Cryptomarkt

Welke rol kunnen crypto’s in ons dagelijks leven spelen?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptomarkt nieuws » Welke rol kunnen crypto’s in ons dagelijks leven spelen?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

De rol van crypto in ons dagelijks leven: Wat zijn de vooruitzichten? Sinds de lancering van de nummer één cryptomunt van de wereld, namelijk Bitcoin, heeft de cryptomarkt toch meer dan behoorlijke stappen gezet. Ze is er dan ook in geslaagd om menig aantal criticasters ondertussen het hoofd te bieden.

Bovendien is het zo dat er kan worden vastgesteld dat de cryptomarkt langzaam maar zeker bepaalde functies binnen ons dagelijks leven gaat vervullen. Ondanks het feit dat deze functies niet altijd even duidelijk zijn, komen we zonder dat we het soms goed en wel beseffen reeds in aanmerking met de mogelijkheden die crypto en blockchaintechnologie te bieden hebben.

Wil jij graag ontdekken welke rol de cryptomarkt concreet in ons dagelijks leven kan spelen? Lees dan vooral verder.

Het verwerken van betalingen via de blockchain

Cryptocurrency rol in dagelijkse leven

Inzicht in de rol van crypto in ons dagelijks leven

In eerste instantie spreekt het voor zich dat Bitcoin op de markt werd gelanceerd met een zeer duidelijk doel voor ogen. De bankencrisis van 2008 heeft namelijk duidelijk gemaakt dat ook grote financiële instellingen lang niet altijd in staat zijn om ons kapitaal op een afdoende manier te beschermen – in tegendeel.

De enorme risico’s die door deze partijen werden genomen, hebben er uiteindelijk niet alleen voor gezorgd dat velen zich genoodzaakt zagen om de boeken neer te leggen; ook heel wat mensen konden naar hun zuurverdiende centen fluiten. Daar hebben wij als mensen onze lessen uit getrokken. Dit scenario mag zich niet meer herhalen.

Het verwerken van betalingen via de blockchain zorgt ervoor dat een significant gedeelte van bovenstaand risico kan worden voorkomen. Het is namelijk zo dat de decentralisatie ervoor zorgt dat er geen sprake is van een centrale partij die bijvoorbeeld jouw transacties moet verwerken. De macht ligt bij het uitvoeren van betalingen over de blockchain dan ook bij alle participanten van het netwerk.

Wellicht is het uitvoeren van decentrale betalingen en het decentraal bewaren van een gedeelte van je vermogen één van de belangrijkste dagelijkse toepassingen van crypto.

Eenvoudige en snelle wereldwijde financiële transacties

In lijn met bovenstaande ligt natuurlijk het feit dat je met behulp van cryptomunten eveneens de mogelijkheid hebt om eenvoudig, snel en voordelig wereldwijde financiële transacties uit te kunnen voeren.

Jarenlang was dat een significant probleem waar heel wat mensen tegenaan liepen. Het versturen van geld naar een gezinslid op vakantie in het buitenland – of een familielid aan de andere kant van de wereld – duurde niet alleen ontzettend lang, maar was bovendien ontzettend duur. Deze problemen zijn getackeld door de komst van crypto en blockchaintechnologie.

Veel verschillende cryptomunten maken het tegenwoordig nagenoeg kosteloos mogelijk om geld de wereld rond te sturen. Daarmee is de weg vrij naar cryptocurrency als betaalmiddel gebruiken in ons dagelijks leven. Alleen de technische kloof is er één die bij veel van deze projecten op moment van schrijven toch nog enigszins moet worden gedicht.

Crypto's als store of value in ons dagelijks leven

Het opslaan van waarde is iets wat mensen reeds vele jaren doen. In eerste instantie wordt er daarvoor vooral gekeken in de richting van edelmetalen. Denk hierbij vooral aan goud, maar ook aan zilver en zelfs aan het zogenaamde palladium. Voor deze edelmetalen geldt dat ze worden bestempeld als een interessante store of value, voornamelijk omdat ze relatief waardevast zijn.

Dit gezegd hebbende is vooral het geringe opwaartse potentieel van deze assets voor veel mensen toch een behoorlijke doorn in het oog. Omwille van deze reden kijken zij dan vooral in de richting van het “digitale goud”, namelijk Bitcoin. Cryptocurrency's kunnen dus in toenemende mate een vorm van ‘store value' worden.

Wil je graag een bepaald gedeelte van je kapitaal wegzetten op de blockchain zonder volatiliteitsrisico? Dan kan je uiteraard kiezen voor één van de stablecoins.

Speculatief beleggingsobject met een hedge tegen de traditionele markt

Tot slot is er uiteraard het karakter van bepaalde assets zoals Bitcoin als speculatief beleggingsproduct. Voor heel wat crypto-enthousiastelingen geldt dat ze dit niet graag horen. Hoe je het echter ook draait of keert, een asset die beschikt over een volatiele waarde (en dat geldt in de praktijk tocht echt voor het overgrote merendeel van de assets), zal altijd deels worden gebruikt door speculanten.

Zowel op de korte als op de lange termijn is het mogelijk dat een investering in met name BTC of één van de vele verschillende altcoins je een aantrekkelijk rendement op zal leveren. Let echter wel, het volatiele koersverloop brengt uiteraard de nodige risico’s met zich mee.

Finaal is het ook interessant om te weten dat een investering in met name Bitcoin dienst kan doen als een soort van hedge tegen de traditionele financiële markt of aandelenmarkt. Voor heel wat beleggers geldt dat ze het vermoeden hebben dat ze goed gediversifieerd hebben geïnvesteerd, terwijl hun volledige vermogen wel in één en dezelfde markt staat.

Dat kan uiteraard niet helemaal de bedoeling zijn. Ook wanneer je dus met andere woorden op zoek bent naar een manier om een hedge te creëren tegen de traditionele (aandelen)markt, dan kunnen cryptovaluta's de moeite waard zijn om naar te kijken.

Ook interessant om te lezen: Onze analyse van de crypto verwachtingen in 2023

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

239 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptomarkt

Is LiteBit een betrouwbaar platform? – Uitgebreide uitleg

3 minuten leestijd
Met het recente drama rondom FTX in het achterhoofd is de betrouwbaarheid van crypto aanbieders nu belangrijker dan ooit. Het blijkt maar…
Cryptomarkt

Serum decentrale beurs: Voordelen en investeren in SRM token

3 minuten leestijd
In dit artikel kom je te weten wat Serum (SRM) is, wat de voordelen zijn en hoe je kunt investeren in het…
Cryptomarkt

Voordelen van Litecoin: De pluspunten van LTC uitgelegd

3 minuten leestijd
Litecoin is een populaire cryptocurrency die in 2011 is ontstaan als een afsplitsing van Bitcoin. Net als Bitcoin maakt Litecoin gebruik van…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *