Overig

Wat is Bored Ape Yacht Club? – Een volledige uitleg

4 minuten leestijd

Crypto.be » Overig crypto nieuws » Wat is Bored Ape Yacht Club? – Een volledige uitleg

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Afgelopen jaar werden NFT’s ineens razend populair. Ze gingen als warme broodjes over de toonbank en er werden vaak meerdere miljoenen neergelegd voor digitale afbeeldingen. Eén van de voorlopers hierin, was de Bored Ape Yacht Club (BAYC).

De Bored Ape Yacht Club is de op één na grootste NFT collectie. Op dit moment heeft de collectie een floor price van 80 ETH en zijn meerdere celebrities, zoals Jimmy Fallon en Paris Hilton, onderdeel van de BAYC-community.

Maar wat is de Bored Ape Yacht Club precies? Wat maakt de BAYC-collectie zo bijzonder? En hoe ziet de toekomst van BAYC eruit? Dat, en meer, lees je in dit artikel over de Bored Ape Yacht Club NFT collectie.

Wat is de Bored Ape Yacht Club?

De Bored Ape Yacht Club is de tweede grootste NFT collectie tot nu toe, wanneer je kijkt naar het handelsvolume. Met een handelsvolume van (op het moment van schrijven, 3 oktober 2022) 670 duizend Ethereum (ETH), is alleen de Crypto Punks collectie nog groter. De Crypto Punks collectie heeft namelijk een totaal handelsvolume van maar liefst 1 miljoen ETH.

De mint, oftewel lancering, van de Bored Ape Yacht Club vond plaats op 23 april 2021 en al snel groeide de collectie uit tot één van de grootste op de markt. In eerste instantie was het niet bekend wie de ‘masterminds’ achter de NFT collectie waren. Destijds waren de makers namelijk actief onder de pseudoniemen Gargamel, Gordon Goner, Emperor Tomato Ketchup en No Sass.

Toen ze door BuzzFeed echter tegen eigen willen in werden gedoxxed (hun identiteit werd bekendgemaakt), besloten ze dit te omarmen en inmiddels zijn ze openbaar actief als de founders van Yuga Labs, het bedrijf achter de BAYC. De 4 founding members, zijn:

  • Greg Solano (was Gargamel)
  • Wylie Aronow (was Gordon Goner)
  • Kerem (was Emperor Tomato Ketchup)
  • Zeshan (was No Sass)

Bored Ape Yacht Club is een collectie die bestaat uit 10.000 unieke NFT’s. Elke NFT heeft zijn eigen kenmerken en ziet er dus net wat anders uit. Het ene kenmerk is zeldzamer dan het andere kenmerk en hierdoor maakt het ook daadwerkelijk uit welke van de 10.000 NFT’s je hebt. De ene NFT kan namelijk een stuk waardevoller zijn dan de andere.

Op het moment van schrijven (3 oktober 2022) staat de floor price van de Bored Ape Yacht Club 80 ETH, maar in de bull market lag deze nog een stuk hoger. Het is nog maar de vraag waar de BAYC de volgende bull market naartoe gaat wat betreft floor price…

Wat maakt de Bored Ape Yacht Club uniek?

Het is natuurlijk niet zomaar zo dat de Bored Ape Yacht Club de op één na grootste NFT collectie op de markt is. Er zijn namelijk meerdere dingen die BAYC uniek maken. Laten we eens kijken naar de aspecten die de BAYC zo uniek maken.

  • Intellectual property rights – waar de Bored Ape Yacht Club echt een voorloper is was, was het vergeven van de intellectual property rechten. Als jij eigenaar bent van een Bored Ape, bezit jij de volledige commerciële rechten achter deze NFT. Je zou deze dan bijvoorbeeld kunnen gebruiken als marketingmiddel voor een bedrijf, je zou een boek over deze Bored Ape kunnen schrijven, of er een kledingmerk van maken. Op deze manier kun je de community achter en de populariteit van de BAYC kunnen gebruiken.
  • Community – naast het vergeven van de commerciële rechten, stelt de BAYC je ook open aan een enorm indrukwekkend netwerk. Een aantal van de celebrities die onderdeel zijn van de BAYC zijn Stephen Curry, Memphis Depay, Neymar, Justin Bieber, Jimmy Fallon, Eminem en Madonna.

De toekomst van de Bored Ape Yacht Club

The Otherside

Een beeld uit de trailer van The Otherside: de metaverse van Yuga Labs

De Bored Ape Yacht Club is dus uitgegroeid tot een van de grootste NFT collecties tot nu toe. Vele Bored Apes gingen al voor miljoenen euro’s over de toonbank. Toch is nog altijd niet iedereen overtuigd van NFT’s in zijn algemeen, laat staan ‘simpele’ afbeeldingen van cartoon apen. Heeft de BAYC wel een toekomst? En zo ja, hoe ziet deze eruit?

Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten, om een beter beeld te krijgen over hoe de toekomst van de Bored Ape Yacht Club eruit zou kunnen zien. De BAYC-collectie is namelijk onderdeel van een bedrijf, Yuga Labs.

Voor Yuga Labs begon het allemaal bij de BAYC, maar inmiddels is het uitgegroeid tot iets veel groters dan dat. Niet alleen lanceerde Yuga Labs de ApeCoin (APE) en wordt er op dit moment gebouwd aan een eigen metaverse, The Otherside, maar Yuga Labs kocht onlangs ook de collecties Crypto Punks en Meebits over van Larva Labs, het bedrijf achter deze collecties.

Dat is nog altijd niet alles. Eerder dit jaar voltooide Yuga Labs namelijk haar eerste investeringsronde, de Seed Round. Er werd destijds een investering van maar liefst $450 miljoen opgehaald, wat zorgt voor een waardering van $4 miljard.

Wat de toekomst van de Bored Ape Yacht Club precies gaat brengen, blijft natuurlijk maar de vraag. Het is in elk geval duidelijk dat Yuga Labs genoeg verschillende producten en budget heeft om de komende jaren flink door te bouwen. Wij houden de ontwikkelingen in elk geval nauw in de gaten en zullen je hier dan ook altijd over op de hoogte houden!

BAYC in het kort

Op 23 april 2021 vond de lancering van de Bored Ape Yacht Club plaats en het zou de cryptomarkt voor goed veranderen. Niet veel later was de BAYC één van de grootste NFT collecties op de markt en voegden vele celebrities zich bij de community.

De Bored Apes gingen voor miljoenen over de toonbank, maar wat maakt ze nu zo bijzonder? Bored Ape Yacht Club NFT’s zijn namelijk zeker anders dan de meeste collecties. Zo krijg je namelijk de volledige commerciële rechten wanneer je een Bored Ape bezit. Daarnaast wordt je onderdeel van een indrukwekkende community en voeg je je bij vele beroemdheden.

Nu is natuurlijk de grote vraag: wat heeft de toekomst van de BAYC nog allemaal te brengen? Dat weet op dit moment niemand. Na de acquisitie van Crypto Punks en Meebits en de ontwikkelingen rondom ApeCoin en The Otherside, naast het ophalen van een enorme investeringsronde, is het in ieder geval duidelijk dat Yuga Labs veel budget en verschillende producten heeft om mee te werken.

Wat ze hiermee gaan doen, zal alleen de tijd ons kunnen leren. Wij houden de ontwikkelingen in elk geval nauw in de gaten en zullen je hier altijd over op de hoogte houden!

Ook interessant om te lezen: De meest bekende NFT-collecties

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Overig

Bitcoin versus Ethereum, de ultieme clash!

3 minuten leestijd
Er zijn binnen de cryptowereld tal van verschillende afwegingen die worden gemaakt. Eén van de vaakst gemaakte afwegingen is deze die betrekking…
Overig

Litecoin (LTC) naar euro omzetten: Complete uitleg

3 minuten leestijd
In dit artikel helpen we je met het omzetten van Litecoin naar euro. Heb je LTC in je crypto wallet en wil…
Overig

Smart contracts uitleg: Betekenis, voordelen, toepassingen

3 minuten leestijd
Vraag jij jezelf af wat smart contracts zijn? Dan ben je niet de enige. Door dit artikel te lezen, kom je achter…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *