Overig

Web 3.0 introductie: Uitleg over deze online tech evolutie

3 minuten leestijd

Crypto.be » Overig crypto nieuws » Web 3.0 introductie: Uitleg over deze online tech evolutie

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Voor elke technologie geldt dat ze op een bepaalde manier een zekere evolutie doormaakt. Dat geldt ook voor het internet. Het internet dat we tegenwoordig massaal gebruiken ziet er dan ook op verschillende vlakken anders uit dan het internet van enkele jaren geleden. De evolutie van Web 1.0 naar Web 2.0 ligt tegenwoordig al even achter ons. We maken ons dan ook volop klaar voor de volgende stap, namelijk de evolutie richting Web 3.0.

Ook deze evolutie zal weer menig aantal nieuwe mogelijkheden met zich meebrengen. Het zou bovendien ook zomaar kunnen dat crypto daar een niet onbelangrijke rol in gaat spelen. Wil jij hier nu graag meer over te weten komen? Lees dan vooral snel verder en kom meteen alles te weten over Web 3.0.

Wat is Web 3.0?

Wat is Web 3.0 uitleg

Wat is Web 3.0 nu precies? Wij leggen het uit

Toen het internet werd gelanceerd kon er worden vastgesteld dat de eerste versie vrij beperkt was. In het bijzonder van user generated content was geen sprake. Daar kwam verandering in met de introductie van Web 2.0. Iedereen had vanaf dat moment de mogelijkheid om op een bepaalde manier wel iets toe te voegen aan het internet. Dat kon onder de vorm van een reactie, maar ook onder de vorm van bijvoorbeeld een eigen blog, website of webwinkel.

Het is deze uitbreiding die ervoor heeft gezorgd dat het aanbod aan informatie, maar ook e-commerce mogelijkheden zo’n explosieve groei heeft gekend. Eveneens kenmerkend voor Web 2.0 was een vrij aanzienlijke monopolie waar verschillende bedrijven zoals Google en bijvoorbeeld Facebook op konden rekenen. De algoritmes van deze bedrijven controleren een significant deel van het internet en verzamelen ook meteen het gros van alle beschikbare data. Net daar moet verandering in worden gebracht.

Welke evolutie brengt Web 3.0 dan precies met zich mee?

De link tussen Web 3.0 en de cryptomarkt of blockchaintechnologie heeft onder meer betrekking tot het decentrale karakter waar al deze verschillende zaken over beschikken. Het feit dat slechts een handvol bedrijven in de praktijk bepalen welke koers er wordt gevaren met het internet is al vele jaren een stevige doorn in het oog van menig aantal experten. Zij zijn het er dan ook vaak stellig met elkaar over eens dat dit ook de toekomst van het wereldwijde web niet ten goede komt. De oplossing? Volgens hen het doorvoeren van een bepaalde vorm van decentralisatie.

Web 3.0 moet het in eerste instantie mogelijk maken om alle data op een decentrale manier onderling met elkaar te verbinden. Dit is wellicht de grootste verandering ten opzichte van Web 2.0. De kans dat niet alleen de blockchain, maar ook crypto een grote bijdrage gaat leveren aan Web 3.0 is als meer dan aanzienlijk te bestempelen. Voor de blockchain geldt namelijk dat ze dienst doet als grootboek waar alle data in kan worden opgeslagen.

Dit ligt perfect in lijn met de richting die men uit wil met de nieuwe versie van ons internet. Wat bovendien verder ook te denken aan smart contracts? Ook voor slimme contracten geldt dat ze een zo mogelijks cruciale rol zullen kunnen gaan spelen in de wereld van Web 3.0. In welke mate dat al dan niet het geval zal zijn zal uiteraard de toekomst duidelijk moeten maken.

Hoe uit Web3 zich in de praktijk?

Op moment van schrijven is het zo dat Web 3.0 nog grotendeels toekomstmuziek is. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er reeds verschillende praktijkvoorbeelden aan te halen zijn die toch wel sterk doen denken in de richting van de derde versie van ons internet. In grote lijnen zouden we Web 3.0 eigenlijk kunnen vergelijken met dApps, zogenaamde gedecentraliseerde applicaties.

Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan een zogenaamde DEX of gedecentraliseerde exchange. Dit is eigenlijk een crypto exchange waar niemand de eigenaar van is. De liquiditeit wordt in dit geval dan ook gerealiseerd door de gebruikers. De gehele exchange zou eigenlijk niet kunnen bestaan zonder de inspanningen die de gebruikers leveren.

Een praktijkvoorbeeld dat wel sterk in lijn ligt met de derde versie van ons internet is de dApp Everipedia. Deze app die draait op blockchain is in grote lijnen te vergelijken met Wikipedia. Iedereen beschikt over de mogelijkheid om de inhoud van de website aan te passen of uit te breiden. Dit bovendien op een volledig decentrale manier. Dit betekent in de praktijk dat niemand de macht of controle heeft over dit platform. Dat is precies wat men ook wil realiseren bij Web 3.0.

Het spreekt voor zich dat er door de jaren heen alleen maar meer dergelijke praktijkvoorbeelden aangehaald zullen kunnen worden. Bovendien lijkt het ook nu reeds als een paal boven water te staan dat niet alleen blockchain, maar ook crypto zomaar eens een belangrijke rol zullen kunnen gaan spelen voor wat Web 3.0 betreft.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

239 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Overig

Bitcoin versus Ethereum, de ultieme clash!

3 minuten leestijd
Er zijn binnen de cryptowereld tal van verschillende afwegingen die worden gemaakt. Eén van de vaakst gemaakte afwegingen is deze die betrekking…
Overig

Litecoin (LTC) naar euro omzetten: Complete uitleg

3 minuten leestijd
In dit artikel helpen we je met het omzetten van Litecoin naar euro. Heb je LTC in je crypto wallet en wil…
Overig

Smart contracts uitleg: Betekenis, voordelen, toepassingen

3 minuten leestijd
Vraag jij jezelf af wat smart contracts zijn? Dan ben je niet de enige. Door dit artikel te lezen, kom je achter…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *