Crypto.be » Kennisbank » De bekendste NFT collecties

NFT’s: je kunt er niet meer omheen. Hoewel het handelsvolume en de prijzen van NFT’s de laatste maande wat zijn gedaald, zijn ze nog steeds razend populair. Maar wat zijn nou de bekendste NFT collecties? Wij lichten deze populaire Non-Fungible Token collecties in dit artikel toe.

CryptoPunks als bekendste NFT collectie

CryptoPunks bekendste NFT collecties

CryptoPunks is één van de bekendste NFT collecties

CryptoPunks is de collectie die de populariteit van NFT’s écht kickstartte. De collectie werd gelanceerd in 2017, maar werd pas bekend in 2021. Inmiddels is er al voor bijna 950.000 ETH aan CryptoPunks verhandeld, wat volgens de prijzen op het moment van schrijven (4 juli 2022) ongeveer $1.045.000.000 is.

CryptoPunks is een collectie van 10.000 unieke pixel art karakters. In totaal zijn er 5 verschillende types, met daarbij 95 verschillende kenmerken. Elke van de 10.000 CryptoPunks is dus daadwerkelijk anders. Hierdoor is de ene CryptoPunk ook duurder dan de andere. De duurste CryptoPunk NFT tot nu toe, is CryptoPunk #5822, die voor maar liefst $24 miljoen werd verkocht.

CryptoPunks was echt een experiment, toen het bedacht werd in 2017. Er werd destijds dus ook niet echt nagedacht over achterliggende utility, of iets dergelijks. Inmiddels is de collectie echter enorm exclusief, door de hoge prijzen. Er zijn veel beroemde mensen, of succesvolle ondernemers, die een CryptoPunk hebben.

Wanneer je een CryptoPunk NFT koopt, koop je je dus eigenlijk in, in een netwerk waar je normaalgezien misschien nooit bij zou kunnen komen. Daarom mogen CryptoPunks niet ontbreken aan deze lijst met bekendste NFT collecties.

Bored Ape Yacht Club

De Bored Ape Yacht Club collectie kan enigszins gezien worden als de opvolger van CryptoPunks. Het is namelijk ook een profielfoto collectie, bestaande uit 10.000 NFT’s. Na het enorme succes van CryptoPunks, rees de Bored Ape Yacht Club ineens snel naar de top.

Inmiddels is er al voor bijna 650.000 ETH aan Bored Apes verhandeld, wat volgens de prijzen van dit moment (4 juli 2022) uitkomt op ongeveer $715.000.000. De duurste Bored Ape ooit, is Bored Ape #7090. Deze Bored Ape NFT werd namelijk verkocht voor maar liefst $2,25 miljoen.

Bij Bored Ape Yacht Club geldt eigenlijk hetzelfde als bij CryptoPunks. Wanneer je een Bored Ape koopt, koop je je eigenlijk in, in een enorm netwerk. Een groot aantal internationale celebrities zijn onderdeel van de Bored Ape Yacht Club. Paris Hilton, DJ Khaled, Martin Garrix, Jimmy Fallon en Post Malone zijn maar een aantal van de grote namen die onderdeel zijn van de Bored Ape Yacht Club.

Daarnaast werkt Yuga Labs, het bedrijf achter de Bored Ape Yacht Club, vaak met airdrops. Wanneer je dan een Bored Ape in bezit hebt, kom je in aanmerking voor deze airdrops. In het verleden kregen holders van Bored Apes bijvoorbeeld al eens een NFT ‘serum’ geairdropt. Hiermee konden ze hun Bored Ape omvormen tot een Mutant Ape. Ook konden ze deze serum verkopen. Zo’n serum werd al eens voor $5,8 miljoen verkocht. Deze $5,8 miljoen kreeg de holder van de Bored Ape als het ware dus gewoon ‘cadeau’.

Art Blocks NFT collectie

Ook Art Blocks is een enorm grote collectie. Wanneer je de airdrops van Bored Ape Yacht Club wegneemt, is Art Blocks zelfs de derde grootste NFT collectie tot nu toe. Art Blocks is echter wel volledig anders dan zowel CryptoPunks als Bored Ape Yacht Club.

Art Blocks bestaat namelijk uit heel veel verschillende collecties, die gemaakt worden door kunstenaars uit het ‘echte leven’. De NFT’s van Art Blocks lijken daardoor ook veel meer op echte kunst, zoals schilderijen, waar bijvoorbeeld CryptoPunks en Bored Ape Yacht Club NFT’s gemaakt zijn als profielfoto’s.

Tot nu toe kwamen er al 59 Art Blocks collecties uit. Deze bestaan alles bij elkaar uit ruim 57.600 NFT’s, die op dit moment in bezit zijn van meer dan 11.800 verzamelaars. Alles bij elkaar werd er al voor bijna 300.000 ETH aan Art Blocks verhandeld, wat volgens de prijzen van dit moment (4 juli 2022) ruim $330.000.000.

Azuki

Azuki is, net als CryptoPunks en Bored Ape Yacht Club, een NFT collectie die bestaat uit 10.000 unieke NFT’s, die gebruikt kunnen worden als profielfoto. De NFT collectie genaamd Azuki werd uitgebracht in januari 2022 en het is daarmee de nieuwste collectie in de lijst. In deze relatief korte tijd werd er al voor meer dan 250.000 ETH verhandeld aan Azuki NFT’s. Volgens de prijzen van vandaag de dag (4 juli 2022) is dat ongeveer $275.000.000.

Akuzi NFT collectie

Bekende NFT collectie genaamd ‘Akuzi'

De Azuki collectie is geïnspireerd op anime, oftewel Japanse animatiefilms. De NFT collectie is dan ook erg populair onder de anime fans. Ondanks dat anime een veelvoorkomende animatiestijl is, is Azuki de enige anime collectie in de lijst van grootste NFT’s. Dat maakt Azuki als NFT collectie dan ook uniek.

De bekendste NFT collecties samengevat

De 4 bekendste NFT collecties van dit moment, wanneer je de airdrops die bij de Bored Ape Yacht Club even links laat liggen, zijn: CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club, Art Blocks en Azuki. Elke collectie heeft zijn eigen kenmerken en ze zijn daardoor allemaal uniek. Wat deze NFT's echter allemaal gemeen hebben, is dat er enorm veel volume in gedraaid wordt.

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.