Op de aandelenmarkt is het reeds een aanzienlijke tijd mogelijk om passief inkomen te realiseren. Dit in het bijzonder door te investeren in zogenaamde dividendaandelen. Het feit dat je op deze manier een betrouwbare en vrij aanzienlijke passieve inkomstenstroom kan opzetten heeft er door de jaren heen voor gezorgd dat menig aantal investeerders of beleggers voor deze optie hebben gekozen. Ook op de traditionele aandelenmarkt wordt er nu een gelijkaardige optie aangeboden.
Het gaat hierbij uiteraard niet om dividenden, maar wel om zogenaamde staking rewards. Dit is eigenlijk een beloning die je ontvangt simpelweg om houder te zijn van een bepaalde cryptomunt. Hoe interessant crypto staking in de praktijk ook kan zijn, het kan lang niet altijd op een even betrouwbare manier gebeuren. Wil je de betrouwbaarheid van crypto staking graag optimaliseren? Dan is het zeker belangrijk om rekening te houden met de hieronder aangehaalde tips.
Inhoudsopgave
Wat is crypto staking?
Wellicht vraag je jezelf af: Wat is crypto staking nu precies? Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangehaald is crypto staking eigenlijk een passieve opbrengst die wordt gerealiseerd op je crypto holdings. Je hoeft er eigenlijk als eigenaar van de tokens dan ook helemaal niets voor te doen. Het enige wat er van je wordt verwacht is dat je de tokens aanhoudt voor een bepaalde periode.
Gedurende deze periode zal je dan vervolgens periodiek kunnen rekenen op een bepaalde hoeveelheid aan opbrengsten. Hoeveel die opbrengsten precies zullen bedragen is afhankelijk van verschillende factoren, namelijk:
- Welke cryptomunt je gaat staken
- Op welke manier je precies gaat staken
- Bij welke partij je gaat staken
Vandaag de dag is het staken van cryptomunten in ieder geval niet meer hetzelfde als vroeger. Toen was je verplicht om lokaal op een systeem een bepaalde wallet te draaien en deze open te houden. Een goed voorbeeld daarvan is het staken van de cryptomunt Polkadot.
Tegenwoordig kan staking echter zeer eenvoudig gebeuren bij bijvoorbeeld een broker of een exchange. Dat zorgt ervoor dat staken een stuk eenvoudiger is geworden, maar anderzijds brengt dit ook bepaalde veiligheidsrisico’s met zich mee waar je rekening mee moet houden.
Met welke veiligheidsrisico’s dien je rekening te houden?
Bij het staken van cryptocurrencies op een betrouwbare wijze door middel van een wallet op je eigen computer zal je kunnen vaststellen dat je het risico sterk kan inperken. Dit gezegd hebbende zijn er hier twee nadelen aan verbonden. In eerste instantie is het namelijk zo dat je dan over een bepaalde technische kennis dient te beschikken om het programma te kunnen draaien.
Bovendien is het in het merendeel van de gevallen ook zo dat je verplicht bent om het systeem aan te laten staan tijdens het staken van cryptocurrency. Dit kan niet alleen vervelend zijn, daarnaast spreekt het voor zich dat dit ook een bepaald stroomverbruik met zich meebrengt. Deze laatste kan behoorlijk peuzelen aan je uiteindelijke rendement.
Het merendeel van de mensen kiest er tegenwoordig echter voor om te gaan staken bij een broker of een exchange. Wanneer dat ook geldt voor jou zal je tot de conclusie komen dat dit uiteraard bepaalde extra risico’s met zich meebrengt. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende:
- Een broker of exchange kan gehackt worden
- Het is mogelijk dat de partij in de financiële problemen komt te zitten
Bovenstaande zijn in de praktijk meer dan significante risico’s waar het merendeel van de mensen die cryptomunten gaan staken mee geconfronteerd kunnen worden. Gelukkig is het zo dat je gezond verstand gebruiken er in de praktijk ook voor kan zorgen dat deze risico’s het hoofd geboden kunnen worden.
In ieder geval is het altijd een absolute must om gebruik te maken van een betrouwbare partij die reeds enige tijd meedraait op de markt. Dat spreekt echter eigenlijk voor zich.
Staar je niet blind op de hoogste staking opbrengsten
Het spreekt voor zich dat iedereen vooral zoveel mogelijk rendement wil behalen op zijn of haar crypto investeringen. Dit gezegd hebbende leert de ervaring ons anderzijds net dat het vooral van belang is om waakzaam te zijn wanneer een bepaalde partij je abnormaal hoge rendementen in het vooruitzicht stelt. Het is namelijk best mogelijk voor een bepaalde broker of exchange om je een hoog staking rendement aan te bieden, maar de vraag die zich dan meteen stelt is hoelang dat hoge rendement daadwerkelijk kan worden aangehouden.
Wanneer dit vervolgens de broker of exchange in de problemen brengt ben je alleen maar verder in huis. De gulden middenweg is dan ook in de praktijk in het merendeel van de gevallen veruit de beste keuze. Dit niet alleen voor de korte, maar zeker ook voor de lange(re) termijn. Het mag dan ook duidelijk zijn, wil je graag op de meest veilige manier aan crypto staking doen? Doe dan altijd een beroep op een echt betrouwbare partij!
Ook interessant om te lezen: Cryptocurrency staking tijdens een bearmarkt
Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.