Crypto.be » Kennisbank » Is het gebruik van blockchain veilig?

Is het gebruik van blockchain veilig? Het korte antwoord: ja. In het algemeen kan er theoretisch gezien weinig misgaan bij het gebruik van blockchain, als je het hebt over veiligheid.

Maar wat is nou hetgeen dat blockchain zo veilig maakt? Wat zijn de voordelen en nadelen van blockchain, als je het hebt om veiligheid? En wat zijn de mogelijke valkuilen in de veiligheid van blockchain? Dat, en meer, lees je in dit artikel over de veiligheid van blockchain.

Waarom is blockchain veilig?

Blockchain wordt vaak genoemd als een waterdicht systeem. Een systeem die het monetaire systeem zou kunnen vervangen en ervoor zou zorgen dat er nooit meer fraude zou plaatsvinden, of geld dubbel uitgegeven worden.

Maar waar komen deze uitspraken vandaan? Wat maakt blockchain nou zo veilig? Er zijn een heleboel redenen waarom blockchain een erg veilige technologie is. 2 daarvan, zijn het feit dat blockchain decentraal is en de consensus algoritmen waarvan blockchain gebruikmaakt. Laten we eens bekijken wat deze 2 dingen precies inhouden.

Decentraal

Veiligheid blockchain

Veiligheid blockchain decentraal

Eén van de redenen waarom het gebruik van blockchain zo veilig is, is door het feit dat blockchain decentraal is. Het hele blockchainnetwerk wordt in de lucht gehouden door nodes, die over de hele wereld verspreid zitten. Als er 1 node wegvalt, heeft dit dus weinig effect. Dan zijn er namelijk nog duizenden andere nodes die de rest van het netwerk in de lucht houden.

Niet alleen zorgt dit ervoor dat het (bijna) onmogelijk is dat het netwerk eruit ligt, het zorgt er ook voor het netwerk eigenlijk helemaal niet gevoelig is voor hackers. Inderdaad, het is mogelijk dat een computer 1 of 2 van de nodes in netwerk (in het geval van Bitcoin zijn dit bijvoorbeeld miners) hackt. Hiermee bereikt de hacker echter niets.

Dit is maar 1 van de tientallen duizenden nodes in het netwerk en zonder dat ook de andere nodes instemmen met een bepaalde scam die de hacker wil uitvoeren, kan de hacker niets bereiken. Aangezien de hacker geen macht heeft over de andere nodes, zullen deze nooit instemmen en kan de hacker werkelijk niets doen.

Consensus

Dat brengt ons dan ook meteen bij het volgende punt. Blockchains maken gebruik van consensus algoritmen. In het geval van de cryptocurrency Bitcoin (BTC) is dit Proof of Work (PoW), waarbij de miners hun rekenkracht aanbieden om transacties te verifiëren, waardoor het netwerk zonder vertrouwde tussenpersoon transacties kan uitvoeren, volledig decentraal dus.

Een consensus algoritme is dus een systeem dat ervoor zorgt dat transacties automatisch goedgekeurd worden. Consensus algoritme vragen op een manier rekenkracht van de nodes in het netwerk, die ingezet wordt om transacties te verifiëren, door te kijken of deze op een correcte manier aan de blockchain toegevoegd kan worden.

Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat geld op geen enkele manier dubbel uitgegeven kan worden, waardoor er eigenlijk geen fraude kan plaatsvinden in blockchainnetwerken.

Een valkuil van blockchainveiligheid

Toch kan er van alles misgaan bij het gebruik van blockchain. Dit is in het verleden dan ook zeker al gebeurd. Vaak heb je dit wel in eigen hand, maar soms zitten oplichtingspraktijken zo goed verstopt, dat zelfs experts erin trappen. Het feit dat blockchain decentraal is wordt gezien als één van de grootste voordelen, maar in sommige gevallen is het ook een nadeel.

Hoewel het feit dat blockchain volledig decentraal is, over het algemeen als een voordeel voor de veiligheid gezien kan worden, is het in sommige gevallen ook een nadeel. Wanneer er namelijk, ondanks alles, toch wat mis is gegaan, is er niemand die je kan helpen.

Omdat blockchain volledig decentraal is, gebeurt alles automatisch. Er is dus niet iemand die toezicht houdt over blockchain en kijkt of alles wel goed gaat. Wanneer er dus iets misgaat, is er ook niemand die je hierbij kan helpen.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je geld naar een verkeerd blockchainadres hebt gestuurd, dan ben je je geld ook echt kwijt. Er is niets meer wat teruggedraaid kan worden of iets dergelijks. Als een transactie is voltooid op de blockchain, blijft deze voor altijd staan.

Hoe maak je veilig gebruik van blockchain?

Blockchain kent veel toepassingsmogelijkheden. Als je op een veilige manier gebruik wil maken van blockchain, zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt toepassen. Zo heb je bij je wallet, die je gebruikt om toegang te krijgen tot het blockchainnetwerk en waar je daarnaast je crypto op bewaart, een secret recovery phase. Deze zin kun je gebruiken om toegang te krijgen tot je wallet wanneer je een nieuw apparaat hebt, of je wachtwoord bent vergeten. Dit betekent ook dat anderen, vanuit overal in de wereld, met deze zin toegang kunnen krijgen tot je wallet. Deze zin moet je dus echt aan niemand laten zien.

Iets anders, wat je kunt doen om te zorgen dat je op een veilige manier gebruikmaakt van blockchain, is dat je altijd dubbelcheckt of je het geld naar het juiste adres stuurt. Zoals eerder gezegd, wanneer een transactie is voltooid kan deze nier meer teruggedraaid worden. Als je dus geld naar het verkeerde adres stuurt, ben je dit voor altijd kwijt. Ook is het belangrijk dat je uiteraard geen geld naar scams stuurt, maar zoals eerder al aan bod kwam zijn scams zijn enorm moeilijk te herkennen.

De veiligheid van blockchain samengevat

Blockchain wordt vaak genoemd als een enorm veilig systeem, maar is dit terecht? Het korte antwoord is ja. Een aantal redenen waardoor blockchain zo veilig is, zijn bijvoorbeeld het feit dat blockchain decentraal is en het feit dat blockchain gebruikmaakt van consensus algoritmen. Dat blockchain decentraal is, kan echter ook weer als een nadeel gezien worden.

Toch kan er het een en ander misgaan in het gebruik van blockchain. Hoewel je dit vaak in eigen hand hebt, is het soms toch lastig tegen te gaan. Gelukkig zijn er een aantal dingen waar je zeker op kunt letten, om te zorgen dat er niets misgaat. Dit biedt echter geen garantie.

Hopelijk hebben we je vandaag wat bij kunnen leren over de veiligheid van blockchain en hoe je hier het beste mee om kunt gaan! Lees ook eens ons artikel over de geschiedenis van blockchain.

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.