Investeren

Wat is het Mina Protocol en wat kan je ermee?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto investeren nieuws » Wat is het Mina Protocol en wat kan je ermee?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 10 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Blockchaintechnologie is één van de absolute fundamenten van de cryptowereld. Heel wat nieuwe mogelijkheden die op de markt zijn geïntroduceerd zijn er dan ook gekomen door deze technologie. Dit gezegd hebbende is het zo dat er ook enkele pijnpunten bestaan waar naarstig voor naar oplossingen werd en wordt gezocht. Eén van deze pijnpunten heeft betrekking tot de behoorlijke significante omvang waar bepaalde blockchains over beschikken. Niet zelden is er in de praktijk dan ook sprake van een omvang van 300GB of meer. Voor de blockchain van Ethereum geldt zelfs dat deze nog vele malen groter is. Niet zo handig wanneer je wil gaan staken en de volledige blockchain afgehaald dient te worden… Gelukkig bestaat er hier nu een oplossing voor. Deze oplossing wordt aangeboden onder de vorm van het zogenaamde Mina Protocol.

Mina protocol is verkrijgbaar bij:

Welke meerwaarde biedt het Mina Protocol?

Voor het Mina Protocol geldt dat ze bekend staat als de lichtste Layer 1 blockchain op deze planeet. Ze beschikt dan ook slechts over een grootte van zo'n 22KB. Veel mensen zullen zich nu wellicht afvragen welke toekomstige grootte er dan precies kan verwacht worden, maar die zal nooit hoger uitvallen dan 22KB. Het spreekt voor zich dat het lichte karakter van deze blockchain heel wat voordelen met zich meebrengt. Zo is het probleemloos mogelijk om ze volledig af te halen op verschillende toestellen waaronder ook gewoon op je smartphone. Op deze manier zal je ook meteen een volledige node eigenaar evenals validator worden.

Hoe werkt dit protocol dan precies?

Bovenstaande klinkt natuurlijk helemaal geweldig, maar hoe werkt dit protocol dan precies in de praktijk? Zeer eenvoudig. Het achterliggende team, het zogenaamde O(1) Labs heeft gedurende een periode van vier jaar gebouwd en uitvoerig getest met de Mina blockchain. Uiteindelijk ging het mainnet live in maart van het jaar 2021. De absolute hamvraag is natuurlijk hoe het project erin slaagt om de blockchain zo licht te houden. Het antwoord op die vraag valt niet ver te zoeken. Er wordt hiervoor namelijk gebruik gemaakt van zogenaamde zk-SNARKs. Ben je nog niet bekend met dit fenomeen? Dan brengen we daar nu verandering in.

Hoe werken zk-SNARKs bij het Mina Protocol?

Bij nagenoeg alle andere projecten die deel uitmaken van de cryptomarkt is het zo dat de volledige blockchain gedownload dient te worden. Dat is niet het geval bij het Mina Protocol, net door het gebruik van de zk-SNARKs. Het betreft hier in de praktijk concreet een eenvoudig te verifiëren cryptografische bewijsstuk welke constant over dezelfde grootte beschikt. Dit zorgt ervoor dat niet elke deelnemer aan het netwerk alle data moet gaan downloaden.

Bovenstaande betekent dat niet de gehele blockchain moet worden goedgekeurd vanaf het prille begin. Het gebruik van de zk-SNARKs zorgt ervoor dat ze stukken kleiner kan worden gehouden in vergelijking met een complete blockchain. Bovendien vertegenwoordigt ze de volledige blockchain en dus niet slechts de laatste block. Ook dat is een groot verschil in vergelijking met andere projecten die deel uitmaken van de cryptomarkt.

Gebruik van het Ouroboros consensus mechanisme

Het Mina Protocol maakt gebruik van het zogenaamde Ouroboros consensus algoritme. Dit algoritme is niet uniek voor dit project, maar wordt bijvoorbeeld ook gebruikt door Cardano. Hierbij is het zo dat elke deelnemer in het PoS protocol functioneert als een zogenaamde node. Het gevolg hiervan is dat iedereen deelneemt aan de vereiste goedkeuring. Hier zijn twee verschillende type nodes voor vereist, namelijk:

  1. De producenten van de blocks;
  2. De zogenaamde SNARK werkers;

Voor de block producenten geldt dat ze verantwoordelijk zijn voor de selectie van de transacties die wel (en niet) in de nieuwe block terecht zullen komen. Voor deze nodes geldt ook dat ze de blockbeloning ontvangen. Anders gezegd, zij zijn de miners of de validators waar andere blockchains een beroep op doen.

Naast bovenstaande zijn er dus ook de zogenaamde SNARK werkers. Voor deze nodes geldt dat ze verantwoordelijk zijn voor het aanleveren van de vereiste computerkracht om op het netwerk bestanden te kunnen comprimeren. Bovendien leveren ze eveneens een bewijs af van de transacties. Voor de blokproducenten geldt dat ze dan vervolgens op hun beurt kunnen bieden op deze bewijzen. De uitbetaling gebeurt in dit geval door middel van de MINA-token.

Waarom gebruikt dan niet iedereen gewoon het Mina Protocol?

Het Mina Protocol kenmerkt zich duidelijk door een aantal zeer interessante voordelen. Dit heeft als gevolg dat veel mensen zich de vraag stellen waarom niet iedereen dan gewoon van het Mina Protocol gebruik maakt? Het antwoord op deze vraag is terug te vinden in veel verschillende aspecten. Eén van de belangrijkste pijnpunten van deze blockchain is alvast terug te vinden in de beperkte snelheid waarover ze beschikt. Deze zorgt ervoor dat ze heel wat minder interessant is voor bepaalde toepassingen in vergelijking met andere blockchains. De blockchain kan op moment van schrijven zo’n 22 transacties per seconde verwerken. Dat is uiteraard vrij beperkt.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

245 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Investeren

Hoe Solana memecoins kopen met BONKBot?

3 minuten leestijd
Solana memecoins zijn zeer populair in 2024 en mensen proberen steeds vaker memecoins in een vroeg stadium te snipen. Dit is het…
Investeren

De 5 bekendste DeFi cryptocurrencies

3 minuten leestijd
Of je nou nog maar pas begonnen bent met je crypto portfolio, of al een ervaren trader bent, er is nog een…
Investeren

Crypto's veilig opslaan – 6 handige tips

3 minuten leestijd
Als je eenmaal een eigen crypto wallet met Bitcoins of andere coins hebt gecreëerd, wil je natuurlijk wel dat deze zo veilig…