Investeren

De 5 bekendste DeFi cryptocurrencies

3 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto investeren nieuws » De 5 bekendste DeFi cryptocurrencies

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 10 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Of je nou nog maar pas begonnen bent met je crypto portfolio, of al een ervaren trader bent, er is nog een hoop te leren als het aankomt op DeFi. In dit artikel leggen we je uit wat DeFi precies inhoudt en wat de 5 populairste DeFi cryptocurrencies zijn.

Wat is DeFi precies?

DeFi staat voor ‘Decentralized Finance’ en is een subcategorie binnen de cryptowereld. Het is een vrij breed begrip dat gebruikt wordt om een aantal financiële producten te beschrijven. Dit zijn voornamelijk apps en ‘protocollen’ die opereren als autonome computerprogramma’s. Ze worden gebouwd en gerund op de blockchain en beheert vanuit ‘smart contracts’. Een smart contract is een digitaal, gecodeerd contract dat je voor allerlei doelen kunt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een bedrijf opzetten met een smart contract. Een smart contract lijkt erg op de blockchain zelf. Alle regels die je in een contract zet zijn namelijk volledig openbaar en alle deelnemers aan het contract hebben evenveel rechten. Met smart contracts is het ook mogelijk om transacties uit te voeren tussen anonieme partijen.

Het doel van DeFi is het ontregelen van de financiële wereld zoals we die nu kennen. Doordat het systeem gedecentraliseerd is, heb je geen centrale toezichthouder zoals een bank of overheid nodig. Hierdoor is het systeem minder fraudegevoelig en is er geen bureaucratie of hiërarchie. We noemen een app of protocol ‘gedecentraliseerd’ wanneer de ontwikkelaars het eigenaarschap ervan overdragen aan de gebruikers. Deze gebruikers worden dan dus in feite mede-eigenaar van het smart contract waar ze gebruik van maken. In de toekomst zou je dus bijvoorbeeld mede-eigenaar kunnen zijn van je eigen bank of het bedrijf waar je voor werkt.

Wat zijn DeFi coins en tokens?

DeFi’s zijn onder te verdelen in twee categorieën: coins en tokens. Deze worden vaak door elkaar gehaald, echter zijn er een paar belangrijke verschillen.

Een DeFi coin lijkt erg op een digitale versie van een fiat coin. Een fiat coin is een traditionele munteenheid als de euro of de dollar. Een DeFi coin is dus puur bedoeld als digitaal geld. DeFi coins worden vaak vernoemd naar de blockchain netwerken waarop ze gecreëerd zijn. Een voorbeeld is Chainlink (LINK).

DeFi tokens vertegenwoordigen ook waarde maar niet per se een financiële waarde. Je kunt een DeFi token bijvoorbeeld gebruiken als wachtwoord om toegang tot een resource te krijgen. Je hebt ook tokens die een fysieke asset vertegenwoordigen (bijv. onroerend goed). Een DeFi token waar veel mensen inmiddels van hebben gehoord is een NFT (non fungible token). Deze tokens vertegenwoordigen digitale kunst.

Wat zijn de bekendste DeFi cryptocurrencies?

Inmiddels zijn er tal van DeFi currencies op de markt. We noemen je de 5 bekendste:

  1. Chainlink (LINK): Met afstand het meest gebruikte gedecentraliseerde oracle netwerk dat op dit moment beschikbaar is. Het doel van het Chainlink protocol is het verwerken van informatie uit de ‘echte wereld’ in smart contracts. Het is dus in feite een link tussen crypto en de echte wereld (vandaar de naam) en heeft als doel Real World Assets (RWA's) te tokenizen. Inmiddels is Chainlink zo groot dat er binnen het Chainlink ecosysteem ook al nieuwe crypto’s ontstaan. LINK heeft op dit moment een marktkapitalisatie van meer dan 10 miljard euro.
  2. Uniswap (UNI): Uniswap is een gedecentraliseerde exchange en een dominante speler op de DeFi markt. Het maakt gebruik van een eigen ontwikkeld systeem, het Automated Market Maker (AMM) systeem, waardoor er altijd genoeg ERC20 tokens verhandeld kunnen worden op de exchange. De UNI coin werd in september 2020 gelanceerd tegen een prijs van $2,94. Binnen een paar maanden tijd is deze prijs flink gestegen naar $35,80. Op dit moment is UNI een van de best presterende coins in de gehele crypto industrie.
  3. DAI (DAI): Deze coin is gebouwd op de blockchain van Ethereum en is een van de meest stabiele coins in crypto. Dat komt omdat de DAI coin gelijk loopt met de koers van de Amerikaanse Dollar. DAI heeft op dit moment een marktkapitalisatie van 5,7 miljard euro. Een extra voordeel van DAI is dat je het kan gebruiken om andere coins te kopen. Dit is een stuk goedkoper dan wanneer je dat met euro’s doet omdat er dan minder commissies worden geheven.
  4. 0x (ZRX): Een DeFi protocol dat ontwikkelaars in staat stelt hun eigen cryptocurrency exchanges te maken. Behalve ERC20 tokens ondersteunt 0x ook ERC-721 assets. De ZRX coin runt ook op de Ethereum blockchain en doet het behoorlijk goed. De crypto blijft stijgen en met een marktkapitalisatie van 700 miljoen euro absoluut een coin om in de gaten te houden.
  5. Maker (MKR): De MKR wordt gebruikt om de waarde van de DAI op $1 te houden. Dit is mogelijk doordat de MKR coin vrijelijk in en uit de circulatie kan worden gehaald. Er zit hier geen limiet op. Dit gebeurt dus al naar gelang de prijsfluctuaties op exchanges. Als je investeert in Maker krijg je automatisch stemrecht binnen het MakerDAO ecosysteem. Met een marktkapitalisatie van 2,3 miljard euro zeker een interessant DeFi coin.

Waar kan je DeFi coins kopen?

DeFi coins zijn eenvoudig verkrijgbaar met iDeal en Bancontact. Zo bieden de volgende exchanges DeFi coins aan:

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

245 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Investeren

Hoe Solana memecoins kopen met BONKBot?

3 minuten leestijd
Solana memecoins zijn zeer populair in 2024 en mensen proberen steeds vaker memecoins in een vroeg stadium te snipen. Dit is het…
Investeren

Crypto's veilig opslaan – 6 handige tips

3 minuten leestijd
Als je eenmaal een eigen crypto wallet met Bitcoins of andere coins hebt gecreëerd, wil je natuurlijk wel dat deze zo veilig…
Investeren

Risicomanagement bij investeren in crypto, hoe doe je dat?

3 minuten leestijd
Beleggen of investeren brengt in de praktijk altijd de nodige risico’s met zich mee. Gelukkig is het zo dat er ook verschillende…