Crypto.be » Cryptomunten » Polkadot (DOT) cryptomunt analyse

Polkadot (DOT) is een populaire cryptomunt. Aangezien de munt nieuw is vertellen we je in dit artikel wat je moet weten als je in Polkadot (DOT) wilt beleggen. Ook geven we antwoord op veel gestelde vragen, vertellen we iets over de live koers en geven we 5 tips voor veilig Polkadot (DOT) kopen.

Wat is Polkadot (DOT) als cryptomunt?

Wat is Polkadot?

Wat is de cryptomunt Polkadot (DOT)?

De Polkadot blockchain is een zogenaamde open-source blockchain. Het bijzondere is dat deze is opgebouwd uit een streng van verschillende blockchains voor verschillende taken.

Ook kunnen ontwikkelaars die voor hun smart contracts en DeFi-oplossingen alleen bepaalde functies nodig hebben alleen de deel-blockchains (parachains) gebruiken die ze nodig hebben. Dankzij een zogenoemde Relay Chain worden alle transacties van de deel-blockchains verwerkt en wordt de veiligheid bewaakt.

Het opmerkelijke is dat Polkadot (DOT) al in mei 2020 gelanceerd werd en succesvol was terwijl de blockchain technologie pas op 18 december 2021 compleet was. Inmiddels is de munt een van de populairste crypto. Daarom is er veel interesse voor de live Polkadot koers.

Live Polkadot (DOT) koers volgen

Omdat er zoveel interesse is in deze munt kun je uiteraard hier op Crypto.be de live Polkadot (DOT) koers volgen.

polkadot

Polkadot (DOT)

EUR
5,77
USD
$ 6.18
GBP
4.87

✅ Direct Polkadot kopen »

Daarnaast vind je ook elders op internet de live Polkadot (DOT) koers. Die kan afwijken van onze live koers omdat ieder platform zijn eigen live koersen vaststelt op basis van vraag en aanbod op het platform. Daarbij is helaas niet ieder platform even betrouwbaar. Bij onze tips om veilig Polkadot (DOT) te kopen zie je hoe je je kan beschermen tegen het kopen van deze munt voor een te hoge prijs.

Als belegger is het belangrijk om te weten wat de voordelen van een potentiële belegging is. Daarom zetten we de voordelen van Polkadot (DOT) voor jou op een rij.

Voordelen Polkadot / Dot crypto

Door de geavanceerde techniek is de blockchain makkelijk te koppelen met andere blockchains, makkelijk schaalbaar en beter te upgraden.

Daarbij kunnen ontwikkelaars door de structuur van dit platform gebruik maken van de beveiligingen van de Polkadot (DOT) blockchain zonder dat zij afhankelijk zijn van miners of validators voor hun eigen applicaties. Hierdoor zien we ook steeds meer integraties en verbindingen met andere blockchains zoals die van Bitcoin (BTC) of Chainlink (LINK) ontstaan.

Door de schaalbaarheid is deze munt een belangrijke concurrent voor Ethereum (ETH) als ontwikkelaars willen kiezen op welk platform zijn hun apps willen ontwikkelen. Daarom wordt Polkadot (DOT) ook wel een ‘Ethereum killer' genoemd. Volgens diverse analisten hebben deze Ethereum killers de toekomst als de transitie naar Ethereum 2.0 tegenvalt.

Tot slot houdt de organisatie financieringsrondes voor verdere ontwikkeling. Op deze wijze haalde zij al honderden miljoenen op. Dit is uiteraard goed voor het vertrouwen in (de toekomst van) Polkadot (DOT).

Het is dus logisch dat de munt interesse wekt van veel beleggers en daarmee helaas ook van kwaadwilligen. Om te voorkomen dat je in hun armen valt delen we graag 5 tips over veilig Polkadot (DOT) kopen.

