Crypto.be » Kennisbank » Welke toepassingsmogelijkheden heeft blockchain?

In de afgelopen jaren heb je vast wel eens iemand over blockchain horen praten. Door sommigen wordt blockchaintechnologie als de belangrijkste ontwikkeling sinds de uitvinding van het internet genoemd. De meeste technologiekenners zijn het er wel over eens: blockchain heeft enorm veel potentie.

Echter, voor een leek is blockchain erg ingewikkeld. Want wat is het precies? Waarom heeft blockchain zoveel potentie? En wat zijn dan mogelijke toepassingsmogelijkheden van blockchain? Dat, en meer, lees je in dit artikel over de toepassingsmogelijkheden van blockchain.

Wat is blockchain?

Wat is blockchain?

Uitleg over hetgeen blockchain is

Een blockchain is een gedistribueerde ledger (grootboek). Dit betekent simpelweg dat het een hele grote database is, verspreid over verschillende nodes (knooppunten in het netwerk). Deze verschillende nodes maken het mogelijk om transacties te controleren en verifiëren, door middel van de rekenkracht die zij bieden.

Wanneer een transactie is voltooid, wordt deze toegevoegd aan het grootboek. Aan een block van transacties, om precies te zijn. Als zo’n block vol is, wordt er een nieuw block gecreëerd. Op deze manier ontstaat er een ketting van blocks – een blockchain.

Als een transactie moet worden geverifieerd, wordt gecontroleerd of de blockchain (oftewel de ketting aan blokken met daarin transacties) bij elke node gelijk is. Wanneer dit klopt, wordt de transactie geaccepteerd en toegevoegd aan de blockchain. Dit zorgt ervoor dat er nooit geld dubbel gebruikt kan worden. Het zorgt voor een beveiligingsmechanisme, zonder dat hier een middenman voor nodig is. Alles gebeurt decentraal en automatisch.

De toepassingsmogelijkheden van blockchain zijn technisch gezien eindeloos. Je kunt het zo gek niet bedenken en het is mogelijk met blockchaintechnologie. Zeker wanneer je al de extra technologieën, die later omtrent blockchain zijn ontwikkeld, in deze overweging meeneemt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan smart contract of non-fungible tokens.

Vandaag kijken we naar een aantal voorbeelden van toepassingsmogelijkheden van blockchaintechnologie, namelijk: het versturen van geld over de hele wereld, het stemmen tijdens verkiezingen en blockchain gaming.

Toepassingsmogelijkheid 1: internationaal geld versturen

Het eerste voorbeeld van een toepassingsmogelijkheid van blockchain, is het versturen van geld over de hele wereld. Stel je voor dat je geld naar Brazilië, India, of Zuid-Afrika wil overmaken, dan kan dit vaak meerdere dagen duren en betaal je ook nog eens relatief hoge transactiekosten. Het zou natuurlijk erg fijn zijn, als dit binnen enkele seconden en voor een fractie van een cent kon.

Nou, dat kan! Door middel van blockchaintechnologie is het mogelijk om geld over de hele wereld te versturen binnen enkele seconden. Daarnaast kost het, afhankelijk van de blockchain waarvan je gebruikmaakt, in sommige gevallen zelfs minder dan een cent.

Dit is een toepassing van blockchaintechnologie die bijvoorbeeld van grote waarde kan zijn voor bedrijven die veel internationale handel voeren, maar ook voor mensen met familie over de hele wereld. Het is een toepassing die vandaag de dag al veel wordt gebruikt. De kans is zeker aanwezig dat dit in de toekomst alleen nog maar meer gaat worden. Het houdt namelijk verband met de veiligheid van blockchain.

Toepassingsmogelijkheid 2: stemmen tijdens verkiezingen

Een ander voorbeeld van een toepassingsmogelijkheid van blockchain, is het stemmen bij de verkiezingen. Zoals eerder al aan bod kwam, wordt de hele blockchain op de verschillende nodes naast elkaar gelegd, en dus geverifieerd, voordat er een nieuwe transactie aan toegevoegd kan worden. Dit zou dus ook gebeuren wanneer er een nieuwe stem (verpakt in een transactie) wordt toegevoegd aan de ‘verkiezingenblockchain’. Op deze manier kan 1 wallet adres (in dit geval dus 1 persoon) maar 1 keer geldig stemmen.

Zo kan er tijdens de stemmingen dus geen fraude voorkomen en eigenlijk niets misgaan. Elke stap is op elk willekeurig moment terug te zien en er is altijd een duidelijk overzicht van de stemmen. Hierdoor hoeft er bijvoorbeeld ook niet met de hand geteld te worden, je kunt er namelijk vanuit gaan dat de stemming goed verlopen is.

Er zijn al verschillende bedrijven geweest die een poging hebben gedaan om een goed blockchainplatform, specifiek gericht op het stemmen, te bouwen. Tot nu toe is er nog geen bedrijf geweest die dit écht succesvol heeft kunnen doen. Dit lijkt echter een kwestie van tijd. De volgende stap is dan natuurlijk of de overheden ook daadwerkelijk open staan voor deze nieuwe manier van een verkiezing. De tijd zal het leren…

Toepassingsmogelijkheid 3: blockchain gaming

Een andere populaire toepassingsmogelijkheid van blockchain, is blockchain gaming. Blockchain gaming is niet alleen een potentiële toepassingsmogelijkheid van blockchaintechnologie, maar een toepassing die vandaag de dag al veel wordt gebruikt.

Bij blockchain gaming spelen non-fungible tokens (NFT’s) een belangrijke rol. De items die namelijk gebruikt worden in games, zijn, door middel van NFT’s, écht in handen van de gebruikers. Deze kunnen de gebruikers dus ook onderling verhandelen en op deze manier ontstaat er een economie binnen de game.

Toepassingsmogelijkheden blockchain gaming

Eén van de toepassingsmogelijkheden van blockchain is gaming

Toepassingsmogelijkheden van blockchain samengevat

Blockchaintechnologie is een technologie die door sommigen de belangrijkste ontwikkeling sinds de uitvinding van het internet wordt genoemd. Maar is dit terecht? Blockchain is een technologie die gebruikt kan worden om bepaalde processen te laten verlopen zonder dat hier een middenman voor nodig is. Dat klinkt erg mooi, maar wat zijn nou daadwerkelijk voorbeelden van toepassingen van blockchain uit het echte leven?

Technisch gezien zijn de mogelijkheden van blockchain eindeloos. In dit artikel keken we naar een aantal concrete toepassingsmogelijkheden, namelijk: het versturen van geld over de hele wereld, het stemmen tijdens verkiezingen en het gebruik van blockchain gaming. Dit zijn maar een aantal van de honderden, of zelfs duizenden potentiële mogelijkheden, maar het zijn wel voorbeelden die de essentie van blockchain goed laten zien.

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.