De cryptomarkt biedt ons als mensen (net als de traditionele markt) verschillende manieren om een bepaald inkomen te realiseren. We maken hierbij een onderscheid tussen enerzijds actief inkomen en anderzijds passief inkomen. Voor het eerste geldt dat we er daadwerkelijk actie voor moeten ondernemen. Vaak is het dan ook zo dat deze vorm van inkomsten vereist dat je er consequent tijd en moeite in gaat investeren. Dat geldt niet of in ieder geval slechts in zeer beperkte mate waar passief inkomen uit crypto. Hier hoef je (enkele zaken even daar gelaten) in principe niets voor te doen. Veel mensen stellen zich echter vragen bij de betrouwbaarheid van dit type inkomen uit crypto. Geldt dat ook voor jou? Neem dan absoluut zeker even de onderstaande informatie door!
Inhoudsopgave
Wat is passief inkomen precies?
Laat ons om te beginnen even kijken naar wat passief inkomen nu precies is. Voor heel wat mensen geldt immers in de praktijk dat ze zich er niet precies bewust van zijn wat hier nu eigenlijk wel en niet van kan verworden verwacht. In eerste instantie geldt voor passief inkomen niet dat er helemaal niets voor ondernomen dient te worden. In tegenstelling tot wat veel mensen blijkbaar vermoeden is het dan ook beslist niet zo dat het zomaar uit de lucht komt vallen, in tegendeel. Je zal er in de praktijk in eerste instantie dan ook altijd wat voor moeten ondernemen zoals:
- Je doet een bepaalde (financiële) inbreng;
- Je zet zelf een project op waar passieve inkomsten uit kunnen worden gehaald;
Voor het merendeel van de mensen geldt dat ze passief inkomen verwerven door eerst ergens zelf in te gaan investeren. Een klassiek voorbeeld zijn de dividenden die worden uitbetaald door dividendaandelen. Uiteraard gaat het hierbij dan om de traditionele aandelenmarkt, maar ook de cryptomarkt biedt op dit vlak enkele zeer interessante perspectieven.
Hoe verwerf je passief inkomen uit crypto?
Wat de dividendaandelen zijn voor de traditionele aandelenmarkt zijn de zogenaamde staking opbrengsten voor de cryptomarkt. Voor deze laatste geldt dat ze door de jaren heen ook danig zijn veranderd. In een nog niet zo ver verleden was het dan ook zo dat dergelijke inkomsten uitsluitend verworven konden worden met behulp van zogenaamde proof of stake coins. Tegenwoordig is dat niet langer meer het geval. Verschillende platformen waaronder ook de gerenommeerde crypto exchange Binance maken het mogelijk om zelfs de BTC-tokens uit je portefeuille te staken. Hierbij kan er dan een keuze worden gemaakt tussen twee verschillende opties, te weten:
- Flexibele staking waarbij de fondsen altijd opvraagbaar zijn;
- Fixed staking waarbij de fondsen voor een bepaalde periode vaststaan;
In de regel geldt, hoe langer je de tokens bevriest bij fixed staking, des te hoger de opbrengsten komen te liggen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat de partij waarbij je gaat staken dan verzekerd is van het feit dat ze gedurende een lange(re) periode gebruik kan maken van jouw tokens. Vergis je immers niet, om jou de staking opbrengsten te kunnen uitbetalen spreekt het voor zich dat ook bijvoorbeeld Binance met je financiële middelen aan de slag moet gaan en er rendement mee moet zien te realiseren. Kies je voor flexibele staking? Dan zal je slechts kunnen rekenen op een relatief beperkte opbrengst. Het belangrijkste voordeel is dan echter wel dat je, je financiële middelen te allen tijde terug kan opvragen. Dat kan bij fixed staking dus niet.
Hoe betrouwbaar is deze vorm van passief inkomen?
Bovenstaande informatie heeft ons doen aanbelanden bij de hamvraag van deze pagina. We weten ondertussen dus dat er mogelijkheden bestaan om passief inkomen te verwerven met crypto. De vraag is nu echter of je daarop kan vertrouwen of niet. Het antwoord op deze vraag is een beetje dubbelzijdig. In eerste instantie geldt voor passief inkomen uit crypto immers dat het vrij betrouwbaar is. Wanneer je een beroep doet op een sterke, betrouwbare partij zal je tot de vaststelling komen dat de vooropgestelde rendementen doorgaans relatief correct behaald kunnen worden. Wat dit betreft is de betrouwbaarheid dus vrij goed. Er zijn echter ook negatieve elementen.
Passief inkomen uit crypto wordt door menig aantal experten in de praktijk immers aangeduid als niet zo betrouwbaar. De partij waarmee je in zee gaat leent vaak jouw crypto uit aan een derde. Hierdoor ben je zelf afhankelijk van twee partijen. Zelfs als je het rechtstreeks doet, ben je afhankelijk van een derde. Wanneer er iets misgaat binnen de organisatie, kan het zo zijn dat je je inleg kwijt bent.
Dan heb je nog het volatiliteitsaspect. Wanneer de token die je door bijvoorbeeld staking ontvangt de ene week 10 euro waard is en de week daarop maar 8 euro spreekt het voor zich dat je dit verschil gaat voelen. Dit niet in het minst wanneer je de passieve inkomsten die je weet te realiseren met crypto gebruikt voor het betalen van de vaste lasten. Het stevige volatiliteitsaspect is dan ook beslist een factor waar je aandacht aan zal moeten besteden.
Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.