Investeren

Beleggen in crypto via de beurs: Voor- en nadelen beschreven

3 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto investeren nieuws » Beleggen in crypto via de beurs: Voor- en nadelen beschreven

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Er is een tijd geweest dat de traditionele aandelenmarkt volledig los stond van de cryptomarkt. Tegenwoordig kunnen we vaststellen dat deze tijd toch al best even achter ons ligt. Vandaag de dag bestaan er op de beurs dan ook allerhande mogelijkheden om te kunnen beleggen in crypto. We maken hierbij een onderscheid tussen verschillende beleggingsproducten die dit mogelijk maken:

  1. ETF’s of zogenaamde trackers
  2. ETN’s die sterk gelijkenissen vertonen met tracks
  3. Aandelen van bepaalde bedrijven zoals bijvoorbeeld Coinbase

De mogelijkheid om op één van de bovenstaande manieren te investeren of beleggen in crypto via de beurs heeft de weg natuurlijk geopend voor institutionele partijen om eveneens een stukje van deze assetklasse op te nemen in hun portefeuille. Wil jij graag ontdekken welke voor- en nadelen er nu precies verbonden zijn aan beleggen in crypto via de beurs? Dan moet je vooral verder blijven lezen!

Waarom beleggen in crypto via de beurs?

Crypto belegging via cryptocurrency beurs

Waarom zou je in crypto beleggen via een beurs?

Beleggen in crypto via de beurs brengt in eerste instantie een aantal niet onbelangrijke voordelen met zich mee. Wanneer je rechtstreeks gaat investeren in de cryptomarkt spreekt het namelijk voor zich dat je gaat investeren in een ongereguleerde markt. Dat brengt enkele meer dan significante risico’s met zich mee.

Wanneer je echter gaat investeren via een gereguleerde asset zoals een ETF of een aandeel op de gereguleerde aandelenmarkt is het risico om in een zogenaamde scam te trappen meteen natuurlijk een behoorlijk stuk kleiner. In de basis kan je hierdoor dus je risico’s beperken.

Naast bovenstaande is het zo dat beleggen in crypto via de beurs er eveneens voor heeft gezorgd dat menig aantal institutionele beleggers er eveneens voor hebben gekozen om een bepaalde positie in te nemen in crypto. Dat was voor de lancering van beursgenoteerde producten niet het geval. Tot slot is het zo dat investeren in crypto via de beurs eveneens technisch heel wat toegankelijker is.

Voor menig aantal mensen geldt immers in de praktijk dat ze niet overweg kunnen met de technische eisen die toch een beetje kenmerkend zijn voor de internationale en Belgische cryptomarkt. Ben jij ook niet technisch aangelegd, maar wil je wel graag kunnen rekenen op een stukje blootstelling aan crypto in je portefeuille? Dan kan investeren via een beursgenoteerd product het overwegen waard zijn.

Let op bij beleggen in crypto via de beurs door middel van een ETF!

Let op! Voor bepaalde beleggingsproducten geldt dat ze in de praktijk over een verschillend karakter kunnen beschikken. Neem nu bijvoorbeeld een ETF of exchange traded fund. Voor een dergelijk beleggingsproduct geldt dat ze bijvoorbeeld gebaseerd kan zijn op future-contracten of daadwerkelijk gedekt kan zijn door de achterliggende asset zelf.

Beide opties kunnen overwogen worden, maar er is dus wel degelijk sprake van een verschil in karakter. Op moment van schrijven is er op de Amerikaanse en Europese beurzen helaas nog geen sprake van een zogenaamde Bitcoin spot ETF waarin wij kunnen investeren. In de (nabije?) toekomst zal dat wellicht wel mogelijk worden.

Wat zijn de nadelen van beleggen in crypto via de beurs?

De nadelen waar je bij beleggen in crypto via de beurs rekening mee moet houden zijn sterk afhankelijk van de manier waarop je gaat beleggen. In eerste instantie zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om te beleggen door middel van een ETF of een zogenaamde ETN. Voor dergelijke beleggingsproducten geldt dat ze trachten om zo precies mogelijk de koers van de achterliggende asset (bijvoorbeeld Bitcoin) te volgen. Met andere woorden, de koers van bijvoorbeeld Bitcoin is de enige relevante factor met betrekking tot het risico dat je loopt.

Bovenstaande lijkt logisch, maar is toch niet altijd het geval. Neem nu bijvoorbeeld wanneer je graag zou willen beleggen in crypto via de beurs door middel van het Coinbase aandeel. Van dit aandeel is bekend dat ze over een sterke correlatie beschikt met crypto. Dat is niet meer dan logisch aangezien het bedrijfsmodel van de onderneming daar volledig op is gebaseerd. Anderzijds moet het gezegd dat ook de eigen balans van het bedrijf uiteraard een zekere impact heeft op de koers van het aandeel.

Beleggen in crypto via de beurs, extra risicovol of niet?

Het is vooral het laatst genoemde punt hierboven dat er in de praktijk voor zorgt dat beleggen in crypto via de beurs als extra risicovol wordt bestempeld. Je hebt namelijk niet alleen het volatiele koersverloop van de cryptomunten die de koers van het aandeel kunnen beïnvloeden, maar ook de gerealiseerde financiële cijfers van het bedrijf dat het aandeel op de beurs heeft gelanceerd.

Wanneer beiden gitzwart (of donkerrood) zijn spreekt het voor zich dat dit zomaar een nog grotere impact kan hebben op de waarde van het aandeel. Wat dit betreft zou er dus inderdaad zomaar sprake kunnen zijn van extra risico dat je loopt als investeerder of belegger.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

236 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Investeren

De 5 bekendste DeFi cryptocurrencies

3 minuten leestijd
Of je nou nog maar pas begonnen bent met je crypto portfolio, of al een ervaren trader bent, er is nog een…
Investeren

Crypto's veilig opslaan – 6 handige tips

3 minuten leestijd
Als je eenmaal een eigen crypto wallet met Bitcoins of andere coins hebt gecreëerd, wil je natuurlijk wel dat deze zo veilig…
Investeren

Risicomanagement bij investeren in crypto, hoe doe je dat?

3 minuten leestijd
Beleggen of investeren brengt in de praktijk altijd de nodige risico’s met zich mee. Gelukkig is het zo dat er ook verschillende…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *