Blockchain

Ethereum (ETH) blockchain: Uitleg, voordelen en nadelen

4 minuten leestijd

Crypto.be » Blockchain nieuws » Ethereum (ETH) blockchain: Uitleg, voordelen en nadelen

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Om cryptocurrency goed te begrijpen, is het goed om kennis te hebben over een aantal van de grootste blockchainnetwerken. Eén daarvan is Ethereum. Waar Bitcoin het ‘digitale goud’ wordt genoemd, wordt Ethereum gezien als het ‘internet van de toekomst’.

Maar wat houdt Ethereum precies in? Wat zijn de unieke kenmerken van het Ethereum blockchainnetwerk? En waarom is ETH zo populair onder de crypto investeerders? Dat, en meer, lees je in deze uitleg over de Ethereum blockchain.

Wat is het blockchainnetwerk Ethereum?

Ethereum is één van de bekendste blockchainnetwerken van dit moment. Ethereum werd gelanceerd in 2015 en is opgericht door een groep van 8 ontwikkelaars. De bekendste van deze ontwikkelaars, is Vitalik Buterin. Hij is nog altijd erg betrokken bij Ethereum en wordt gezien als de man achter Ethereum.

Andere noemenswaardige namen die betrokken waren bij de blockchain zijn bijvoorbeeld Charles Hoskinson, die later Cardano (ADA) oprichtte, en Gavin Wood, die later met het project Polkadot (DOT) kwam.

Waar Bitcoin (BTC) wordt gezien als het ‘digitale goud’, wordt Ethereum (ETH) gezien als het internet van de toekomst. Maar waarom is dat zo? En wat is er zo uniek aan Ethereum?

De unieke features van de Ethereum blockchain

Ethereum is dus weer een totaal andere blockchain dan de Bitcoin blockchain. Ethereum heeft vele unieke features die ervoor zorgen dat over de blockchain over het algemeen wordt gezien als degene met de meeste potentie om daadwerkelijk mainstream geaccepteerd te worden. Een aantal van deze features zijn:

  • Smart contracts – de feature die Ethereum met name zo bijzonder maakt, is dat er op de blockchain smart contracts mogelijk zijn. Smart contracts zijn simpelweg stukjes code waarin regels opgesteld staan. Wanneer een gebruiker een actie wil uitvoeren op het netwerk, kan de smart contract deze controleren en als de actie aan de regels voldoet, kan deze worden doorgevoerd. Deze smart contracts zorgen ervoor dat heel veel zaken decentraal mogelijk worden. Ze zorgen er zelfs voor dat hele bedrijven decentraal op het internet kunnen draaien.
  • Non-fungible tokens (NFT’s) – Ethereum is ook de eerste blockchain die kwam met non-fungible tokens, oftewel NFT’s. Een NFT is een unieke token, waarvan er daadwerkelijk maar 1 is. Ze zijn tegenwoordig erg populair, maar hebben ook daadwerkelijk kenmerken die ervoor zorgen dat NFT’s veel potentie hebben, bijvoorbeeld in de marketingwereld.
  • dApps – door de smart contracts, worden dApps (decentrale applicaties) mogelijk op de Ethereum blockchain. Decentrale applicaties zijn applicaties volledig zonder tussenpersonen plaatsvinden. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld exchanges gelanceerd worden, waar niemand de controle over heeft.

De voordelen van Ethereum

Ethereum als blockchain heeft uiteraard zowel voordelen als nadelen. Een aantal van deze voordelen zie je onderstaand.

  • Decentraal – de verschillende toepassingen van Ethereum zorgen ervoor dat er heel veel op een decentrale manier mogelijk is.
  • Smart contracts – de smart contracts maken heel veel verschillende soorten acties decentraal mogelijk op de Ethereum blockchain, wat ervoor zorgt dat er heel veel potentiële use cases ontwikkeld kunnen worden op de Ethereum blockchain. Hierdoor zouden er minder verschillende blockchains hoeven zijn en kunnen veel meer verschillende acties uitgevoerd worden op dezelfde blockchain.

De nadelen van Ethereum

Naast voordelen heeft Ethereum dus ook nadelen. Een aantal van deze nadelen zijn:

  • Hoge kosten – de kosten op de Ethereum blockchain zijn, wanneer je deze vergelijkt met die van andere blockchainnetwerken, erg hoog. Dit is een nadeel, zeker wanneer je een groot aantal kleinere transacties uit zou willen voeren.
  • Stijgende kosten – de kosten van Ethereum zijn al hoog, maar worden in theorie alleen maar hoger. Naarmate de drukte op het netwerk stijgt, gaan de kosten namelijk omhoog. Op dit moment worden er echter wel aan oplossingen gewerkt voor dit probleem. Eén van die oplossingen is de overgang van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS) die binnenkort gemaakt zal worden.

Moet je investeren in ETH?

ethereum blockchain

Investeren in de Ethereum blockchain

De coin van de Ethereum blockchain is Ether (ETH). Het is de tweede grootste cryptocurrency op de markt op dit moment. Op dit moment is ETH iets groter dan de helft van BTC. ETH heb je eigenlijk voor alles nodig wat je kunt doen op de Ethereum blockchain. Zo heb je ETH nodig om te betalen voor de transactiekosten op het netwerk, maar ook wanneer je wil staken in het netwerk.

De vraag naar ETH stijgt dus naarmate er meer actie is op het netwerk. Wanneer er meer gebruikers zijn voor de protocollen op het netwerk, hebben meer mensen de coin namelijk nodig. Als je uitgaat van de economische principes van vraag en aanbod zou dit dus betekenen dat de prijs van Ether stijgt.

Als je erin gelooft dat de Ethereum blockchain in de komende jaren steeds vaker gebruikt gaat worden, bijvoorbeeld omdat er meer use cases op gebouwd worden, zou dit kunnen betekenen dat de koers van de coin ETH gaat stijgen. Dit kan een reden voor jou zijn om te investeren in de coin.

De Ethereum blockchain samengevat

Ethereum, ook wel de toekomst van het internet genoemd, is één van de grootste blockchains van de cryptomarkt op dit moment. Ethereum heeft verschillende unieke kenmerken, die ervoor zorgen dat de blockchain onder investeerders erg populair is. Smart contracts bijvoorbeeld, zorgen ervoor dat er op de blockchain heel veel acties volledig decentraal uitgevoerd kunnen worden.

Ethereum als blockchain heeft verschillende voordelen en nadelen die voor jou kunnen bepalen of je wel of niet in ETH moet investeren. Wanneer het netwerk meer gebruikers krijgt, stijgt de vraag naar de coin wat ervoor zou moeten zorgen dat de prijs stijgt. Geloof jij hierin? Dan kan ETH een goede investering voor je zijn.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Blockchain

Jouw domeinnaam op de blockchain met ENS

3 minuten leestijd
Wanneer we de evolutie onder de loep nemen die de blockchain en de cryptowereld door de jaren heen heeft doorgemaakt kunnen we…
Blockchain

Ardana, de eerste stablecoin op het Cardano ecosysteem

3 minuten leestijd
Cardano kennen we uiteraard allemaal wel. Voor dit project geldt dat ze al een behoorlijk lange tijd in ontwikkeling is. Ondertussen kunnen…
Blockchain

Proof of Work (PoW) consensusalgoritme complete uitleg

4 minuten leestijd
Wil je te weten komen wat het Proof of Work consensusalgoritme is? Lees dan dit artikel en doe kennis op over het…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *