Beleggen of investeren brengt in de praktijk altijd de nodige risico’s met zich mee. Gelukkig is het zo dat er ook verschillende manieren bestaan om deze risico’s (gedeeltelijk) het hoofd te bieden. Het toepassen van risicomanagement bij investeren in crypto is in ieder geval van cruciaal belang. Doe je dit niet? Dan zou het zomaar eens voor kunnen komen dat je een significant deel van je holdings op een bepaald ogenblik in rook ziet opgaan. Voor heel wat mensen geldt echter dat ze niet precies weten hoe dit in de praktijk kan worden toegepast. Geldt dat ook voor jou? Dan is het zonder meer een aanrader om je even grondig te gaan verdiepen in de onderstaande situatie!
Inhoudsopgave
Je risicoprofiel als leidraad voor al jouw investeringen
Ben je een nieuwe investeerder? Dan is het belangrijk om voor jezelf een risicoprofiel op te stellen. Dat risicoprofiel moet dan in de praktijk duidelijk gaan maken hoeveel risico je bereid bent om te lopen en vooral met welke gedeelte van je portefeuille je dat wenst te doen. Het is van belang om te weten dat een dergelijk risicoprofiel uitermate persoonlijk is. Met andere woorden, iedereen moet deze voor zichzelf gaan opstellen. Hierbij moet er rekening worden gehouden met zaken zoals:
- De kennis waar de belegger of investeerder over beschikt;
- De investeringshorizon waarvan sprake is;
- Hoeveel risico de investeerder zelf als aanvaardbaar bestempeld;
Wanneer je helemaal geen nieuwe investeerder bent zal je reeds in de praktijk met zekerheid (of dat zou in ieder geval toch moeten) over zo’n profiel beschikken. In dat geval weet je ongetwijfeld al welk percentage van je portefeuille als wat offensiever kan fungeren en welk gedeelte zich vooral moet kenmerken door een defensief karakter. Ondanks het feit dat er ook binnen crypto zeker sprake is van verschillende gradaties voor wat het risicogehalte betreft moet het gezegd dat een investering in de cryptomarkt toch hoofdzakelijk als risicovoller moet worden bestempeld. Dit betekent dat ze doorgaans onder wordt gebracht in het meest offensieve en tevens ook volatiele gedeelte van je investeringsportefeuille. Hier dien je in de praktijk zeker rekening mee te houden.
Hoe pas je risicomanagement toe bij crypto?
Indien je risicomanagement wenst toe te passen bij crypto zijn er verschillende zaken waar je op dat vlak graag rekening mee zal willen houden. Om te beginnen is het zo dat de ene asset al wat risicovoller is dan de ander. Voor Bitcoin geldt bijvoorbeeld dat ze globaal gezien als minder risicovol wordt bestempeld. Dat niet alleen omwille van haar status als ’s werelds eerste, echte cryptomunt, maar ook als gevolg van de weide adoptie waarvan sprake is. Ondanks haar volatiele karakter geldt voor Bitcoin dan ook in de praktijk dat ze toch een bepaalde mate aan zekerheid weet te creëren. Die zekerheid ontbreekt bij het merendeel van de altcoins welke bijgevolg als nog risicovoller bestempeld kunnen worden. Menig aantal altcoins gaan bovendien als een nachtkaars uit.
Het toepassen van risicomanagement bij crypto gebeurt in de praktijk in ieder geval op verschillende manieren. Om te beginnen is het bijvoorbeeld zo dat je dus grondig moet onderzoeken wat de fundamenten zijn waar een project op is gebaseerd. Spreken deze fundamenten jou ook wel aan en maken ze een bepaalde toekomstvisie duidelijk? Dan zou je eventueel kunnen overwegen om daarin te gaan investeren. Heb je het gevoel dat het project in de praktijk vooral gebakken lucht verkoopt? Dan spreekt het voor zich dat het toch even net wat anders wordt.
Risicomanagement staat ook gelijk aan het creëren van meer veiligheid
De cryptomarkt kan in de praktijk best een woelige markt zijn. Voor heel wat risico’s waarmee je kan worden geconfronteerd geldt dat je er als gebruiker aan onderworpen wordt. Met andere woorden, er is op zich niet zoveel dat je daar aan kan veranderen. Voor andere risico’s geldt echter dat je ze wel degelijk voor een groot deel zelf in de hand hebt. Denk hierbij dan concreet aan bijvoorbeeld:
- De exchange of andere partij waar je gebruik van maakt;
- De manier waarop je, je tokens opslaat;
Voordat je gebruik maakt van een bepaalde cryptobeurs of exchange is het altijd van cruciaal belang om haar betrouwbaarheid te onderzoeken. Zelfs wanneer je gebruik maakt van enkele van de meest betrouwbare partijen op de markt (denk aan Bitvavo of Bybit) wordt het echter nog steeds sterk afgeraden om ervoor te kiezen om daar je tokens online bij op te slaan of bij te houden. Op deze manier beschik je namelijk nooit over de zogenaamde private key. Het failliet gaan van een cryptopartij in kwestie kan dan ook bijgevolg automatisch leiden tot het verlies van jouw persoonlijke holdings. Het opslaan van je tokens op bijvoorbeeld een veilige hardware wallet is dan ook zeker een belangrijk aandachtspunt waar altijd aandacht aan moet worden besteed als onderdeel van het risicomanagement dat je moet doen.
Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.