Crypto.be » Kennisbank » Wat is de CryptoPunks NFT-collectie?

NFT’s: je kunt er inmiddels niet meer omheen. 2 jaar geleden had je er waarschijnlijk nog nooit van gehoord, maar vandaag de dag kunnen sommigen er niet meer over ophouden. De zogenaamde non-fungible tokens zijn unieke tokens, die voor ongekende bedragen verkocht worden. Een voorbeeld van een collectie NFT’s met prijzen waar je ook prachtige huizen voor kun kopen, is de CryptoPunks NFT-collectie.

Maar wat is de CryptoPunks NFT-collectie precies? Wat zijn de eigenschappen en wat zijn de prijzen? Dat, en meer, lees je in dit artikel over de CryptoPunks NFT-collectie.

Wat is CryptoPunks?

NFT’s werden vorig jaar, in 2021, uit het niets ineens enorm populair. De collectie die dit alles inzette, was CryptoPunks. Dit is een non-fungible token (NFT) collectie die in 2017 als een experiment werd gelanceerd, door 2 Canadese programmeurs. Dit experiment liep 4 jaar later uit tot een miljardencollectie, wat enkele maanden geleden leek tot een succesvolle exit voor de 2 Canadezen. Maar wat is CryptoPunks precies? Laten we daar eens naar kijken.

CryptoPunks NFT-collectie

Wat is de CryptoPunks NFT-collectie? Wij leggen het uit

De collectie

CryptoPunks is een collectie van 10.000 unieke NFT’s, die in 2017 werd gelanceerd door het bedrijf Larva Labs, op de Ethereum blockchain. Larva Labs is een samenwerking tussen 2 Canadese programmeurs: John Watkinson en Matt Hall.

De CryptoPunks NFT-collectie is geïnspireerd door de ‘cyberpunk movement’, die met name populair was in Londen. Hoewel de collectie in 2017 is gelanceerd, werd deze pas in 2021 echt populair. Het werd door Larva Labs in eerste instantie echt gezien als een experiment, maar toen de prijzen ineens zo drastisch toenamen, werd het een steeds serieuzer project. Over deze prijzen later meer.

De CryptoPunks NFT-collectie bestaat dus uit 10.000 unieke NFT’s. Deze NFT’s zijn van het type ERC-721, het populairste tokenprotocol voor NFT’s op de Ethereum blockchain.

De eigenschappen

De 10.000 NFT’s van CryptoPunks zijn dus allemaal uniek. Dit is mogelijk door de verschillende eigenschappen die de NFT’s hebben. Om te beginnen zijn er 5 ‘type’ CryptoPunks, die vervolgens ‘aangekleed’ worden door 95 verschillende accessoires.

De 5 type CryptoPunks die bestaan, zijn: man, vrouw, zombie, aap en alien. Een aantal voorbeelden uit de enorme lijst accessoires, zijn: oorbellen, een sigaret, wild haar, een pet, een virtual reality bril, een glimlach, een ziekenhuishoed en een pilootbril.

Bepaalde attributen zijn zeldzamer dan de ander. Zo zijn er bijvoorbeeld maar 9 NFT’s van het type alien, terwijl er 6.039 NFT’s van het type man zijn. Ook is er maar 1 CryptoPunk die 7 verschillende accessoires heeft, waar er 4.114 CryptoPunk NFT’s zijn met 3 verschillende accessoires. Daarnaast zie je bijvoorbeeld dat de muts accessoire maar 44 keer voorkomst, waar maar liefst 2.459 NFT’s oorbellen hebben.

Het verschil in zeldzaamheid tussen de verschillende typen en accessoires, zorgt voor een verschil in waarde tussen de NFT’s. Zo kun je je bijvoorbeeld voorstellen dat een alien NFT een hogere prijs zal hebben dan een man NFT.

De prijs

In 2021 werden de CryptoPunk NFT’s dus ineens enorm populair. Toen CryptoPunks in 2017 werd gelanceerd, konden de NFT’s voor gratis gemint worden. De minter hoefde destijds enkel de gas fee van het Ethereum netwerk te betalen. De actuele floor price van een CryptoPunk NFT, is 77.69 ETH. Volgens huidige prijzen (op 11 juli 2022), is dit bijna $90.000. De prijs van een CryptoPunk begint op dit moment dus bij zo’n $90.000. Dan heb je het dus ook echt over de goedkoopste NFT’s in de collectie.

Naarmate een bepaalde CryptoPunk zeldzamer is, wordt deze uiteraard duurder. Deze zeldzaamheid ontstaat dus door de verschillen in typen en attributen. Dit zorgt er dan ook voor dat CryptoPunks in het verleden al zijn verkocht voor prijzen die veel hoger zijn dan $90.000. Een aantal voorbeelden van NFT’s die voor erg hoge prijzen zijn verkocht, zijn: CryptoPunk #5822 voor $23,7 miljoen en CryptoPunk #7523 voor $11,8 miljoen.

Dit alles bij elkaar heeft zorgt ervoor dat er in totaal al voor ruim 954.000 ETH aan CryptoPunks is verhandeld. Volgens huidige prijzen (op 11 juli 2022), is dit maar liefst $1.097.100.000. Een enorm bedrag dus. De prijs van Ethereum is in de afgelopen maanden echter flink gedaald. Het grootste deel van deze CryptoPunks sales vond plaats in 2021, toen de prijs van Ethereum vaak rond de $3000 schommelde. Als je van die prijzen uitgaat, zou het dus een nog groter bedrag zijn.

De toekomst van CryptoPunks

Larva Labs heeft, ondanks de enorme populariteit, niet veel gedaan rondom de CryptoPunks. Er is eigenlijk niets aan de collectie veranderd, er vonden geen airdrops plaats en er werden ook geen bepaalde marketingactiviteiten rondom de collectie uitgevoerd. Je zou kunnen beargumenteren dat dit juist de kracht is van de CryptoPunks collectie.

In maart 2022 werd de volledige CryptoPunks IP (intellectual property) echter overgenomen door Yuga Labs, het bedrijf achter onder andere de NFT-collectie Bored Ape Yacht Club. Het bedrag waarvoor deze acquisitie plaatsvond is onbekend.

Wat wel bekend is, is dat Yuga Labs over het algemeen een stuk actiever is rondom hun collecties, dan Larva Labs. Zo vond bij de Bored Ape Yacht Club al de Bored Ape Chemistry Club airdrop plaats, en werd er een token gelanceerd, genaamd Apecoin (APE). Het zou dus zomaar eens kunnen dat we in de toekomst dit soort vergelijkbare projecten ook rondom de CryptoPunks NFT-collectie gaan zien.

CryptoPunks samengevat

CryptoPunks is dus de eerste NFT-collectie die écht groot werd. De collectie kwam uit in 2017, maar werd pas in 2021 populair. De NFT's uit deze populaire collectie konden in 2017 voor gratis gemint worden, maar beginnen op dit moment bij prijzen van $90.000.

De CryptoPunks collectie bestaat uit 10.000 unieke NFT’s met elk andere eigenschappen en dus elk andere prijzen. In maart 2022 werd de CryptoPunks NFT-collectie van Larva Labs, verkocht aan Yuga Labs. Zij staan bekend om de vele activiteiten die zij uitvoeren rondom hun collecties, zoals de Bored Ape Yacht Club. Het zou dus zomaar kunnen dat het rondom deze NFT-collectie ineens een stuk actiever wordt. Wij zijn in elk geval benieuwd wat de toekomst van de CryptoPunks NFT-collectie nog gaat brengen.

Ook interessant om te lezen: De 4 bekendste NFT-collecties

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.