Investeren

Crypto’s veilig opslaan – 6 handige tips

3 minuten leestijd
Hacker with two keypads pointing at digital screen with warning text on dark blurred background

Crypto.be » Crypto investeren nieuws » Crypto’s veilig opslaan – 6 handige tips

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Als je eenmaal een eigen crypto wallet met Bitcoins of andere coins hebt gecreëerd, wil je natuurlijk wel dat deze zo veilig mogelijk zijn voor hackers. Hoe zorg je ervoor dat jouw cryptomunten niet in vreemde handen kunnen vallen? We geven je 6 handige tips voor het opslaan van je crypto's.

Tip 1: Maak een backup van je wallets

De unieke sleutel van jouw wallet is de meest essentiële informatie voor de beveiliging ervan. Het is sowieso een goed idee om deze sleutel ‘offline’ vast te leggen. Bijvoorbeeld op te schrijven op een stuk papier of in een externe harde schijf te bewaren. Er zijn ook crypto exchanges die backup-programma's hebben ingebouwd in hun systeem. Dit verschilt per crypto exchange, maar over het algemeen geldt dat exchanges geen private keys geven aan hun gebruikers.

Tip 2: Gebruik een cold wallet

Cold wallets zijn offline wallets en dus een stuk veiliger dan online ‘hot wallets’. Aangezien ze niet in verbinding staan met het internet is het onmogelijk voor hackers om er toegang tot te krijgen. De meest bekende cold wallets zijn Trezor en Ledger. Ze staan ook wel bekend als hardware wallets. Ze komen in verschillende maten en met verschillende functies. Ze hebben over het algemeen een normale USB-C-aansluiting en zijn makkelijk in het gebruik.

Dus de online wallets van Bitvavo, Bybit of Coinmerce zijn geen cold wallets. De meeste traders houden de volgende regel aan. Crypto waarmee gehandeld wordt, bewaart men op een exchange. Crypto voor middel tot lange termijn op een hardware of persoonlijke wallet.

Tip 3: Gebruik meerdere wallets

Het is niet verstandig om al je coins in één enkele wallet te stoppen. Mocht het gebeuren dat je wallet gehackt wordt of dat je het slachtoffer wordt van phishing, ben je namelijk in een keer al je geld kwijt. Daarom is het aan te raden om je digitale vermogen te verdelen over meerdere wallets. Dit kunnen zowel hot als cold wallets zijn, zolang je er maar meer hebt. Gelukkig zijn er geen limieten voor het creëren van wallets en kan je er zoveel aanmaken als je wilt. Als je er eenmaal meerdere hebt, is het op zich geen slecht idee om er bijvoorbeeld een te gebruiken voor dagelijkse transacties en een voor grotere, maandelijkse aankopen/verkopen. Of je gebruikt er bijvoorbeeld een als spaarpot.

Tip 4: Verander regelmatig je wachtwoord

Dit is een veiligheidsregel die misschien nogal voor de hand ligt. Toch noemen we hem, omdat veel mensen er niet of te laat aan denken. Het veranderen van je wachtwoord werkt in principe voor iedere digitale account die je gebruikt. Dat is dus ook het geval voor je crypto wallets. Een sterk wachtwoord is essentieel voor een optimale beveiliging van jouw accounts. Een sterk wachtwoord bestaat over het algemeen over zowel letters, symbolen als cijfers. Het is ook een goed idee om speciale tekens te gebruiken en hoofdletter af te wisselen met kleine letters. Als je meerdere wallets hebt (wat zoals je al gelezen hebt aan te raden is), kun je het best voor iedere wallet een eigen wachtwoord gebruiken. Gebruik altijd 2-factor authenticatie (2FA) of multi-factor authenticatie (MFA) voor extra veiligheid. Hiermee bouw je een extra laag veiligheid in. Bij 2-factor authenticatie moet je namelijk naast je normale wachtwoord nog een extra code invoeren. Deze code wordt naar je smartphone gestuurd en is uniek voor iedere keer dat je in gaat loggen. Het is een beetje te vergelijken met wanneer je bij je bank of op DigID gaat inloggen.

*extra wachtwoordtip: Browsers bieden vaak aan om je wachtwoord op te slaan zodat je de volgende keer automatisch kunt inloggen op je account. Doe dit NOOIT voor je wallet of exchange account.

Tip 5: Gebruik een veilige en stabiele internetverbinding

Probeer openbare wifi-netwerken te vermijden als je je wallets of exchange accounts opent. Deze zijn namelijk vaak het doelwit van hackers en scammers. Het is zaak altijd een beveiligde internetverbinding te gebruiken. Als je voor het handelen in crypto’s gebruik maakt van je eigen thuisnetwerk, is het een goed idee om dat via een VPN-verbinding te doen. Hiermee ben je veel moeilijker te vinden en is je IP-adres beschermd.

Tip 6: Beveilig en update je apparatuur

Voor je op vakantie gaat, check je eerst de olie van je auto en of je remlichten het nog wel doen. Hetzelfde geldt voor het kopen of verkopen van crypto’s. Voor je je wallet gaat openen op je computer of smartphone moet je er zeker van zijn dat die in tip top shape is. Zorg er dus voor dat je software de laatste updates reeds geïnstalleerd heeft voor je gaat traden. Hieronder valt ook antivirussoftware en firewalls. Het is ook verstandig om je pc, laptop of smartphone af een toe eens op te schonen. In het geval van een pc/laptop kan af en toe een keer defragmenteren ook geen kwaad. Niet alleen is dit veiliger, maar je computer gaat er ook sneller van werken.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

239 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Investeren

Hoe Solana memecoins kopen met BONKBot?

3 minuten leestijd
Solana memecoins zijn zeer populair in 2024 en mensen proberen steeds vaker memecoins in een vroeg stadium te snipen. Dit is het…
Investeren

De 5 bekendste DeFi cryptocurrencies

3 minuten leestijd
Of je nou nog maar pas begonnen bent met je crypto portfolio, of al een ervaren trader bent, er is nog een…
Investeren

Risicomanagement bij investeren in crypto, hoe doe je dat?

3 minuten leestijd
Beleggen of investeren brengt in de praktijk altijd de nodige risico’s met zich mee. Gelukkig is het zo dat er ook verschillende…