5 tips over veilig DOT kopen

Uiteraard wil je jouw belegging tegen een goede prijs en op het juiste moment kopen. Daarom zetten wij 5 tips over veilig DOT kopen op een rij.

Veilig DOT kopen

Tips over veilig DOT kopen van onze crypto specialisten

  1. Let bij Polkadot (DOT) kopen op de inflatie. Veel cryptomunten kennen een maximaal aantal in omloop. Hierdoor is de schaarste vast te stellen en houdt men vaak inflatie buiten de deur. In dit geval ligt dat anders. Polkadot (DOT) werkt met een inflatie van 10% per jaar en er is geen maximum hoeveelheid.
  2. Hou de voortgang van veiligheidsupdates bij DOT kopen in de gaten. In het verleden is deze crypto 2x slachtoffer geweest van cryptocriminelen door zwaktes in de blockchain. Dit kostte miljoenen en de deuk in het vertrouwen zorgde ook voor tijdelijke daling van de prijs.
  3. Let op de extra verdienmogelijkheden bij Polkadot (DOT) kopen op lange termijn. Aangezien het validatieproces van DOT gebaseerd is op nominated proof of stake kan je, als je op langere termijn belegt, extra inkomsten verdienen door DOT staking.
  4. Let op de beschikbaarheid van parachains. Als app-ontwikkelaars parachains willen gebruiken moeten ze die kopen via veilingen. Het aantal parachains is beperkt, waardoor prijzen snel kunnen oplopen. Hierdoor kan het netwerk minder aantrekkelijk worden en haar concurrentiepositie verliezen.
  5. Zorg ervoor dat je bij Polkadot (DOT) kopen altijd kiest voor een betrouwbaar platform. Op basis van onze reviews kunnen we je alvast 3 suggesties geven.

Waar kun je Polkadot kopen?

Om ervoor te zorgen dat je veilig, vertrouwd en voor de juiste prijs Polkadot (DOT) kunt kopen, selecteerden we 3 Nederlandstalige crypto aanbieders die in bezit zijn van een vergunning van De Nederlandsche Bank. Zodoende kunnen ook inwoners van België veilig DOT bij deze cryptocurrency aanbieders aanschaffen.

Polkadot bij Bitvavo kopen

Bitvavo is de grootste cryptobeurs van Nederland. Doordat je op een beurs koopt worden de prijzen bepaald door vraag en aanbod op hun platform.

Hierdoor zie je direct de kostprijs van jouw crypto en heb je ook inzichtelijk welke fee Bitvavo over de transactie berekent.

Daarnaast ondersteunt Bitvavo staking, waardoor je dus extra rendement kunt behalen.

LiteBit crypto exchange voor DOT

Hoewel de naam anders doet vermoeden is de crypto aanbieder LiteBit (nog) een broker. Dit betekent dat zij de vraag- en aanbodprijs bepalen als je Polkadot (DOT) wilt kopen en hun marge in het verschil verdisconteren.

Koop deze cryptomunt bij BTC Direct

Net als LiteBit is BTC Direct een cryptocurrency broker. Dit wil zeggen dat ook zij zelf de in- en verkoopprijs van hun crypto bepalen. Het verschil met LiteBit is dat BTC Direct geen mogelijkheid biedt om crypto van het platform te transfereren naar een ander platform of een private wallet. In plaats daarvan bieden zij ingebouwde wallets aan.

We zien dat beleggers veel informatie vragen over deze munt. Daarom zetten we, naast alle informatie die we al gaven, tot slot van dit artikel een aantal veel gestelde vragen (met juiste antwoorden) op een rij.

Veelgestelde vragen over DOT beantwoord

Om ervoor te zorgen dat je als belegger over alle nodige informatie beschikt om te besluiten of je in Polkadot (DOT) wilt investeren zetten we veelgestelde vragen en de juiste antwoorden op een rij.

Wat is de Polkadot verwachting?

We hebben inmiddels gezien dat het platform door hun parachains en apart validatienetwerk ontwikkelaars de kans biedt om snel en efficiënt in te spelen op de technische ontwikkelingen.

Omdat zowel de cryptomarkt als de ontwikkeling van smart contracts en DeFi toepassingen nog in de kinderschoenen staat is de verwachting dat dit platform geschikt is om veel technische ontwikkelingen te faciliteren. Uiteraard is het hierbij belangrijk dat zowel de innovativiteit als de veiligheid van het platform verder ontwikkeld wordt.

Als we naar de prijs kijken zien we dat de Polkadot (DOT) verwachting positief is. Ten opzichte van de huidige koers verwachten analisten in 2025 al 232% stijging. Deze loopt volgens analyses op naar + 362% in 2030.

Hoe kan ik veilig DOT opslaan?

Omdat het essentieel is dat je over de private key van jouw crypto beschikt adviseren we je om jouw munten niet op de beurs te laten staan als je ze gekocht hebt.

Als je via BTC Direct gekocht hebt kun je jouw crypto opslaan in de geïntegreerde wallets.

Bij andere platformen heb je ook de keuze om – als je daar Polkadot wilt kopen – deze daarna over te boeken naar een eigen wallet. Hiermee kies je de veiligste optie omdat je op deze manier jouw crypto ook kunt bewaren zonder connectie met internet.

Hoe kan ik deze cryptovaluta verkopen?

Polkadot (DOT) verkopen is haast net zo makkelijk als Polkadot (DOT) kopen. Uiteraard is het ook hier belangrijk dat je uit de handen blijft van snoodaards die op jouw crypto uit zijn.

Als je kiest voor BTC Direct kun je jouw crypto makkelijk uit jouw wallet naar het platform transfereren. Vervolgens verkoop je jouw DOT en laat je de opbrengst in Euro's (ook wel fiat geld genoemd) overboeken naar jouw bankrekening.

Als je een private wallet hebt kun je voor verkoop een transfer maken naar een betrouwbaar platform van jouw keuze en daar verkopen.

Waarom in DOT investeren?

Voor veel beleggers is investeren in Polkadot (DOT) een aantrekkelijke optie en dat is begrijpelijk.

Allereerst straalt het platform vertrouwen uit doordat zij steeds investeringen van gerenommeerde investeerders weet te krijgen voor verdere ontwikkeling. Er is echter meer.

Zoals we zagen is de technische verwachting goed. Het platform biedt innovatieve en aantrekkelijke mogelijkheden voor ontwikkelaars. Hierdoor is de DOT in staat om innovatief te blijven en ook na invoering van Ethereum 2.0 als ‘Ethereum killer' een sterke speler om rekening mee te houden.

Dit zien we terug als we de prijstechnische verwachting bekijken. In 2025 verwacht men voor Polkadot (DOT) al een rendement van meer dan 200%. In de daarop volgende jaren komt er tot 2030 naar verwachting nog meer dan 100% rendement bij.

Het laatste Polkadot nieuws op Crypto.be

Zoals je ziet zijn er veel ontwikkelingen rondom Polkadot (DOT) gaande. Dit niet in de laatste plaats omdat zo veel app-ontwikkelaars hun toepassingen op deze blochchain bouwen. Daardoor komt de munt vaak in het nieuws. Als je als belegger tijdig het nieuws tot je neemt kan je met een slim (ver)koopbesluit het snelst anticiperen op de markt.

Om jou de kans te geven hiervan maximaal te profiteren vind je het laaste Polkadot (DOT) nieuws hier op Crypto.be. Naast het laatste nieuws over CAKE/Pancakeswap hebben wij alsmede 4 andere interessante cryptocurrencies beschreven. Klik op één van de onderstaande buttons en kom meer te weten over deze crypto's:

Tether (USDT) Dogecoin (DOGE) Shiba Inu (SHIB) Pancakeswap (CAKE)

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.