Cryptomarkt

Investeren in crypto tijdens een recessie, doen of niet?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptomarkt nieuws » Investeren in crypto tijdens een recessie, doen of niet?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Het is algemeen bekend dat een economie verschillende cyclussen doormaakt. De tijd waarin we leven is bepalend voor de cyclus die we doormaken. Zoveel spreekt voor zich. Dit gezegd hebbende kan er worden vastgesteld dat voor alle verschillende cycli geldt dat ze bepaalde uitdagingen met zich meebrengen.

Neem nu bijvoorbeeld de periode waarin er sprake kan zijn van een zogenaamde recessie. Voor deze tijd geldt dat het algemeen bekend is dat het investeerdersvertrouwen op een zeer laag pitje staat.

Dat geldt niet alleen voor traditionele investeringen, maar ook voor crypto. Omdat we nog nooit eerder een echte recessie hebben gezien tijdens het leven van Bitcoin en andere cryptomunten stellen veel mensen zich de vraag hoe interessant in crypto investeren nu precies kan zijn in tijden van een recessie. Het antwoord op deze vraag ontdek je hieronder.

Wat maakt een recessie zo gevaarlijk?

Recessie en investeren in crypto

Is investeren in crypto tijdens een recessie verstandig?

Een recessie is zo gevaarlijk omdat er sprake is van een significant verlies aan koopkracht. Dit niet alleen doordat (basis)goederen aanzienlijk duurder zijn geworden, maar ook doordat bijvoorbeeld veel mensen mogelijks hun job zijn verloren.

Een recessie zorgt er in de praktijk dan ook in het merendeel van de gevallen voor dat de economie een terugval kent en dat uit zich het best op de investeringsmarkten. Niet alleen de beurs zal aanzienlijke negatieve druk ondervinden, dat zal naar alle waarschijnlijkheid ook gelden voor de cryptomarkt.

Dit gezegd hebbende betekent dit voor jou als investeerder in het geheel niet dat er geen mogelijkheden meer op zijn terug te vinden, in tegendeel. De mogelijkheden die zich aandienen zouden zelfs zomaar zeer lucratief kunnen uitpakken. Toch blijft waakzaamheid in financieel woelige tijden uiteraard altijd geboden.

Daarom is het raadzaam om jezelf zo goed mogelijk te wapenen tegen een cryptocurrency bearmarkt. Onderstaand gaan wij nader in op de relatie tussen een recessie en het investeren in crypto's.

Een recessie en crypto, een nog onbekend huwelijk

Voor geen enkele expert of (gerenommeerde) investeerder geldt dat deze beschikt over een glazen bol. Op moment van schrijven is het zo dat er zich binnen de levensduur van Bitcoin en andere crypto-assets nog helemaal geen recessie heeft voorgedaan. Dit zorgt ervoor dat alles wat je op deze pagina leest voor een niet onbelangrijk stuk speculatie is. Het is verstandig om dit in jouw achterhoofd te houden wanneer je overweegt om crypto's zoals Bitcoin te kopen.

Dit gezegd hebbende is het wel zo dat we tegenwoordig kunnen vaststellen dat er sprake is van een steeds sterker wordende correlatie tussen enerzijds de gewone aandelenmarkt en anderzijds de cryptomarkt. Dit is van invloed op het wel of niet tijdens een recessie investeren in crypto.

Net deze correlatie zorgt ervoor dat we op basis van verschillende statistieken uit het verleden toch een zeker beeld kunnen creëren van wat we kunnen verwachten van de cryptomarkt in tijden van een recessie.

Moet je verder blijven investeren in crypto tijdens een recessie?

Investeren in tijden van een recessie is voor iedereen vaak een lastige(re) opdracht. Dat is niet zelden het gevolg van het feit dat de levensstandaard die we kennen en waar we zo vertrouwd mee zijn in één klap een behoorlijk stuk duurder is geworden. Het geld dat je in het verleden kon gebruiken om mee te gaan beleggen is tegenwoordig dan ook wellicht alleen maar beschikbaar voor het betalen van de vaste kosten.

Voor het geld dat wel nog overblijft geldt dan weer dat er in de praktijk niet zelden voor wordt gekozen om deze vooral te investeren in assets die beschikken over een relatief laag risico. De volatiliteit van cryptomunten zorgt ervoor dat ze bijvoorbeeld als merkelijk minder veilig worden beschouwd in vergelijking met dividendaandelen. Voor deze laatste geldt bovendien dat er ook nog eens op periodieke basis een dividend op kan worden ontvangen.

Investeren in crypto tijdens een recessie lijkt in eerste instantie dus geen goed idee. Toch zijn er wel degelijk verschillende redenen aan te halen om het toch te blijven doen. Niet zelden heeft het verleden ons namelijk geleerd dat net het opkopen van zogenaamde dips uiteindelijk leidt tot het kunnen realiseren van de meest optimale rendementen. De kans is ontzettend groot dat de koers van menig aantal cryptomunten stevig zal dippen wanneer er een recessie om de hoek loert.

Door te profiteren van deze dips en door vervolgens de assets voor de lange(re) termijn vast te houden zou je zomaar heel wat meer rendement kunnen realiseren.

Ook crypto kan “dividenden” uitbetalen

In tijden van een recessie kan iedereen, ook een investeerder, wel wat extra inkomen gebruiken. Zoveel staat vast. Het is dan ook voornamelijk omwille van deze reden dat dividendaandelen in deze periode kunnen rekenen op een meer dan aanzienlijke populariteit. Dit gezegd hebbende is het zo dat je ook bij cryptomunten op een gelijkaardige inkomstenstroom kan rekenen.

Dit onder de vorm van de staking rewards die je op deze manier kan ontvangen. Hiervoor geldt dat ze eigenlijk op dezelfde manier worden toegekend als dividenden. Met andere woorden, je ontvangt de opbrengsten simpelweg door houder te zijn van bepaalde tokens. Het staken van deze munten kan in de praktijk ook eenvoudig gebeuren door gebruik te maken van je vaste crypto broker of exchange. Je hoeft in tegenstelling tot in het verleden dan ook niet langer een wallet draaiende te houden op je systeem.

In ieder geval, wil je tijdens een recessie graag investeren in een inkomsten genererende asset? Dan zal je kunnen vaststellen dat crypto daar ook perfect dienst voor kan doen!

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

239 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptomarkt

Is LiteBit een betrouwbaar platform? – Uitgebreide uitleg

3 minuten leestijd
Met het recente drama rondom FTX in het achterhoofd is de betrouwbaarheid van crypto aanbieders nu belangrijker dan ooit. Het blijkt maar…
Cryptomarkt

Serum decentrale beurs: Voordelen en investeren in SRM token

3 minuten leestijd
In dit artikel kom je te weten wat Serum (SRM) is, wat de voordelen zijn en hoe je kunt investeren in het…
Cryptomarkt

Voordelen van Litecoin: De pluspunten van LTC uitgelegd

3 minuten leestijd
Litecoin is een populaire cryptocurrency die in 2011 is ontstaan als een afsplitsing van Bitcoin. Net als Bitcoin maakt Litecoin gebruik van…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *