Crypto.be » Kennisbank » Wat zijn altcoins en hoe koop je ze?

Altcoins zijn volgens velen één van de meest interessante investeringen van de afgelopen jaren. Het potentieel rendement is bijna ongeloofwaardig. Ondertussen zijn er al duizenden altcoins ontworpen en gelanceerd.

Als je nog niet weet wat altcoins zijn, dan kom je alles over deze cryptomunten te weten in dit kennisartikel. Je krijgt antwoord op de vraag welke verschillende altcoins er zijn en welke functies deze cryptomunten hebben. De verschillende voor- en nadelen komen eveneens aan bod.

Verder wordt verteld bij welke crypto exchanges je veilig altcoins kan kopen. Na het lezen van de uitleg over altseason, weet je wat volgens crypto experts het juiste moment is om deze crypto coins te kopen en te verkopen.

Wat zijn altcoins? De betekenis uitgelegd

Wat zijn altcoins?

Wat zijn altcoins nu precies? Wij leggen uit

Een veelgehoorde vraag luidt: “Wat zijn altcoins nu precies?” Daar kunnen we concreet antwoord op geven: Naast Bitcoin (BTC) zijn alle andere cryptomunten altcoins. Altcoin is een afkorting voor ‘alternative coins’. Ofwel elke alternatieve cryptomunt behalve BTC.

Deze cryptocurrency valuta's hebben verschillende doeleinden. Vaak is een altcoin ontwikkeld met een specifiek doel. Zo zijn er cryptomunten die als betaalmiddel fungeren net als Bitcoin.

Altcoins kunnen ook een ‘fork' van een al bestaande cryptocurrency zijn. Een fork is een soort verbeterde kopie, oftewel een afsplitsing van een al bestaande blockchain. Voorbeelden van afsplitsingen van Bitcion zijn Bitcoin Cash (BCH) en Litecoin (LTC).

Welke type altcoins zijn er?

Er zijn verschillende type altcoins. Voorbeelden van deze cryptocurrency coins zijn: Stablecoins, meme coins, utility tokens, security tokens en governance tokens. Onderstaand werpen wij een licht op deze soorten coins.

Stablecoins

Stablecoins zijn cryptomunten die stabiel moeten blijven. De zogeheten ‘stablecoins' zijn ontwikkeld om bijvoorbeeld de koers van de dollar, de euro of goud te volgen. Een stablecoin gekoppeld aan de dollar is ontwikkeld om de waarde van 1 dollar aan te houden.

Een stablecoin kan stabiel blijven door middel van een algoritme of omdat ze gedekt worden door fiat geld, andere crypto´s of grondstoffen. Een voorbeeld van een stablecoin gedekt door goud is de AABB Gold Token (AABBG).

Utility tokens

Utility tokens worden vooral ingezet om kapitaal te verzamelen om een crypto project van de grond te krijgen. Deze cryptomunten worden vooral ingezet bij een Initial Coin Offering (ICO). Vaak kan je met utility tokens betalen om een bepaalde service of product te krijgen. Utility tokens draaien vaak als ERC-20 tokens op de Ethereum blockchain. Ze hebben vaak één specifiek doel en worden gebruikt op één blockchain van een cryptoproject. Een voorbeeld van een utility token is Chainlink (LINK) als utility token” href=”https://crypto.be/cryptomunten/chainlink-link/” rel=””>Chainlink (LINK).

Security tokens

Deze tokens registreren eigenaarschap van fysieke en digitale assets die worden opgeslagen op een blockchain. Deze cryptomunten worden gereguleerd door de overheid. Security tokens koop je vaak als investering. Een voorbeeld van een security token is tZero (t0).

Meme coins

Meme coins zijn een apart verhaal en moeilijk te begrijpen voor sommigen. Vaak zijn ze bedacht zonder doordachte reden en meer als een grap. Doorgaans gebaseerd – zoals de naam al zegt – op een meme. Van de meest bekende meme coin heb je vast wel eens gehoord: Dogecoin (DOGE). Of meme coins een goede investering zijn, wordt door veel crypto beleggers betwist.

Governance tokens

De zogeheten ‘governance tokens' zijn tokens die het recht geven aan de eigenaar om mee te beslissen over de toekomst van een cryptocurrency. Governance tokens worden uitgegeven bij gedecentraliseerde cryptoprojecten zoals DAO Maker (DAO).

Is Ethereum een altcoin?

Ja, Ethereum (ETH) is een altcoin. Ether is de cryptomunt waarmee je transactiekosten (fees) betaald op de Ethereum-blockchain.

Zijn altcoins interessant als belegging?

Altcoins zijn volgens velen zeer interessant om in te investeren. De opbrengsten kunnen enorm zijn. De grootste kansen bij het investeren in altcoins komen tijdens altseason.

Normaalgesproken geldt de regel bij een investering: Hoe groter het risico, hoe hoger de mogelijke winsten. Dit is zeker het geval bij altcoins. De mogelijke opbrengsten zijn enorm, maar daar tegenover staat dat je investering snel kan verdampen als sneeuw voor de zon.

Investeren in altcoins

Investeer eenvoudig in altcoins

Wat is altcoin season?

Altcoin season (altseason) is een periode waarin altcoins beter presteren dan Bitcoin. Dit is de periode waarin deze crypto coins naar de ‘moon’ gaan. Met andere woorden: Dat ze een grote prijsstijging doormaken. Vaak wordt de volgende definitie aan altcoin season gegeven: Altseason is wanneer 75% van de top-50 coins beter presteren dan Bitcoin, over een periode van 90 dagen.

Wanneer begint altcoin season?

Altcoin season kan van start gaan als de Bitcoin dominantie afneemt. De Bitcoin dominantie geeft aan hoeveel van de totale marketcap (marktkapitalisatie) geïnvesteerd is in Bitcoin. Wanneer de totale marketcap 1 miljard is en 600 miljoen is geïnvesteerd in BTC dan is de Bitcoin dominantie 60%. De overige 40% zit in altcoins.

Als de Bitcoin dominantie zakt naar 40% of lager dan is dit een signaal dat er eventueel een altseason aankomt. 

Maar als de Bitcoin dominantie rond de 40% schommelt hoeft dit niet perse te betekenen dat er een altseason aankomt of bezig is. Het is slechts een indicatie. Een andere indicatie is het aantal BTC wat verhandeld wordt. Wanneer er ineens meer Bitcoins te koop worden aangeboden, kan dit een signaal zijn dat traders overstappen naar altcoins.

Vaak als Bitcoin in een bullmarket terechtkomt, trekt dit nieuwe investeerders aan die de prijs nog verder omhoog duwen. Als de bullrun of ‘BTC-rally' achter de rug is, dan stabiliseert de prijs. De koers gaat zijwaarts bewegen in plaats van omhoog.

Dit is het moment dat de Bitcoin dominantie afneemt en er meer geld stroomt richting de altcoins. Het (nieuwe) geld wat richting de altcoins vloeit duwt de prijzen van deze cryptomunten door het dak. Rendementen van tientallen tot honderden procenten zijn dan geen uitzondering.

Dit is ook het moment om je winsten te verzilveren. Zodra altseason is afgelopen kunnen de prijzen even hard, en soms harder, dalen dan ze gestegen zijn. Het is lastig om het einde van altseason te timen. Zorg dus dat je tijdig je winst neemt.

Het is beter om tijdig winst te nemen dan te lang te wachten. Het zou zonde zijn om je gemaakte winst te zien verdampen. Het lage Bitcoin dominantie cijfer kan eveneens signaal zijn voor een bearmarket.

Als de markt dan vervolgens in een bearmarket terechtkomt, is het verstandig om je portfolio aan te passen. Je kan je cryptoportfolio aanpassen door je posities in altcoins te verkleinen en je positie in BTC te vergroten. Normaal dalen in een bearmarktet de prijzen van altcoins een stuk harder dan die van BTC.

Path to altseaon – De 4 fasen uitgelegd

‘Path to altseason' is een tijdspad om altseason beter te begrijpen. Het is een schema verdeeld in 4 fases.

Fase 1
Fase 1 is de Bitcoin rally die we hierboven beschreven hebben. De koers van Bitcoin stijgt fors en dit zorgt voor veel nieuwe investeringen in de cryptomarkt, vaak op basis van FOMO (fear of missing out). Vervolgens wordt er steeds meer geïnvesteerd in Ethereum.

Fase 2
Ethereum gaat de strijd aan om beter te presteren dan Bitcoin. De nieuwe investeringen duwen de prijs van ETH omhoog en ETH gaat zelfs beter presteren dan Bitcoin.

