Crypto.be » Kennisbank » Wat is een NFT?

NFT’s: ze kunnen je het afgelopen jaar bijna niet ontgaan zijn. Waar zelfs de gemiddelde crypto-investeerder er voor 2021 nog nooit van had gehoord, waren de zogeheten non-fungible tokens vorig jaar over de hele wereld ineens razend populair. NFT na NFT werd voor enorme bedragen verkocht, met als hoogtepunt ‘Everydays: The First 5000 Days’ van Beeple. Deze NFT werd voor maar liefst $69.000.000 verkocht. Iedereen wilde ineens in de NFT’s.

Weinig mensen hebben echter een goed idee bij wat een NFT precies is. Het is tijd dat daar verandering in komt. Wat is een NFT precies? Met wat uit het echte leven kun je een NFT vergelijken? En wat zijn goede voorbeelden van NFT’s? Dat, en meer, lees je in dit artikel.

Wat is een NFT?

NFT wat is dat

Wat is een NFT nu precies?

NFT staat voor non-fungible token. Dat zegt je waarschijnlijk niet zoveel. Letterlijk vertaalt betekent fungible ‘vervangbaar’. Een beter vertaling, in het geval van een NFT, zou echter ‘identiek’. In crypto heb je namelijk fungible tokens en non-fungible tokens, oftewel identieke tokens en niet-identieke tokens.

Een voorbeeld van een fungible token is Bitcoin (BTC). Er zijn 21 miljoen Bitcoins. Echter, of je Bitcoin 1 of Bitcoin 19.836.732 hebt, maakt niets uit. Er is geen enkel verschil tussen de verschillende Bitcoins. Hierdoor is Bitcoin een identieke, oftewel een fungible token.

Bij een non-fungible token werkt dit anders. Een voorbeeld van een non-fungible, oftewel niet-identieke, token, zijn de NFT’s van Bored Ape Yacht Club. BAYC is één van de grootste NFT-collecties ooit. Het maakt wel degelijk uit of je Bored Ape #1234 of Bored Ape #2345 hebt. Deze hebben namelijk totaal anders kenmerken, die in de code van de token staan geregistreerd. In het geval van sommige collecties hebben ze hierdoor ook een compleet andere functie.

De functie van een NFT is dus dat je écht een unieke token kunt creëren, waarvan er maar 1 is. De holder van deze token kun je dan bijvoorbeeld unieke privileges geven. Ook zou deze bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden als toegangskaartje voor een concert, of als sleutel voor een huis. Theoretisch gezien zijn de mogelijkheden eindeloos.

Een vergelijking uit het dagelijks leven

Het vergelijken van verschillende cryptocurrency tokentypes, is alsnog erg ingewikkeld. NFT’s worden misschien pas écht duidelijk voor je, wanneer we het vergelijken met iets uit het dagelijks leven.

Stel je voor dat je een bak met daarin 100 appels hebt. Je mag hieruit 1 appel pakken. Het maakt eigenlijk helemaal niets uit welke appel je pakt. Ze zien er namelijk allemaal (ongeveer) hetzelfde uit en hebben dezelfde smaak. Een appel zou je dus kunnen vergelijken een fungible token, zoals Bitcoin (BTC).

Stel je nu eens voor dat je een bioscoopkaartje gaat reserveren. Ook hier heb je weer de keuze uit 100 verschillende tickets. In dit voorbeeld maakt het wel degelijk welk ticket je kiest. Dit bepaalt namelijk waar in de zaal je zit en dus hoe goed je beeld is. Een bioscoopkaartje zou je dus kunnen vergelijken met een non-fungible token, zoals Bored Ape #1234.

Voorbeelden van NFT’s

Met de grootse populariteit die afgelopen jaar rondom NFT’s is ontstaan, zijn er ook enorm veel verschillende collecties uitgekomen. Het grootste deel hiervan heeft geen echte achterliggende waarde, waardoor veel experts denken dat een heleboel van deze collecties zullen verdwijnen. Gary Vee bijvoorbeeld, heeft meerdere keren aangegeven te denken dat 99% van de collecties naar 0 zullen gaan. Er zijn echter wel degelijk grote collecties, die al lange tijd aan de top staan.

Een bekend voorbeeld is CryptoPunks. De CryptoPunks-collectie is de eerste NFT-collectie die echt populair werd. De collectie werd gelanceerd op 1 juni 2017, maar werd in 2021 ineens populair. De collectie bestaat uit 10.000 unieke pixel art characters. Tot nu toe werd er al voor bijna 950.000 ETH aan CryptoPunks verhandeld. Volgens huidige prijzen (op 4 juni 2022), is dit maar liefst $1.045.000.000.

Een andere voorbeeld van een grote NFT collectie is Bored Ape Yacht Club. BAYC lanceerde in april 2021 en werd enkele maanden later ineens super populair. De collectie bestaat uit 10.000 unieke apen en vele celebrities zijn onderdeel van de community. Jimmy Fallon, Stephen Curry en Martin Garrix zijn maar enkele voorbeelden van beroemdheden die een Bored Ape in bezit hebben.

Samenvatting van hetgeen NFT’s zijn

Kort samengevat: De afkorting NFT staat voor non-fungible token. Een NFT is een unieke token, oftewel een token waarvan er maar 1 is. Hierdoor kan de maker ervan exclusieve kenmerken of privileges toevoegen aan de NFT. Het is een tokentype dat door veel bedrijven op bijzondere manieren kan worden ingezet, bijvoorbeeld in marketingstrategieën, of als alternatief voor concerttickets.

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.