Overig

Bitcoin versus Ethereum, de ultieme clash!

3 minuten leestijd

Crypto.be » Overig crypto nieuws » Bitcoin versus Ethereum, de ultieme clash!

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Er zijn binnen de cryptowereld tal van verschillende afwegingen die worden gemaakt. Eén van de vaakst gemaakte afwegingen is deze die betrekking heeft tot Bitcoin enerzijds en Ethereum anderzijds. Heel wat mensen zweren uiteraard bij het pionierskarakter waar Bitcoin over beschikt. Als eerste echte cryptomunt kan ze rekenen op een zeer aanzienlijke aanhang. Hoe interessant de mogelijkheden ook mogen zijn die Bitcoin mogelijk heeft gemaakt voor de wereld, ergens heerst toch ook een stukje ongerustheid. De langzame evolutie die ze meemaakt zorgt er immers voor dat mensen zich de vraag stellen of deze cryptomunt in de toekomst nog wel stand zal weten te houden. Ben jij één van de mensen die geplaagd wordt door deze vraag? Blijf dan vooral verder lezen!

Bitcoin als absolute pionier voor de cryptomarkt

Een zeer belangrijk voordeel waar Bitcoin over beschikt is natuurlijk het feit dat het de absolute nummer één cryptomunt is die op de markt is verschenen. Die status zal ze nooit kunnen verliezen. Op zich betekent dat misschien niet zoveel, maar de praktijk leert ons iets helemaal anders. Het is dan ook zeker niet voor niets dat er bijvoorbeeld vanuit de traditionele financiële wereld en markten hoofdzakelijk wordt gepraat over bijvoorbeeld een Bitcoin ETF. De enige andere coin waar hiervoor naar wordt gekeken is (je kan het waarschijnlijk al raden) Ethereum.

De manier waarop Bitcoin wordt gebruikt is door de jaren heen uiteraard ook danig veranderd. In eerste instantie spreekt het dan ook voor zich dat ze uitsluitend werd ingezet als decentraal betaalmiddel. Tegenwoordig is haar status echter sterk veranderd waardoor ze is uitgegroeid tot een waardevolle store of value. Het is dan ook niet voor niets dat Bitcoin het digitale goud wordt genoemd. In het bijzonder het volatiliteitsaspect van de coin is uiteraard zeer belangrijk.

Wat zijn de belangrijkste nadelen van Bitcoin?

Ondanks de voordelen en vooral ook het potentieel welke verbonden is aan Bitcoin moet het gezegd dat er ook enkele niet te onderschatten nadelen aan verbonden zijn. Denk hierbij aan de volgende:

  • Het is bijzonder moeilijk om Bitcoin (snel) door te ontwikkelen;
  • De technologie van Bitcoin is ondertussen enigszins achterhaald;
  • Regulering zou Bitcoin een behoorlijk pad in de korf kunnen zetten;

Het potentieel voor Bitcoin is er uiteraard nog steeds. Haar functie als decentrale betaalmethode mag dan inmiddels enigszins naar de achtergrond zijn geduwd, daar staat tegenover dat haar karakter als (investeerbare) asset door de jaren heen alleen maar sterker is geworden. Ondanks het feit dat je uiteraard zeker rekening zal willen houden met de nadelen is het wel zo dat er nog altijd een meer dan behoorlijk potentieel schuilt in de nummer één cryptovaluta van de wereld.

Ethereum, het meest geprefereerde platform in de cryptowereld

Laat ons eerlijk zijn, wanneer er één cryptomunt over het potentieel beschikt om Bitcoin van de eerste plaats te duwen is het toch echt wel Ethereum. Sterker nog, in het verleden kwam die zogenaamde flipping ook bijzonder dichtbij. Dat is het gevolg van het feit dat er ontzettend veel verschillende projecten draaien op de blockchain van Ethereum. Ook wanneer er nieuwe mogelijkheden op de cryptomarkt worden geïntroduceerd wordt er daarvoor in eerste instantie gekeken in de richting van dit platform. Helemaal verbazen hoeft dat niet te doen, in tegendeel.

Sinds haar initiële lancering op de cryptomarkt is er voor Ethereum ook bijzonder veel veranderd. Om te beginnen heeft ze inmiddels een evolutie doorgemaakt van Proof of Work naar Proof of Stake. Die evolutie heeft ervoor gezorgd dat de blockchain niet alleen veiliger is geworden, daarnaast is ze ook een stuk groener geworden. Voor heel wat overheden op deze planeet geldt dat ze vooral het energieverslindende karakter van Proof of Work cryptomunten hekelen. Door de overstap te maken naar Proof of Stake is Ethereum erin geslaagd om alvast uit dat vizier te blijven.

Wat zijn de nadelen van Ethereum?

De evolutie van de blockchain van Ethereum 1.0 naar Ethereum 2.0 heeft er in de praktijk voor gezorgd dat er heel wat vervelende pijnpunten verholpen zijn kunnen worden. In het bijzonder het gebrek aan schaalbaarheid welke zich in het verleden op pijnlijke wijze heeft laten voelen is definitief de wereld uitgeholpen. Ondanks het feit dat de Ethereum blockchain dus in het jaar 2022 een grote stap in de juiste richting heeft gezet bestaan er nog steeds bepaalde zorgen over het project.

In de aanloop naar de lancering van “The Merge”, één van de meest langverwachte updates aan de blockchain van Ethereum, werd verwacht dat de koers van de munt stevig zou oplopen. Die verwachtte koersexplosie bleef echter uit. Dat zou er op kunnen wijzen dat de interesse van de massa in de cryptomarkt sterk aan het afzwakken is. Hoe beloftevol de updates aan de Ethereum blockchain ook mogen zijn, wanneer er geen sprake is van voldoende interesse zal het potentieel altijd worden ondermijnd. Dit gezegd hebbende staat het absoluut als een paal boven water dat Ethereum het als project in zich heeft om in de toekomst nog heel wat moois te realiseren.

AntonMaster / Depositphotos.com

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

243 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Overig

Litecoin (LTC) naar euro omzetten: Complete uitleg

3 minuten leestijd
In dit artikel helpen we je met het omzetten van Litecoin naar euro. Heb je LTC in je crypto wallet en wil…
Overig

Smart contracts uitleg: Betekenis, voordelen, toepassingen

3 minuten leestijd
Vraag jij jezelf af wat smart contracts zijn? Dan ben je niet de enige. Door dit artikel te lezen, kom je achter…
Overig

Wat is Lisk, welke voordelen kent LSK en hoe investeer je erin?

3 minuten leestijd
Ben je benieuwd wat de cryptomunt Lisk inhoudt, wat de voordelen zijn en hoe je in LSK kunt investeren? In dit artikel…