Investeren

Hoeveel Bitcoin zou je eigenlijk moeten bezitten?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto investeren nieuws » Hoeveel Bitcoin zou je eigenlijk moeten bezitten?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

We zullen je wellicht niets nieuws vertellen wanneer we zeggen dat ontzettend veel mensen tegenwoordig geïnteresseerd zijn in het bezitten van Bitcoin. De vraag die men zich daar als eerste bij stelt heeft betrekking tot de hoeveelheid BTC welke men nu precies zou moeten bezitten.

Dat is een goede vraag waar in de praktijk niet zo eenvoudig een antwoord op kan worden gegeven. Het is namelijk zo dat dit volledig afhankelijk is van de situatie in kwestie. Voor elke belegger of investeerder geldt immers dat hij of zij beschikt over een bepaald risicoprofiel.

Bitcoin kunnen we met absolute zekerheid klasseren onder de hoog risico investeringen waardoor het vooral het risicoprofiel is welke zal bepalen hoeveel Bitcoin je eigenlijk zou moeten (of kunnen) bezitten. Dat is echter niet alles. Wil je graag ontdekken waar allemaal rekening mee te moeten houden? Blijf dan zeker verder lezen, want je komt er hier op deze pagina alles over te weten.

Hoe bepalend is je risicoprofiel?

Het eerste wat elke investeerder in de praktijk moet doen is voor zichzelf een bepaald risicoprofiel opstellen. Dat profiel zal zoals de naam reeds aangeeft bepalend zijn voor de hoeveelheid aan risico die je kan en wil lopen. Voor Bitcoin evenals voor alle andere cryptomunten (stablecoins even daar gelaten uiteraard) geldt natuurlijk dat ze zich kenmerken door een ontzettend volatiel koersverloop.

Dit zorgt er in de praktijk voor dat er niet zelden sprake is van aanzienlijke schommelingen in de waarde van de asset. Dergelijke schommelingen zien veel investeerders liever niet optreden in hun portefeuille. Ben jij iemand die een zeer defensief risicoprofiel nastreeft? Dan spreekt het voor zich dat je aanzienlijk minder in crypto zal beleggen dan wanneer je de keuze zou maken om een offensieve benadering te gaan hanteren voor wat jouw beleggingen betreft.

Hoeveel Bitcoin wil je graag zelf bezitten?

Hoeveel Bitcoin moet je bezitten?

Stel jezelf de vraag: Hoeveel Bitcoin wil je daadwerkelijk bezitten?

Heb je rekening gehouden met de invloed van je risicoprofiel? Dan is de volgende vraag die je, je moet stellen hoeveel Bitcoin je graag zou willen bezitten. Voor heel wat mensen geldt bijvoorbeeld dat ze graag op korte termijn willen kunnen speculeren op de koers van BTC, maar daarnaast wil men ook graag bijvoorbeeld een stukje Bitcoin implementeren in de pensioenspaarpot.

Voor andere mensen geldt dan weer dat ze de crypto coin BTC voornamelijk bestempelen als een stukje speculatie waardoor ze het aantal tokens in portefeuille graag zo beperkt mogelijk willen houden. De persoonlijke voorkeur van de belegger speelt op dit vlak uiteraard een uiterst belangrijke rol. Zoveel spreekt voor zich.

De beslissing die je in de praktijk zal nemen met betrekking tot de hoeveelheid Bitcoin die je graag wil bezitten is wellicht ook afhankelijk van het totale aandeel dat je crypto portefeuille mag hebben ten opzichte van je volledige beleggingsportefeuille. Voor heel wat mensen geldt bijvoorbeeld dat ze dit aandeel niet groter willen laten worden dan bijvoorbeeld enkele procenten.

Bij enkele fervente crypto enthousiastelingen is dat echter net even anders. Zij vinden een aandeel in crypto van bijvoorbeeld 10 procent of meer geen probleem. Alleen is het zo dat je dan niet alleen rekening moet houden met de hoeveelheid aan BTC in bezit, maar ook met bijvoorbeeld de hoeveelheid ETH evenals mogelijke andere tokens waarin je graag wenst te investeren.

Je Bitcoin holdings organisch laten groeien

Bijzonder veel mensen vinden het belangrijk om de hoeveelheid Bitcoin die ze in bezit hebben organisch te kunnen laten groeien. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, namelijk:

  1. Door middels de DCA-methode periodiek extra te investeren
  2. Door staking opbrengsten opnieuw te investeren in dezelfde asset

In het eerste geval is het zo dat je op periodieke basis, bijvoorbeeld maandelijks, extra bedragen moet inleggen in je portefeuille. Wanneer je dit wil gaan doen is het belangrijk om hier rekening mee te houden bij het bepalen van je investeringsbedrag.

Wanneer men spreekt over een organische groei is het echter zo dat men in de praktijk veelal doelt op een uitbreiding van de positie zonder dat er daarvoor extra eigen inbrengen zijn vereist. Dat lijkt bijna onmogelijk, maar dat is het niet.

Binnen de cryptomarkt is er sprake van een gelijkaardig “beloningssysteem” als bij bijvoorbeeld dividendaandelen. Bij deze laatste ontvang je bijvoorbeeld per kwartaal een bepaald dividend simpelweg om de aandelen vast te houden die je in bezit hebt. Voor de cryptomarkt geldt uiteraard dat er geen sprake is van dividenden, maar het is wel mogelijk om je assets te staken.

Hoe staking kan zorgen voor organische groei

Wil je graag je hoeveelheid BTC in portefeuille uitbreiden zonder dat je daarvoor zelf extra investeringen hoeft te doen? Dan kan het interessant zijn om daarvoor te kijken in de richting van de mogelijkheden die staking met zich meebrengt.

Door consequent je staking rewards te herinvesteren kan je uiteindelijk niet alleen je positie in Bitcoin uitbreiden, daarnaast kan je op het einde van de rit ook nog eens rekenen op het zogenaamde rente-op-rente effect. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

239 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Investeren

Hoe Solana memecoins kopen met BONKBot?

3 minuten leestijd
Solana memecoins zijn zeer populair in 2024 en mensen proberen steeds vaker memecoins in een vroeg stadium te snipen. Dit is het…
Investeren

De 5 bekendste DeFi cryptocurrencies

3 minuten leestijd
Of je nou nog maar pas begonnen bent met je crypto portfolio, of al een ervaren trader bent, er is nog een…
Investeren

Crypto's veilig opslaan – 6 handige tips

3 minuten leestijd
Als je eenmaal een eigen crypto wallet met Bitcoins of andere coins hebt gecreëerd, wil je natuurlijk wel dat deze zo veilig…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *