienen

In ons stappenplan voor beginnende cryptobeleggers bespreken we veel manieren om jouw rendement op beleggen in crypto te maximaliseren. Dat gaat natuurlijk een stuk makkelijker als je geen kosten maakt om crypto te kopen. Daarom leggen we je in deze bijdrage van ons stappenplan voor cryptobeginners uit hoe je gratis cryptocurrency kunt verdienen.

Gratis cryptocurrency verdienen door over crypto te leren

Als beginnende crypto belegger zal je al snel merken dat er enorm veel te leren en te ontdekken valt. Daarin moet je natuurlijk tijd investeren, maar gelukkig valt er soms ook gratis cryptocurrency te verdienen door je in crypto te verdiepen. Wij zetten drie mogelijkheden op een rij.

Gratis cryptocurrency verdienen tips

Tips om gratis cryptocurrency te verdienen

Gratis crypto met ‘learn and earn' programma's

Veel grote platformen – zoals de door ons gereviewde cryptobeurs Binance – hebben een sectie waar je veel over crypto kunt leren. Dat is als beginner in crypto beleggen natuurlijk handig. Nog handiger is dat je door het voltooien van die lessen crypto kunt verdienen. Daarbij zijn er zowel bekende munten als kansrijke nieuwe crypto te verdienen.

Ook de bekende site coinmarketcap.com biedt een learn and earn programma.

Praten over jouw crypto crush levert crypto op

Naast de theoretische lessen kun je natuurlijk ook ervaringen uitwisselen met andere beginnende cryptobeleggers of juist leren van de analyses van ervaren crypto traders. Het platform LunarCrush heeft als missie om de hangout van de cryptogemeenschap te worden.

Daarom delen ze gratis Lunr crypto uit op basis van het aantal interacties wat jij op het platform hebt. Om jouw rendement verder te vergroten, biedt men ook de mogelijkheid om jouw Lunr te staken. Wat crypto staking exact is legden we al eerder uit.

Verdien crypto door blogs te lezen

Je kunt zelfs gratis cryptomunten verdienen door nieuws over crypto te lezen. Het platform Publish0x biedt deze mogelijkheid. Bij elk artikel dat je leest geeft de site namelijk de gratis mogelijkheid om een bedrag aan tip te geven. Dit bedrag kan je naar eigen inzicht verdelen tussen de auteur van de blog en jezelf.

Gratis cryptocurrency verdienen door op internet te zijn

Als je even klaar bent met leren en lezen over crypto, dan kun je eveneens gratis cryptocurrency verdienen door simpelweg op internet te zijn. Ook hier zetten we de mogelijkheden op een rij.

Gratis crypto met crypto faucets

Er zijn verschillende websites waar je gratis crypto kan verdienen door middel van faucets. Hier kan je vaak ieder uur een klein beetje crypto bij elkaar sprokkelen. Bij ieder bezoek krijg je ads voorgeschoteld, waarmee de website geld verdiend. Een gedeelte van deze verdiensten krijg jij terug in de vorm van crypto. Vaak bieden ze ook andere opties aan, zoals kleine opdrachten uitvoeren of video's bekijken.

Enkele aanbieders zijn:

Verdien gratis crypto's met jouw browser

Als je in plaats van Microsoft Edge of Google Chrome kiest voor de Brave browser, kun je veel advertenties en trackers vermijden aangezien de browser deze standaard blokkeert. Als je in plaats daarvan toestemming geeft om privé-advertenties te laten plaatsen, krijg je Brave rewards in de vorm van gratis Basic Attention Token (BAT). Ook voor het gebruik van de browser in Android of iOS kun je gratis crypto's verdienen.

Je kan ook gratis cryptocurrency verdienen door te zoeken op internet

Heel veel mensen gebruiken Google als zoekmachine. Een alternatief is de Presearch-zoekmachine. Deze draait op de blockchain en is privacy vriendelijk. Bovendien kan je, als je een account aanmaakt bij de zoekmachine, gratis crypto coins verdienen in de vorm van Presearch (PRE) tokens.

Websites testen en onderzoeken invullen voor gratis cryptomunten? Dat kan!

Als je graag aan onderzoeken meedoet of helpt om websites en apps te testen, dan kun je ook gratis cryptocurrency verdienen via het platform Freecash. Daar kan je een aardige bijverdienste mee hebben, want de hoogste vergoeding voor zo'n opdracht is momenteel omgerekend ruim $ 47,-.

Natuurlijk zijn er een aantal zaken waar je op moet letten als je aan deze acties meedoet. Wij zetten die ook op een rijtje:

  • Verwacht niet om met deze initiatieven snel rijk te worden. We hebben het hier vooral over leuke bijverdiensten of een beloning voor wat werkzaamheden;
  • Let er daarbij op dat de tijd die de activiteiten kost wel in relatie staat tot de vergoeding die je krijgt.

Overigens zijn er naast deze alternatieven veel meer mogelijkheden te vinden om gratis crypto te verdienen met vergelijkbare initiatieven. Als je daar gebruik van wilt maken moet je er natuurlijk op letten dat er geen addertjes onder het gras zijn. Zo vragen sommige aanbieders een fee om mee te doen. Andere aanbieders hanteren juist een heel hoog bedrag dat je in crypto moet opbouwen voordat je het kunt transfereren of verzilveren.

Wie denkt dat de mogelijkheden om gratis cryptocurrency te verdienen voor beginnende beleggers daarmee uitgeput zijn komt bedrogen uit. Er is namelijk nog een simpele manier om gratis crypto te krijgen: Crypto bezitten.

Gratis cryptocurrency verdienen door crypto te bezitten

De laatste mogelijkheid om gratis cryptocurrency verdienen is het simpelweg bezitten van cryptomunten. Hiervoor zijn 3 manieren te onderscheiden. Ook deze zetten we uiteraard voor je op een rij.

Verdien gratis cryptomunten

Verdien gratis cryptomunten door crypto te bezitten

Kosteloos crypto verkrijgen door een hard fork

Soms besluiten de ontwikkelaars van een cryptomunt dat het beter is om uit elkaar te gaan. Zo ontstond Bitcoin Cash (BCH) bijvoorbeeld toen er tussen ontwikkelaars van Bitcoin (BTC) onenigheid ontstond. Een groep besloot daarop een nieuwe munt te beginnen door een hard fork uit te voeren op de blockchain van de Bitcoin.

Bij een hard fork worden technische aspecten van de blockchain zo veranderd dat er twee nieuwe blockchains ontstaan, ieder met hun eigen specificaties en goedkeuringsmechanismen. Omdat de nieuwe munt in circulatie moet worden gebracht, is het gebruikelijk dat de houders van de initiële munt (in ons voorbeeld de Bitcoin) evenveel van de nieuwe munt krijgen.

Deze nieuwe munt gaat als het goed is ook waarde ontwikkelen. Hierdoor kan het krijgen van nieuwe crypto door een hard fork erg lucratief zijn. Daar tegenover staat dat je als crypto belegger natuurlijk geen invloed hebt die kan bepalen óf en wanneer er een hard fork met nieuwe crypto komt.

Gratis crypto komt soms uit de lucht vallen: airdrops

Een andere manier om gratis cryptocurrency te verdienen is het krijgen van airdrops. Deze methode wordt vaak gebruikt bij het in de markt zetten van een nieuwe cryptomunt. Als voorbeeld nemen we de lancering van de BitTorrent Token (BTT) door Tron (TRX).

Toen Tron (TRX) eigenaar werd van BitTorrent besloot zij hier een eigen token voor in het leven te roepen. Zij gaven daarbij aan dat er een airdrop zou komen. Iedereen die op een bepaald moment (het snapshot moment) Tron (TRX) in bezit had, ontving in de periode daarna een x-aantal BTT gratis.

Vervolgens trad er een airdrop programma in werking. Dit programma loopt nog steeds. Iedere maand (tot 11 februari 2025) wordt er weer een deel BTT verspreidt onder de bezitters die op het snapshot moment van die maand Tron (TRX) in hun wallet hebben.

Ook bij het lanceren van nieuwe cryptomunten gebruikt men vaak airdrops. Overigens kun je erover twisten of deze airdrops gratis crypto zijn. Je krijgt namelijk wel crypto zonder ervoor te betalen, maar vaak worden er andere voorwaarden gesteld. Zo moet je bijvoorbeeld een account aanmaken of bewijzen dat je de initiatiefnemers volgt op social media.

Let op! Als een airdrop wordt aangekondigd is het verstandig om, als je er gebruik van wilt maken, te controleren of het cryptohandelsplatform dat jij gebruikt de airdrop wel ondersteunt. Als dit niet zo is moet je, voordat het zogenaamde snapshot moment daar is, jouw crypto verplaatsen naar een handelsplatform dat de airdrop wel ondersteunt.

Kosteloos cryptocurrency verdienen via een handelsplatform

Tot slot kun je gratis cryptocurrency verdienen (niet op basis van earn and learn) via het handelsplatform waar jij handelt. Vaak houden zij ook een airdrop, maar dan in de vorm van een prijsvraag of een challenge. Ook hier kun je je afvragen in hoeverre er bij zo'n airdrop nog sprake is van gratis crypto, omdat een prijsvraag of challenge geen geld, maar wel een andere (tegen)prestatie verlangt voordat je de crypto kunt krijgen of winnen.

Het vooruitzicht op gratis cryptocurrency is voor veel mensen natuurlijk erg aantrekkelijk. Daarom zijn er ook veel oplichters actief die daarop inspelen. Om jou als beginnende belegger te behoeden voor verliezen vertellen we jou tot slot van deze uitleg de drie meest gebruikte airdrop scam trucs.

Waarschuwing: trap niet in deze airdrop scams

Er zijn 3 veelgebruikte manieren die cryptocriminelen inzetten om jou over te halen mee te doen aan een ‘airdrop' die er uiteindelijk alleen toe leidt dat jij jouw crypto kwijt bent. Dit zijn de meest gebruikte crypto airdropscam trucs:

  • Om mee te doen met een airdrop hoef je alleen op een linkje te klikken of een account aan te maken. Dit is de snelste weg om een cryptocrimineel te helpen bij het verkrijgen van data om jouw wallet leeg te halen of identiteitsfraude te plegen;
  • Het omwisselen van crypto. Hier legt de cryptoboef uit dat je om te bewijzen dat je crypto hebt deze eerst moet transfereren naar zijn wallet, waarna hij het gestorte bedrag en jouw deel van de airdrop terug stuurt.
  • De bekende influencer (bijvoorbeeld Elon Musk of Vitalik Buterin) die jou uitnodigt. Hierbij is uiteraard sprake van fake-accounts.

Een simpele manier om te checken of een airdrop echt tot gratis cryptocurrency kan leiden is om niet op links te klikken maar zelf naar de officiële site te surfen van de crypto of het handelsplatform dat betrokken zou zijn. Is de airdrop daar niet vermeld? Dan kun je erop rekenen dat men je probeert te scammen.

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.