Fase 3
Ethereum heeft beter gepresteerd dan BTC en ook andere grote altcoins gaan exploderen. Met name de coins in de top-10. Ook al zie je andere kleinere coins pumpen.

Fase 4
Altcoins exploderen. De meeste cryptocurrency´s gaan naar de ‘moon’ en presteren beter dan BTC en ETH. Of het nu kleine cryptomunten zijn, meme coins of grote altcoins, alles lijkt naar de ‘moon’ te gaan. Crypto verschijnt op dit moment weer op elk nieuwsjournaal en al je collega’s hebben het erover. Dit is vaak het moment om uit te stappen.

Een andere tool om te checken of altseason al begonnen is, is de altcoin season index.

Hoelang duurt altseason?

Altseason duurt vaak enkele maanden. Volgens de eerder gegeven definitie van altcoin season duurt het minimaal 90 dagen.

Soms zijn er ook enkele weken dat de altcoins Bitcoin outperformen. Deze periodes worden altcoin rally’s genoemd.

Hoe vaak is het altseason?

Altseason komt bijna elk jaar terug en soms meerdere keren. Hier is het belangrijk dat je de Bitcoin cyclus begrijpt en de geldstromen die beschreven zijn bij ‘path to altseason' hierboven.

Welke altcoins kopen crypto investeerders?

Je vraag jezelf wellicht af welke altcoins veel crypto investeerders kopen. Welnu, als je naar de top-10 cryptocurrency’s kijkt, zie je op basis van marktkapitalisatie welke cryptomunten populair zijn onder de investeerders.

Altcoins die veel gekocht worden, zijn Ethereum (ETH), Cardano (ADA), Solana (SOL), Polkadot (DOT) en Ripple (XRP). Verder valt op dat stablecoins een groot aandeel hebben van de totale marktkapitalisatie. Bekende stablecoins zijn Tether (USDT) en USD Coin (USDC).

Koop een altcoin bij Coinmerce

Klantvriendelijk en snel
 • ✅ Keuze uit 200+ munten
 • ✅ Altcoins met Bancontact kopen
 • ✅ €10 gratis crypto*
 • ✅ Telefonisch bereikbaar
 • ✅ Hoge transactiesnelheid
 • ❌ Flexibele handelskosten
 • * Gratis €10 handelstegoed na KYC
Altcoins kopen bij Bitvavo

Goedkoop en eenvoudig
 • Ideaal voor beginners
 • 225+ cryptomunten
 • ✅ Keuze uit 175+ munten
 • ✅ €20 gratis crypto*
 • ✅ Goedkoopste altcoin aanbieder
 • ✅ Snelle klantenservice
 • * Na storting €10
Cryptomunten bij Bybit aankopen

Laagste fees
 • Keuze uit 700+ munten
 • ✅ Makkelijk registratieproces
 • ✅ Tot $40 gratis crypto*
 • ✅ Telefonisch bereikbaar
 • ✅ Veel betaalmogelijkheden
 • ✅ Veel handelsopties

Overzicht van top 10 altcoin koersen

De live koersen van altcoins kun je volgen op Crypto.be. Hieronder kun je de live koersen volgen van de bekende altcoins van dit moment.

Welke altcoin gaat pumpen?

Het kiezen van de juiste altcoin is moeilijk. Hoe kies je de juiste cryptomunt?

Dit kan je lastig met 100% zekerheid zeggen. Wat je wel kan doen is op onderzoek uitgaan. Houd de koersen en het nieuws goed in de gaten. Zoek uit wie in het team achter de cryptomunt zit, wat het potentieel is van de altcoin en hoe sterk de community achter deze crypto is.

Koop altcoins bij een betrouwbare aanbieder

Wanneer je besloten hebt om in een altcoin te investeren, is het tijd om een betrouwbare crypto exchange uit te kiezen. Om jou op weg te helpen worden hieronder een aantal veilige en betrouwbare crypto exchanges benoemd waar je veilig crypto kan kopen.

Bij het kiezen van een betrouwbare crypto exchange om altcoins te kopen, is het belangrijk om op de volume van deze cryptomunten op de exchange te letten. Het is het gevaarlijk om te handelen in cryptomunten met een lage liquiditeit.

Voordat je een altcoin koopt, check dan eerst het dagelijkse handelsvolume op een bepaalde crypto exchange. Een probleem dat kan ontstaan is dat als je de cryptocurrency wilt verkopen er niemand is die de cryptomunt van jou wilt kopen op dat moment.

Verder is het belangrijk om al een stapje vooruit te kijken. Op crypto exchanges zijn er bepaalde trading pairs aanwezig en voor sommige altcoins zijn er maar 1 of 2 trading pairs beschikbaar. Zorg dus voor het kopen dat je weet welke trading pairs er beschikbaar zijn of dat je de cryptomunt direct met fiat geld kan kopen.

Bitvavo heeft een breed aanbod aan altcoins

Bitvavo is als één van de weinige crypto exchanges nog nooit gehackt. En met meer dan 175 cryptocurrency’s heb je hier meer dan genoeg aanbod om jouw altcoin veilig aan te schaffen. Dit kan gewoon eenvoudig met euro’s via Bancontact en iDEAL.
🏆 Altcoins kopen bij Bitvavo »

Maak een Bitvavo account aan en koop veilig altcoins
Speciale welkomstbonus: Ontvang €10 crypto bonus en verhandel €10.000 zonder handelskosten!

Coinmerce biedt deze crypto’s aan

Het aanbod aan cryptocurrency’s op Coinmerce is overweldigend met keuze uit ongeveer 200 verschillende cryptomunten. En als je de reviews over Coinmerce leest op Trustpilot zie je dat de snelle en goede klantenservice extreem goed scoort bij de gebruikers.

Wist je dat Coinmerce een eigen cryptowinkel heeft in Amstelveen genaamd Crypto Information Center? Of je nu een expert of beginner in het investeren in crypto bent; hier kan je terecht met al je vragen.
Altcoins kopen bij Coinmerce »

Maak een Coinmerce account aan en koop gemakkelijk altcoins
Krijg €10 als welkomstbonus!

Anycoin Direct verkoopt altcoins

Bij Anycoin Direct heb je keuze uit 40 verschillende cryptocurrency’s die je kan kopen en verkopen. De overzichtelijke website maakt het een goede crypto exchange voor de startende investeerder. Je kunt eenvoudig altcoins kopen met Bancontact en iDEAL, maar ook nog eens met een creditcard, SEPA, Sofort, EPS en Giropay.
Altcoins kopen bij Anycoin Direct »

Maak eenvoudig een Anycoin Direct account aan

Altcoins voordelen en nadelen

De komst van altcoins heeft verschillende voor- en nadelen met zich meegebracht. Lees verder om erachter te komen wat de voordelen en de nadelen van altcoins zijn.

Wat zijn de voordelen van altcoins?

 • Altcoins zijn vaak een fork van een al bestaande cryptocurrency. In veel gevallen een verbeterde versie van de originele cryptomunt.
 • Cryptomunten met een specifieke doelstelling kunnen helpen bij het oplossen van problemen.
 • Investeerders hebben volop keus om een interessant cryptoproject uit te kiezen.
 • Investeren in altcoins kan hoge rendementen opleveren.
 • Stablecoins zijn cryptocurrency’s die fluctuaties tegengaan en snel handelen mogelijk maken.

Wat zijn de nadelen van altcoins?

 • Doordat sommige coins een laag handelsvolume (liquiditeit) hebben, zijn deze gevoelig voor marktmanipulatie en ‘pump en dump'.
 • Sommige altcoins zijn puur opgezet als scam. Er zijn al tal van cryptoprojecten opgezet met als doel om mensen op te lichten.
 • De potentiële verliezen bij het investeren in deze coins zijn groot.

Altcoin uitleg samengevat

De meest gestelde vragen over altcoins zijn in dit artikel beantwoord. Je kent nu de definitie en betekenis van altcoins. Er is ontzettend veel keus bij het kiezen van deze cryptomunten. De verschillende soorten altcoins hebben elk een eigen doel.

Daarnaast bieden deze coins mooie kansen aan – vooral tijdens altseason. Je weet nu dat de Bitcoin dominantie een belangrijke indicatie is voor het beginnen van een nieuwe altseason of alt rally. En wat het juiste moment is om weer uit te stappen.

Veilig altcoins kopen

Koop altcoins bij Bitvavo

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.