Cryptonieuws

5 tips voor beleggen tijdens een wereldwijde recessie

3 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptonieuws » 5 tips voor beleggen tijdens een wereldwijde recessie

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 10 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Cryptonieuws update: De economie ziet er somberder uit dan een weerbericht uit België en Nederland, en weinigen haasten zich om risicovolle activa te kopen. Hier zijn een paar tips om ongunstige marktomstandigheden te doorstaan.

Optie 1: Geld sparen

Het is geen schande om aan de zijlijn te zitten en contant geld of stablecoins te sparen. Wanneer het bullish momentum terugkeert, zul je genoeg droog kruit hebben om grote allocaties te doen. In de tussentijd zijn er nog veel mogelijkheden om rendement te verdienen in de cryptomarkten, zolang je het protocol dat je gebruikt vertrouwt.

Maar is dit niet het timen van de markt, wat onmogelijk is? Mogelijk wel. Maar het gaat hier meer om het spotten van momentum en algemene markttrends dan om het gerichter richten op prijzen of het oproepen van omkeringen. Grotere trends zijn gemakkelijker te herkennen. Maar als dat een beetje riskant is, is er nog een andere optie.

Optie 2: Dollar-cost averaging strategie (DCA)

Ben je ooit bij een fysiotherapeut geweest met pols- of rugklachten? Je hoopt op een snelle en gemakkelijke genezing, maar in plaats daarvan krijg je een reeks onbenullige, vervelende oefeningen die je drie maanden lang dagelijks moet doen.

Nou, dollar-cost averaging is het beleggingsequivalent daarvan. Het is niet een spannende strategie, maar de kans dat het in je voordeel uitpakt is erg groot als je er lang genoeg over doet. En tegenwoordig zijn er geautomatiseerde bots die het voor je doen, dus dat helpt.

Deze eerste twee opties zouden gecombineerd kunnen worden tot een strategie. Bijvoorbeeld 50% opzij zetten in stablecoins in afwachting van een terugkeer van het bullish momentum, en 50% prijsagnostisch in de markt zetten. Deze tactiek maakt enige blootstelling aan de markt mogelijk, wat kan helpen bij het weerstaan van FOMO wanneer de markt rally's maakt, ook al blijft je algemene thesis bearish.

Optie 3: Zoek activa die beter presteren

Gedecentraliseerde beurzen zijn de lievelingen van de berenmarkt geweest. Na het FTX-schandaal stroomden handelaren naar gedecentraliseerde opties en riepen: “Waar kan ik short gaan?”. Velen gingen naar protocollen als GMX en ApeX, die dit jaar respectievelijk ongeveer 70 en 50% zijn gestegen.

Er zullen altijd activa zijn die beter presteren tijdens bearmarkten, maar het vinden daarvan is arbeidsintensief en long gaan tijdens een downtrend is riskant. Deze strategie moet dus voorzichtig worden benaderd en kan het best worden toegepast door beleggers met de kennis en ervaring om een goed project te herkennen en een solide risicobeheer toe te passen.

Optie 4: Gebruik derivaten

Er zijn veel strategieën die derivaten en combinaties van contracten gebruiken om winst te verzekeren in dalende en zijwaartse markten. Bijvoorbeeld het gebruik van opties om een “bear put spread” te maken waarmee je geld kunt verdienen als een activum daalt door een goede verkoopprijs tegen een gereduceerde koers vast te zetten.

Er zijn ook pseudo-delta-neutrale strategieën die geavanceerde rendementsboeren gebruiken om long en short te gaan aan beide zijden van een liquiditeitspool. Dit vermindert hun blootstelling aan de volatiliteit van de activa die ze aanhouden, zodat ze de poolvergoedingen kunnen innen terwijl ze hun neerwaartse blootstelling verminderen.

Het moeilijke deel is niet zozeer het uitvoeren van deze strategieën – er zijn gemakkelijk instructies online beschikbaar – maar het beheer ervan en de grootte van je positie. Het beheer en de positiegrootte kunnen dit soort transacties maken of breken. Ze kunnen winstgevend zijn in een dalende markt, maar moeten met voorzichtigheid worden gebruikt.

Ook interessant om te lezen: Tips en strategieën voor beginnende crypto handelaren

Optie 5: Je hoofd erbij houden terwijl anderen het hunne verliezen

Tenzij je een vrije klimmer bent zoals Alex Honnald, zou je niet proberen een klif te beklimmen zonder goede veiligheidsuitrusting. Hetzelfde geldt voor cryptobeleggen.

Welke veiligheidsuitrusting? Nou, een noodfonds dat in contanten wordt aangehouden is een goed uitgangspunt. Het moet ongeveer zes maanden basislevensonderhoud dekken en mag niet worden gebruikt voor rendement, geleend of ingezet.

Je zou ook een sinking fund moeten hebben, dat onder vergelijkbare omstandigheden wordt aangehouden (lees: zeer liquide) om grote uitgaven te betalen die opduiken, zoals autoreparaties of bijvoorbeeld een week vastzitten in het dure Singapore terwijl je uitgaande visum vertraging oploopt. Het noodfonds geeft je die extra buffer, zodat je je noodfonds ongerept kunt houden en alleen kunt gebruiken voor echte noodgevallen.

Tot slot, recessies zijn zwaar, dus vergeet niet om voor je geestelijke gezondheid te gaan zorgen. Als je je zorgen maakt over je portefeuille of voortdurend de koers controleert, dan maak je jezelf minder gezond en verklein je de kans dat je goede beslissingen neemt als het zover is. Ga daarom naar buiten, zet de computer uit en speel wat.

Ontwikkel je leven buiten je beleggings- en handelsactiviteiten. Als je dat niet doet, waar ga je dan heen als je het eindelijk voor elkaar hebt?

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

34 artikelen

Over de auteur
Dankzij onze actuele cryptonieuws updates blijf je op de hoogte van alles wat er binnen de cryptomarkt gebeurt. Start met het lezen van ons nieuws over cryptocurrency en blockchain.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptonieuws

WazirX hack: Hoe de hackers alles vooraf zorgvuldig planden

2 minuten leestijd
De wereld van cryptocurrency is voortdurend in beweging en niet altijd in positieve zin. Een recent voorbeeld hiervan is de hack bij…
Cryptonieuws

Geheimzinnige Bitcoin donatie voor Julian Assange

2 minuten leestijd
Over Julian Assange is al jarenlang het nodige te doen. Deze Australische journalist richtte jaren geleden WikiLeaks op en werd uiteindelijk voor…
Cryptonieuws

Michaël van de Poppe legt uit waarom altcoins crashen

1 minuten leestijd
De cryptocurrency markten staan bekend om hun hoge volatiliteit, maar de recente dalingen hebben zelfs ervaren beleggers verrast. Michaël van de Poppe,…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *