Investeren

Wat moet je weten over de Euro Coin (EURC)?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto investeren nieuws » Wat moet je weten over de Euro Coin (EURC)?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Het is uiteraard bij iedereen wel bekend dat er op de cryptomarkt een onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende soorten cryptomunten. Daarbij maken we een onderscheid tussen enerzijds de coins met een volatiele koers en anderzijds de coins die beschikken over een vastgestelde waarde. Voor deze laatste geldt dat ernaar wordt verwezen als zijnde zogenaamde stablecoins. Zoals ook deze benaming duidelijk maakt is de waarde van deze munten altijd vastgesteld. Om dit voor mekaar te krijgen worden ze als het ware gekoppeld aan een bepaalde fiat-valuta. Het kan daarbij gaan om de Amerikaanse dollar, maar ook om onze eigen euro. Ondanks het feit dat stablecoins in euro vrij zeldzaam zijn bestaan ze wel degelijk. Op deze pagina laten we je dan ook zeer graag kennismaken met de zogenaamde Euro Coin, een token gekoppeld aan de waarde van onze Europese euro.

Een eerste kennismaking met Euro Coin (EURC)

Euro Coin (EURC) is dus een stablecoin waarbij de waarde één op één gelijk ligt met deze van de euro. De stablecoin werd op de markt gelanceerd door het bedrijf Circle. Dat is hetzelfde bedrijf dat ook verantwoordelijk is voor de uitgifte van de USDC-stablecoin. Voor Euro Coin geldt dat ze op de markt werd gebracht in het jaar 2022, meer bepaald op 30 juni van dat jaar.

Van belang om te weten is dat de virtuele munt volledig wordt gedekt door echte euro's die zijn ondergebracht bij een bepaalde, financiële instelling. Deze dekking is voor gebruikers van de munt van cruciaal belang om te weten. Ze zorgt er namelijk voor dat je altijd over de mogelijkheid beschikt om je EURC in te wisselen voor één (fysieke) euro.

Op moment van schrijven geldt voor Euro Coin dat ze uitsluitend draait op de Ethereum blockchain. Ze werd dan ook op de markt gezet als een zogenaamde ERC20-token. Circle heeft echter de ambitie uitgesproken om in de toekomst meerdere blockchains toe te voegen voor deze munt. Een belangrijk aspect van de toekomst van Euro Coin heeft te maken met het multi-chain karakter waar ze uiteindelijk over moet komen te beschikken. Voor het blockchain ecosysteem waar USDC op draait geldt dat het maar weinig voeten in de aarde zal hebben om ook EURC daarop toe te voegen.

Je kan Euro Coin kopen bij:

Welke alternatieven bestaan er op de markt voor Euro Coin?

Euro Coin is geen unieke stablecoin die de koers of waarde van de euro volgt. Er zijn op de markt dan ook nog verschillende alternatieven voor deze token terug te vinden. Het gaat hierbij dan bijvoorbeeld om de zogenaamde Stasis euro. Dit is een stablecoin die gelijk staat aan de koers van de euro en op de markt werd gelanceerd door het bedrijf Stasis. Nog een andere speler op de markt is agEUR van Angle Protocol. Tether beschikt natuurlijk ook over haar eigen EURT.

Hoe ziet de werking van de Euro Coin eruit?

Voor Euro Coin geldt dat ze over een vrij eenvoudige werking beschikt. Om nieuwe munten te kunnen minten is het zo dat er steevast een bepaald onderpand moet kunnen worden gegeven in euro's. Bedrijven of banken hebben de mogelijkheid om euro's te deponeren in hun Circle account. In ruil voor die gedeponeerde euro's ontvangen ze dan de digitale versie.

Niet alleen voor grote partijen geldt dat ze over deze mogelijkheid beschikken. Ook voor de kleine(re) crypto enthousiaststeling is dat mogelijk. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een account bij Circle aanmaken. Heb je dat gedaan en heb je in ruil voor jouw inbreng de EURC-tokens ontvangen? Dan beschik je meteen over de mogelijkheid om deze naar de beurs te sturen. Uiteraard kan je er dan ook gebruik van maken op DeFi-platformen.

Hoe belangrijk is Euro Coin voor crypto enthousiastelingen?

Vergelijkbaar met beleggen in de traditionele aandelenmarkt geldt ook voor de cryptomarkt dat je er goed aan doet om niet al je eieren in hetzelfde mandje te leggen. Zoveel spreekt voor zich. Dat betekent ook dat het niet wenselijk is om er bijvoorbeeld voor te kiezen om al je stabiele holdings op de blockchain aan te houden in een stablecoin die bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar volgt. Keldert op een zeker ogenblik de waarde van de Amerikaanse dollar? Dan zal dat logischerwijs een direct effect hebben op de waarde van je vermogen… althans zeker op je koopkracht.

Door een gedeelte van je kapitaal of vermogen weg te zetten in Euro Coin kan je als het ware een hedge creëren tegen de Amerikaanse dollar. Dat klinkt voor veel mensen ongetwijfeld als muziek in de oren. Ben jij één van deze mensen? Ben je op zoek naar een betrouwbare manier om een gedeelte van je vermogen stabiel weg te zetten op de blockchain? Dan zou je kunnen overwegen om dat te doen met Euro Coin. Doe uiteraard altijd voorafgaand eerst grondig je eigen onderzoek.

Wat is Euro Coin (EURC)?

Euro Coin (EURC) is een stablecoin waarvan de waarde één op één gelijk is aan de euro. Het is in 2022 gelanceerd door Circle, hetzelfde bedrijf achter de USDC-stablecoin. EURC is een ERC20-token op de Ethereum blockchain, met plannen om in de toekomst uit te breiden naar meerdere blockchains.

Hoe wordt de waarde van Euro Coin gestabiliseerd?

Euro Coin wordt volledig gedekt door echte euro's die zijn ondergebracht bij financiële instellingen. Dit zorgt ervoor dat gebruikers hun EURC altijd kunnen inwisselen voor een fysieke euro.

Wat zijn de alternatieven voor Euro Coin?

Andere euro-gebaseerde stablecoins zijn onder andere Stasis Euro, agEUR van Angle Protocol, en Tether's EURT.

Hoe werkt Euro Coin?

Om nieuwe EURC-tokens te minten, moet er een onderpand in euro's zijn. Bedrijven of banken kunnen euro's storten in hun Circle account en ontvangen in ruil daarvoor de digitale versie van de munt. Deze tokens kunnen vervolgens naar beurzen of DeFi-platformen worden gestuurd.

Hoe kan ik Euro Coin kopen?

Euro Coin is beschikbaar op verschillende cryptocurrency exchanges. Je kunt een account aanmaken bij een van deze exchanges, euro's storten en deze omwisselen voor EURC.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

241 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Investeren

Hoe Solana memecoins kopen met BONKBot?

3 minuten leestijd
Solana memecoins zijn zeer populair in 2024 en mensen proberen steeds vaker memecoins in een vroeg stadium te snipen. Dit is het…
Investeren

De 5 bekendste DeFi cryptocurrencies

3 minuten leestijd
Of je nou nog maar pas begonnen bent met je crypto portfolio, of al een ervaren trader bent, er is nog een…
Investeren

Crypto's veilig opslaan – 6 handige tips

3 minuten leestijd
Als je eenmaal een eigen crypto wallet met Bitcoins of andere coins hebt gecreëerd, wil je natuurlijk wel dat deze zo veilig…