Blockchain

Wat is blockchain gaming nu precies? Een volledige uitleg

6 minuten leestijd

Crypto.be » Blockchain nieuws » Wat is blockchain gaming nu precies? Een volledige uitleg

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Wat is blockchain gaming nu precies? Deze vraag komt regelmatig naar voren. Voordat we daarop ingaan, eerst een korte introductie tot dit onderwerp. Voor videogames geldt dat het algemeen bekend is dat ze in de praktijk gebruik kunnen maken van tal van verschillende platformen.

Eén van de platformen of systemen waar er op vandaag steeds vaker gebruik van wordt gemaakt is de blockchain. In eerste instantie hadden menig aantal experten niet verwacht dat er zo’n toekomst weggelegd zou zijn voor gaming op de blockchain, maar ondertussen hebben verschillende projecten het tegenovergestelde bewezen.

Blockchain gaming is door de jaren heen dan ook uitgegroeid tot een waar begrip binnen de cryptomarkt die we ook niet snel zien verdwijnen. Wil jij hier graag meer over te weten komen? Dan moet je zeker verder blijven lezen. Zo kom je precies te weten wat je van deze vorm van online gaming kunt verwachten.

Wat maakt blockchain gaming zo bijzonder?

Wat is blockchain gaming?

Wat houdt blockchain gaming in?

Het spreekt voor zich dat videogames sinds jaar en dag ontzettend populair zijn. Dit niet alleen maar onder jongeren, maar ook zeker onder volwassenen. De manier waarop we deze games spelen is door de jaren heen sterk veranderd.

In beginsel was het bijvoorbeeld nog zo dat we uitsluitend de mogelijkheid hadden om solo door een videogame te lopen. Enige tijd later konden we samenspelen met mensen op de bank om vervolgens ook via het internet onze krachten te bundelen.

Op vandaag wordt er met blockchain gaming een volledig andere weg ingeslagen. Alles wat voorheen binnen de gaming wereld mogelijk was is ondertussen een stuk uitgebreid en gediversifieerd. Wanneer je een gewone videogame speelt zal je kunnen vaststellen dat deze altijd over een eindigend karakter beschikt. Je hebt een beperkt aantal opdrachten die je kan uitvoeren en je beschikt over een beperkte storyline.

Voor blockchain gaming of igaming geldt dat niet. De blockchain zorgt er namelijk voor dat een game eindeloos kan worden gespeeld en dat het mogelijk wordt om bepaalde spelelementen volledig af te stemmen op jouw persoonlijke voorkeuren.

Play-to-earn: Geld verdienen met blockchain gaming

Voor mensen geldt dat ze steeds vaker op zoek zijn naar manieren om extra inkomen te verzamelen. Hoe fijn zou het in de praktijk dan zijn om gewoon geld te kunnen verdienen door te gamen? Wel, de komst van blockchain gaming heeft dat mogelijk gemaakt.

Ondertussen is er ook reeds heel wat gezegd en geschreven over de zogenaamde metaverse. Het betreft hier een soort van virtuele wereld waar menig aantal zaken in kunnen gebeuren die ook voorkomen in het echte leven. Zo kun je investeren in de metaverse door:

  • Vastgoed te kopen wat je vervolgens kunt verhuren
  • Verschillende klusjes op te knappen of te werken

De manier waarop je geld kan verdienen in een blockchain game kan aanzienlijke verschillen vertonen. Vaak is het zo dat je bepaalde missies moet zien te volbrengen waar je dan vervolgens in ruil voor bepaalde tokens ontvangt. Vanaf een bepaald ogenblik is het mogelijk om die tokens om te ruilen voor bijvoorbeeld een stablecoin of een andere token, waardoor je jouw winsten kunt verzilveren.

De wisselwerking met NFT’s

Ondertussen kunnen we vaststellen dat er in de praktijk sprake is van een wisselwerking tussen blockchain games en zogenaamde non-fungible tokens of NFT’s. Voor heel wat games die zijn gebaseerd op blockchaintechnologie geldt dan ook dat er gebruik in wordt gemaakt van een NFT. Het betreft hier een unieke digitale asset die je in kunt zetten om geld te verdienen.

Ook de NFT op zich vertegenwoordigt een bepaalde waarde die een zekere stijging kan doormaken. De komst van non-fungible tokens heeft er in de praktijk voor gezorgd dat er nog een extra mogelijkheid is ontstaan om geld te verdienen met deze vorm van gaming. Het wordt wel aangeraden om je hier voorafgaand even grondig in te verdiepen.

Er bestaan op vandaag immers een gigantisch aantal blockchain games en ook het aanbod met NFT-collecties is door de jaren heen sterk uitgebreid.

Leuke videogames die je ook nog eens kunnen helpen geld verdienen

Blockchain gaming is hot. Zoveel is duidelijk wanneer je de verschillende mogelijkheden bekijkt die op vandaag op de markt zijn terug te vinden. Wat begon als relatief eenvoudige games – zoals bijvoorbeeld de bekende CryptoKitties – is ondertussen uitgegroeid tot een zeer uitgebreide scene bestaande uit een ongelofelijk groot aantal verschillende namen.

Voor de blockchain games geldt dat ze niet alleen visueel sterker zijn geworden; ook de mogelijkheden die worden aangeboden zijn een stuk uitgebreider dan in eerste instantie het geval was. Wil jij dus met andere woorden ontdekken hoe gamen op de blockchain precies verloopt en vooral hoe jij er zomaar wat extra geld mee kan verdienen?

Dan zijn er op vandaag heel wat verschillende blockchain games waar je een keuze uit kan maken.

Is de blockchain echt toekomstbestendig?

Toen Bitcoin het levenslicht zag was er meteen sprake van een stevige revolutie binnen de financiële wereld. Nog nooit eerder was het zo eenvoudig mogelijk om geld de wereld rond te sturen. Ondertussen zijn we echter vele jaren verder en is gebleken dat de blockchain lang niet alleen maar dienst kan doen als grootboek voor het registreren van decentrale transacties.

De mogelijkheden die de blockchain biedt zijn dan ook ontzettend uitgebreid, maar zal dat met het oog op de toekomst ook nog zo zijn? Dat is een vraag die heel wat mensen zich onderhand terecht stellen. Wil jij ook graag ontdekken hoe toekomstbestendig de blockchain precies is? Blijf dan vooral verder lezen!

Decentralisatie is hier om (wellicht) te blijven

Het is niet meer dan logisch dat heel wat mensen en partijen hun geloof in de traditionele financiële instellingen door de jaren heen hebben verloren. De zogenaamde bankencrisis heeft ons namelijk op een pijnlijke manier duidelijk gemaakt dat onze financiële middelen – ook bij dergelijke gerenommeerde partijen – niet altijd even veilig zijn.

Het is alsmede als gevolg van de bankencrisis dat de lokroep naar decentralisatie steeds luider is gaan klinken. De kans dat deze zienswijze in de toekomst zal veranderen, blijkt op moment van schrijven behoorlijk klein te zijn.

Het decentrale aspect van de blockchain zorgt ervoor dat er geen centrale autoriteit meer is benodigd om een bepaalde transactie te kunnen valideren. Dit betekent dat je rechtstreeks financiële middelen kunt overmaken naar een bepaalde partij. Dit waar ter wereld hij of zij zich ook mag bevinden.

Voor heel wat mensen geldt dat ze vraagtekens bij de veiligheid van deze technologie gezet hebben. Echter, daar is inmiddels verandering in gekomen. Het feit dat er een consensus moet worden bereikt onder de partijen die deel uitmaken van de blockchain zorgt er immers in de praktijk voor dat blockchaintechnologie is uitgegroeid tot één van de veiligste technologieën die er op de markt terug te vinden zijn.

Schaalbaarheid als cruciale factor voor blockchain games

Online gaming metaverse

Schaalbaarheid van online gaming is belangrijk

Naarmate de populariteit van een bepaald project groeit zal je tot de vaststelling komen dat er nood is aan een goede schaalbaarheid. Projecten die klein zijn begonnen kunnen door een toenemende populariteit al snel uit hun voegen barsten. Om die toegenomen populariteit op te kunnen vangen is het van cruciaal belang om op te kunnen schalen.

Voor menig aantal technologieën die op de markt terug te vinden zijn, geldt dat zoiets niet vanzelfsprekend is. Gelukkig speelt dit probleem niet bij de blockchain. Wel is het van belang om rekening te houden met de mogelijke beperkingen van het consensus algoritme waar gebruik van wordt gemaakt.

Met name voor het Proof of Stake algoritme geldt bijvoorbeeld dat ze er bekend om staat uitstekend schaalbaar te zijn.

De evolutie van Proof of Work naar Proof of Stake

We leven tegenwoordig in een wereld waarin verduurzaming een zeer belangrijk aandachtspunt is. Eén van de belangrijkste punten van kritiek die werd uitgesproken met betrekking tot de blockchain, heeft te maken met het energieverslindende karakter waar het Proof of Work algoritme over beschikt.

Er is dan ook in de praktijk een gigantische hoeveelheid aan stroom vereist om bijvoorbeeld de achterliggende technologie achter Bitcoin operationeel te kunnen houden. Dit geldt uiteraard niet alleen voor BTC, maar ook voor bijvoorbeeld ETH en tal van andere projecten.

In eerste instantie werd Proof of Work bestempeld als één van de belangrijkste pijnpunten van op blockchain gebaseerde projecten. Op vandaag is dat slechts in veel mindere mate het geval. Dat is het gevolg van het feit dat met name Ethereum heeft aangetoond dat het perfect mogelijk is om de overstap te maken van het ene naar het andere consensus algoritme.

In beginsel draaide ook Ethereum op het PoW-algoritme, maar met Ethereum 2.0 is daar verandering in gekomen en wordt de overstap gemaakt naar het veel energiezuinigere Proof of Stake algoritme.

Blockchain gaming heeft haar limieten nog lang niet bereikt

De evolutie die blockchaintechnologie sinds de lancering van Bitcoin heeft meegemaakt is ronduit indrukwekkend te noemen. Ondanks deze sterke evolutie is onderhand duidelijk geworden dat deze technologie haar limieten nog lang niet heeft bereikt, in tegendeel.

Nog steeds worden er met de regelmaat van de klok nieuwe projecten op de blockchain gelanceerd. Deze brengen telkens weer nieuwe mogelijkheden met zich mee. Wanneer er vandaag de vraag wordt gesteld of blockchaintechnologie toekomstbestendig is, dan kunnen we ook niet anders dan te stellen dat dit volgens ons daadwerkelijk het geval is.

Zolang vakkundige ontwikkelaars blijven gebruikmaken van deze bijzondere technologie zullen er de komende jaren ongetwijfeld nog heel wat interessante en mogelijks zeer innoverende projecten op gelanceerd kunnen worden, wat ook van invloed op blockchain gaming zal zijn.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

243 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Blockchain

Jouw domeinnaam op de blockchain met ENS

3 minuten leestijd
Wanneer we de evolutie onder de loep nemen die de blockchain en de cryptowereld door de jaren heen heeft doorgemaakt kunnen we…
Blockchain

Ardana, de eerste stablecoin op het Cardano ecosysteem

3 minuten leestijd
Cardano kennen we uiteraard allemaal wel. Voor dit project geldt dat ze al een behoorlijk lange tijd in ontwikkeling is. Ondertussen kunnen…
Blockchain

Proof of Work (PoW) consensusalgoritme complete uitleg

4 minuten leestijd
Wil je te weten komen wat het Proof of Work consensusalgoritme is? Lees dan dit artikel en doe kennis op over het…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *