Blockchain

Jouw domeinnaam op de blockchain met ENS

3 minuten leestijd

Crypto.be » Blockchain nieuws » Jouw domeinnaam op de blockchain met ENS

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Wanneer we de evolutie onder de loep nemen die de blockchain en de cryptowereld door de jaren heen heeft doorgemaakt kunnen we vaststellen dat deze heel wat gebruiksvriendelijker zijn geworden. Die gebruiksvriendelijkheid heeft er ook voor gezorgd dat steeds meer mensen bereid zijn om zich in deze markt of wereld te gaan verdiepen. Eén aspect blijft echter nog steeds vaak voor beroering zorgen. Dit zijn de zogenaamde wallet adressen waar gebruik van wordt gemaakt. Toegegeven, voor deze adressen geldt dat ze er vaak behoorlijk complex uitzien. Dit gezegd hebbende wordt er door middel van het ENS-systeem een mogelijkheid aangeboden om deze eenvoudiger leesbaar te maken. Wil je hier meer over te weten komen? Blijf dan zeker verder lezen!

Wat is ENS of de Ethereum Name Service?

Laat ons om te beginnen eerst even duidelijk maken wat ENS of de Ethereum Name Service nu precies is. Het gaat hierbij om een gedistribueerd, open evenals uitbreidbaar systeem welke in staat is om eenvoudig namen te geven aan adressen op de blockchain van Ethereum. Dit betekent dat je niet langer meer genoegen dient te nemen met een walletadres bestaande uit een ellenlange combinatie van letters en nummers. In plaats daarvan kan aan je wallet bijvoorbeeld de naam sophie.eth worden gekoppeld. Voor deze nieuwe naam geldt dat ze dan vervolgens automatisch aan je publieke adres zal worden gekoppeld. In deze situatie is dat dus een ETH-adres.

Voor het ENS-systeem geldt dat ze is ontwikkeld op de blockchain van Ethereum. Dit gezegd hebbende beschikt ze ook over de mogelijkheid om namen te geven aan andere cryptomunten evenals adressen, content hashes en metadata. De werking van het systeem kan eigenlijk vergeleken worden met deze van de Domain Name Service die actief is op het internet. Dit gezegd hebbende zorgt het karakter van de Ethereum blockchain er uiteraard voor dat ze op een andere manier is ontwikkeld.

Werking sterk vergelijkbaar met deze van het DNS-systeem

De werking van ENS-systeem vertoont uiteraard significante overeenkomsten met deze van het DNS-systeem. Dit betekent onder meer dat er sprake is van een hiërarchische werking. Voor de domeinnamen geldt in de praktijk onder meer dat ze onderverdeeld kunnen worden in zogenaamde subdomeinen. Stel bijvoorbeeld dat je er zoals in het eerder op deze pagina aangehaalde voorbeeld voor hebt gekozen om de naam sophie.eth te registreren, dan zou je als subdomein bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van betaal.sophie.eth. Voor deze sub domeinen geldt dat ze vervolgens terug naar wens kunnen worden geconfigureerd.

Wat wanneer je zelf een dergelijke domeinnaam wil?

Wil jij graag gebruikmaken van het ENS-systeem? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat het zogenaamde registratieproces uit verschillende onderdelen zal bestaan. Tijdens het registratieproces zijn er twee smart contracts waar gebruik van wordt gemaakt. Het gaat hierbij om een eerste exemplaar dat verantwoordelijk is voor de registratie van de domeinen en subdomeinen. Voor dit smart contract geldt dat ze gelinkt wordt met de zogenaamde Resolver, wat meteen het tweede exemplaar is.

De eerste stap die je moet doorlopen is je aanmelden in de ENS-app. Je geeft hier de naam in die je wenst te registreren waarna meteen duidelijk wordt of deze nog beschikbaar is of niet. Vervolgens wordt duidelijk welke kosten er verbonden zijn aan de naam in kwestie. Als (nieuwe) eigenaar is het mogelijk om ervoor te kiezen om de naam voor één jaar of voor meerdere jaren vast te leggen. In het verleden zijn verschillende ENS-namen in ieder geval al voor behoorlijke bedragen van eigenaar gewisseld. Het ging daarbij dan concreet om namen zoals bijvoorbeeld:

  • eth voor een bedrag van 6660 ETH;
  • eth voor een bedrag van 300 ETH;

Wil je graag ook een bepaalde ENS-naam voor jezelf registreren? Hou er dan wel rekening mee dat je een wallet zal moeten koppelen. Dit kan eenvoudig gebeuren met bijvoorbeeld de populaire en bekende MetaMask-service. Controleer bovendien ook of je over voldoende ETH beschikt om de aankoop te kunnen doen of niet.

ENS maakt de blockchain nog toegankelijker

Om te kunnen slagen in haar opzet is het van cruciaal belang dat de blockchain nog toegankelijker wordt gemaakt dan ze tegenwoordig al is. Er zijn verschillende middelen die daarvoor aangewend kunnen worden. Ook de komst van het ENS-systeem zal daar met zekerheid een niet onbelangrijke bijdrage aan leveren. Niet alleen zijn de traditionele blockchain- en wallet adressen helemaal niet gebruiksvriendelijk, ze zijn ook gewoon niet te onthouden. Door gebruik te maken van de mogelijkheden die ENS te bieden heeft wordt daar op een efficiënte manier verandering in gebracht. Bovendien is een vrij adres te registreren voor een prijs die op moment van schrijven overeenkomt met zo’n 5 Amerikaanse dollar waardoor het voor iedereen ook nog eens financieel toegankelijk is.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

239 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Blockchain

Ardana, de eerste stablecoin op het Cardano ecosysteem

3 minuten leestijd
Cardano kennen we uiteraard allemaal wel. Voor dit project geldt dat ze al een behoorlijk lange tijd in ontwikkeling is. Ondertussen kunnen…
Blockchain

Proof of Work (PoW) consensusalgoritme complete uitleg

4 minuten leestijd
Wil je te weten komen wat het Proof of Work consensusalgoritme is? Lees dan dit artikel en doe kennis op over het…
Blockchain

NFT minting uitleg: Betekenis, voordelen en stappenplan

3 minuten leestijd
In dit kennisartikel leggen wij uit wat NFT minting is, wat de voordelen zijn en hoe je ermee van start kunt gaan….