Investeren

Investeren in memecoins, waarom je het (niet) moet doen

3 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto investeren nieuws » Investeren in memecoins, waarom je het (niet) moet doen

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Wanneer we alle verschillende cryptocurrencies op de markt van naderbij gaan bekijken kunnen we vaststellen dat het ene project het andere niet is. Zoveel is zeker. Tussen de verschillende tokens zitten ook meerdere zogenaamde meme coins. Het gaat hierbij om cryptocurrencies die eigenlijk vooral als grap zijn bedoeld en doorgaans niet over een echte user-case beschikken. Investeren in memecoins wordt in de basis vooral afgeraden omdat er meer dan significante risico’s aan verbonden zijn.

Dat is natuurlijk ook gewoon een feit, maar anderzijds moet het gezegd dat er ook een niet onaanzienlijk potentieel in schuil kan gaan. Heel wat investeerders hebben met bijvoorbeeld Dogecoin en Shiba Inu dan ook reeds een behoorlijke winst weten te maken. Overweeg jij ook een investering in één van deze tokens? Blijf dan vooral verder lezen!

Wat zijn memecoins?

Wel of niet investeren in meme coins

Wat zijn meme coins en moet je er wel of niet in investeren?

Meme coins zijn zoals de informatie uit de inleiding van deze pagina reeds aangeeft cryptomunten welke eigenlijk bij wijze van grap op de markt zijn gelanceerd. Dat hoeft overigens in de praktijk niet te betekenen dat ze niet echt gebruikt kunnen worden, in tegendeel. Van de cryptovaluta Dogecoin is bijvoorbeeld bekend dat ze erg populair is voor wat het zogenaamde “tippen” betreft.

Daarnaast geldt voor menig aantal meme coins dat je over de mogelijkheid beschikt om ze te staken waardoor je er een bepaalde vorm van passief inkomen mee kan realiseren. Ondanks het feit dat meme coins in de praktijk in eerste instantie als grap worden gelanceerd kunnen ze niet zelden rekenen op een behoorlijke achterliggende community die heel wat extra waarde kan realiseren voor de token in kwestie.

Wat maakt meme coins in de praktijk zo gevaarlijk?

Er kan worden vastgesteld dat menig aantal meme coins in de praktijk kunnen rekenen op een meer dan behoorlijke populariteit. Dit geldt niet in het minst voor toppers als Dogecoin en Shiba Inu. In het bijzonder wanneer er een bekend gezicht of een gerespecteerd ondernemer te kennen geeft interesse te hebben in één van deze tokens kan er worden vastgesteld dat dit veelal nagenoeg instant zorgt voor een stevige opleving van de koers. Net die vorm van “manipulatie” zorgt ervoor dat meme coins in de praktijk ook ontzettend gevaarlijk zijn. Dat is bovendien niet alles.

Omdat meme coins in de basis geen unieke user case hebben maakt dit ze uitermate gevoelig voor de lancering van nieuwe, meer populaire projecten. Voor een token als Dogecoin geldt dat ze meer dan waarschijnlijk altijd wel over een bepaalde aanhang zal beschikken. Of deze aanhang voldoende zal zijn om de koers hoog te houden en naar nieuwe all-time highs te loodsen is echter nog maar de vraag.

Verschijnt er morgen een nieuwe meme coin die net wat meer in de smaak valt bij de massa? Dan kan de hype zich zomaar verplaatsen naar die coin met een stevige koersval bij de andere projecten tot gevolg. Dit is een significant risico waar zeker rekening mee moet worden gehouden.

Waar kan ik memecoins kopen?

In 2024 biedt vrijwel iedere crypto exchange memecoins aan. Ze zijn simpelweg populair en exchanges spelen in op de vraag van gebruikers. Hierbij een overzicht van bekende memecoin exchanges:

  • MEXC: 2000+ verschillende coins, waaronder een hoop memecoins.
  • Bybit: 700+ coins.
  • Bitvavo: 225 coins.

Waarom kan investeren in memecoins toch het overwegen waard zijn?

Voor alle cryptocurrencies die op de markt zijn terug te vinden geldt dat ze over een uiterst volatiel karakter beschikken. Alleen de zogenaamde stablecoins vallen wat dit betreft enigszins uit de boot. Deze volatiliteit hoeft op zich niet zo’n groot probleem te zijn. Als investeerder of belegger ben je, je in de praktijk immers altijd bewust van de risico’s die je loopt wanneer je investeert in een bepaald project. Zoveel spreekt voor zich. Voor volatiliteit geldt dat ze in de praktijk in het merendeel van de gevallen wordt bestempeld als iets slechts.

Toch is dat zeker niet altijd het geval. Je zou die volatiliteit namelijk ook in je voordeel kunnen laten werken. Door mee te liften op een hype zal je immers kunnen vaststellen dat je in korte tijd heel veel geld kan verdienen.

Bovenstaande brengt ons eigenlijk rechtstreeks bij de belangrijkste reden om een investering in meme coins te overwegen, namelijk het feit dat je binnen een zeer korte tijdspanne kan rekenen op een aanzienlijke koersstijging. Eén enkele tweet van Elon Musk heeft er in het verleden bijvoorbeeld meermaals voor gezorgd dat bezitters van Dogecoin zo goed als instant konden rekenen op een indrukwekkende stijging van de koers van deze nummer één meme coin.

Ben je dus met andere woorden best bereid om wat extra risico te lopen wanneer je in ruil daarvoor kan rekenen op een stevige potentiële koersstijging van de token waarin je hebt geïnvesteerd? Dan kan een investering doen in een meme coin in de praktijk altijd meer dan het overwegen waard zijn.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

243 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Investeren

Hoe Solana memecoins kopen met BONKBot?

3 minuten leestijd
Solana memecoins zijn zeer populair in 2024 en mensen proberen steeds vaker memecoins in een vroeg stadium te snipen. Dit is het…
Investeren

De 5 bekendste DeFi cryptocurrencies

3 minuten leestijd
Of je nou nog maar pas begonnen bent met je crypto portfolio, of al een ervaren trader bent, er is nog een…
Investeren

Crypto's veilig opslaan – 6 handige tips

3 minuten leestijd
Als je eenmaal een eigen crypto wallet met Bitcoins of andere coins hebt gecreëerd, wil je natuurlijk wel dat deze zo veilig…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *