Blockchain

Ardana, de eerste stablecoin op het Cardano ecosysteem

3 minuten leestijd

Crypto.be » Blockchain nieuws » Ardana, de eerste stablecoin op het Cardano ecosysteem

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 10 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Cardano kennen we uiteraard allemaal wel. Voor dit project geldt dat ze al een behoorlijk lange tijd in ontwikkeling is. Ondertussen kunnen we echter concluderen dat er ook heel wat applicaties en protocollen evenals ecosystemen op deze blockchain tot stand zijn gekomen. Voor ontwikkelaars geldt dat ze in de praktijk dan ook kunnen rekenen op menig aantal interessante voordelen wanneer ze kiezen voor de Cardano blockchain. Eén van de misschien wel meest veelbelovende ecosystemen welke draait op Cardano luistert naar de naam ‘Ardana'. Dit is ook niet zomaar een ecosysteem, in tegendeel. Het profileert zichzelf immers als het eerste alles-in-één stablecoin ecosysteem. Benieuwd om te weten te komen wat je van dit project nu precies allemaal kan verwachten? Dan is het zeker de moeite waard om verder de informatie hier op deze pagina door te gaan nemen.

Een eerste kennismaking met Ardana

Voor Ardana geldt dus in de praktijk dat ze zichzelf het eerste all-in-one stablecoin ecosysteem noemt dat draait op Cardano. Dat is uiteraard een behoorlijke mond vol, maar wat betekent dat nu concreet? Dit betekent concreet dat gebruikers van het ecosysteem kunnen rekenen op verschillende diensten waar gebruik van kan worden gemaakt. Het gaat hierbij om de volgende:

  • Decentrale exchanges (DEX);
  • Automated Market Makers (AMM's);
  • Liquidity Pools;

Uiteraard zijn bovenstaande mogelijkheden nog maar het puntje van de ijsberg. Toch maken ze al grondig duidelijk wat je min of meer kan verwachten. Binnen het ecosysteem van Ardana draait bovendien ook de zogenaamde dUSD stablecoin. Het gaat hierbij om een stablecoin die er bekend om staat gedekt te worden door zogenaamd on-chain onderpand. De waarde waarover ze beschikt is uiteraard gelijklopend met de Amerikaanse dollar.

Zelf je eigen stablecoin opzetten met Ardana

Ardana beschikt niet alleen over haar eigen stablecoin, daarnaast biedt ze gebruikers ook de mogelijkheid om zelf hun stablecoin te creëren. Wanneer je dat wenst te doen moet je er wel rekening mee houden dat je daarvoor zelf het nodige onderpand voor moet voorzien. Dit onderpand wordt volledig on-chain opgeslagen. Dat is uiteraard noodzakelijk om de waarde van de stablecoin één-op-één te kunnen houden met die van de Amerikaanse dollar. Het onderpand dat wordt gerealiseerd wordt geboden met de dUSD stablecoin welke werd ontwikkeld door Ardana. Voor de stablecoin geldt dat ze in de praktijk beschikbaar is over de volledige blockchain van Cardano.

DanaSwap, automated market maker en decentrale exchange

Wie Ardana zegt moet ook meteen denken aan de automated market maker en decentrale exchange DanaSwap. Deze maakt het onder meer mogelijk om een bepaalde vorm van passief inkomen te realiseren. Wanneer gebruikers tokens uitlenen aan de liquidity pool van DanaSwap ontvangen ze in ruil daarvoor namelijk een bepaalde rente. Voor heel wat mensen geldt dat ze al op deze manier een niet onaanzienlijke hoeveelheid aan passieve inkomsten weten te realiseren. Ook jij beschikt over deze mogelijkheid. In ieder geval, de voordelen waar je bij DanaSwap op kan rekenen zijn:

  • Er is sprake van een zeer beperkte slippage;
  • Het is één van de weinige liquidity pools op Cardano;
  • Swappen kan tussen een aanzienlijk aantal fiat valuta's;
  • Er is sprake van governance;

De bovenstaande voordelen maken dat het zeker de moeite waard kan zijn om je even verder te verdiepen in DanaSwap en de mogelijkheden die ze voor haar gebruikers met zich meebrengt.

DANA, de token van Ardana

De DANA-token is de utility evenals governance token van Ardana. Ondanks het feit dat Ardana een ecosysteem is voor stablecoins moet het gezegd dat DANA geen stablecoin is. De waarde waar de token over beschikt kan dan ook normaal fluctueren, aldus op een vergelijkbare manier als de andere tokens die op de markt zijn terug te vinden. Ga je op een bepaalde manier een bijdrage leveren aan het ecosysteem van Ardana? Dan zal je in ruil daarvoor een beloning ontvangen onder de vorm van DANA. Hoe meer tokens je in bezit hebt, des te zwaarder jouw stem in de praktijk uiteraard zal wegen. Deze manier van werken zorgt ervoor dat mensen worden aangespoord om ook zelf een bepaalde bijdrage te gaan leveren aan het ecosysteem.

Zie ook de exDANA token niet over het hoofd!

Voor Ardana geldt dat ze buiten de DANA-token ook nog beschikt over de exDANA-token. Voor deze token geldt dat ze niet kan worden ingeruild. Bovendien is het ook zo dat je ze niet over de blockchain kan versturen naar andere adressen. Gebruikers kunnen in de praktijk ook enkel en alleen in het bezit komen van deze token door DANA vast te zetten. Hoeveel DANA er precies moet worden vastgezet is afhankelijk van de locking period. In de praktijk kan deze oplopen tot zomaar even vier jaar. Ben je in het bezit van een bepaalde hoeveelheid exDANA? In dat geval heb je de mogelijkheid om mee beslissingen te nemen. Bovendien is het ook mogelijk om op deze manier grotere inkomsten te realiseren uit de bijdragen die je levert aan het project.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

245 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Blockchain

Jouw domeinnaam op de blockchain met ENS

3 minuten leestijd
Wanneer we de evolutie onder de loep nemen die de blockchain en de cryptowereld door de jaren heen heeft doorgemaakt kunnen we…
Blockchain

Proof of Work (PoW) consensusalgoritme complete uitleg

4 minuten leestijd
Wil je te weten komen wat het Proof of Work consensusalgoritme is? Lees dan dit artikel en doe kennis op over het…
Blockchain

NFT minting uitleg: Betekenis, voordelen en stappenplan

3 minuten leestijd
In dit kennisartikel leggen wij uit wat NFT minting is, wat de voordelen zijn en hoe je ermee van start kunt gaan….