Investeren

Dollar Cost Averaging (DCA) investeringsstrategie | Uitleg

6 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto investeren nieuws » Dollar Cost Averaging (DCA) investeringsstrategie | Uitleg

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Misschien wel de meest populaire crypto investeringsstrategie voor de lange termijn is Dollar Cost Averaging (DCA). In dit artikel leggen we uit voor welk type investeerders Dollar Cost Averaging geschikt is, hoe deze investeringsstrategie werkt, welke rendementen je met DCA kun halen en waar je op moet letten als je Dollar Cost Averaging als crypto investeringsstrategie gaat gebruiken.

Voor wie is de Dollar Cost Averaging (DCA) investeringsstrategie geschikt?

Zoals we verderop zullen zien is er voor het toepassen van de Dollar Cost Averaging (DCA) investeringsstrategie relatief weinig kennis van crypto analyses nodig. Ook zullen we zien dat deze crypto strategie vooral gericht is op het dempen van koersdalingen. Daarmee is de DCA strategie vooral geschikt voor beginnende cryptobeleggers en investeerders in crypto met een lange beleggingshorizon.

Hoe werkt de Dollar Cost Averaging investeringsstrategie?

Dollar cost averaging (DCA) investeringsstrategie

Hoe werkt de Dollar Cost Averaging (DCA) investeringsstrategie?

Bij deze bekende crypto investeringsstrategie gaat het vooral om het beheersen van het timing risico. Veel beleggers proberen de bodem van een cryptokoers zo precies mogelijk te bepalen om voordelig in te stappen.

Daarna proberen ze de top te bepalen om met maximaal rendement weer uit te stappen. De ervaring leert dat dit op lange termijn in veel gevallen nagenoeg onmogelijk is.

Daarbij komt dat cryptokoersen erg snel kunnen bewegen. Dit maakt het nog lastiger om een top of bodem in te schatten. Door op een vaste tijd en met vaste intervallen een vast bedrag te investeren kan je de koersval dempen en toch meeprofiteren van sterke koersstijgingen.

Met Dollar Cost Averaging investeer je dus gedurende een langere periode op hetzelfde moment eenzelfde bedrag in een cryptomunt, ongeacht de koers van het moment.

In een voorbeeld: stel voor dat je elke zaterdag een uur (van 10 uur tot 11 uur) neemt om jouw beleggingen te analyseren. Jouw cryptocurrency beleggingsbudget bedraagt EUR 250,- per maand. Voor de Dollar Cost Averaging investeringsstrategie heb je de Bitcoin gekozen. Omdat je op basis van risicomanagement geleerd hebt dat je niet alle eieren in één mandje wilt leggen is jouw investeringsbudget voor DCA Bitcoin EUR 40,- per maand.

Zolang je de Dollar Cost Averaging strategie volgt beleg je vanaf nu elke zaterdag om 10 uur EUR 10,- in Bitcoin, ongeacht de koers op dat moment.

Hoe winstgevend is Dollar Cost Averaging?

Natuurlijk is het altijd de vraag hoe rendabel een investeringsstrategie is. Wij berekenen aan de hand van 4 scenario's hoeveel rendement je met DCA kunt halen.

Zo rendabel is Dollar Cost Averaging op lange termijn

Stel voor dat je op 28 april 2013 een bedrag van $ 5.000,- te besteden had. Je kon toen kiezen: of in één keer alles omzetten in Bitcoin (BTC) of DCA toepassen met $ 10,- per week. Je besloot op basis van jouw crypto beleggingshorizon dat je het geld zou opnemen op 1 september 2022.

Bij de lump sum investering had je in april 2013 36,07 Bitcoin gekocht. Tegen de prijs op 1 september 2022 had je $ 723.740,- gehad en had jouw winst dus $ 718.860 geweest. Het rendement was dan 14.730,70% geweest.

Met de Dollar Cost Averaging strategie had je in de loop der jaren met 488 transacties 7,06 Bitcoin gekocht. Deze hadden op 1 september 2022 een waarde gehad van $ 141.670,-. De winst had dan $ 136.790 geweest en jouw rendement 2.803,12%.

Hoe rendabel is Dollar Cost Averaging in een bull markt?

Velen van ons kunnen zich misschien nog wel herinneren dat de koers in 2017 razendsnel explodeerde. Een analyse van dat jaar geeft een mooie gelegenheid om te zien hoe rendabel Dollar Cost Averaging in een bull markt is.

Als we op 1 januari 2017 gestart waren met deze strategie en deze tot en met 31 december 2017 hadden volgehouden was onze investering $ 530,- geweest. Met de DCA strategie hadden we in dit jaar 0,26622 BTC gekocht. Deze had een waarde van $ 3.950,- gehad, waarmee we een rendement van $ 3.420,- oftewel 645,25% hadden gehaald.

Als we op 1 januari direct voor $ 530,- BTC hadden gekocht zouden we 0,53104 BTC in onze wallet hebben. Deze zou op oudejaarsdag $ 7.880,- waard geweest zijn, waarmee ons rendement $ 7.350,- oftewel 1.386,56% zou zijn geweest.

Hoe presteert Dollar Cost Averaging in een bear markt?

Na de piek van de koers in 2017 volgde in 2018 een heuse cryptowinter met gigantisch dalende koersen. Ook dit is een mooie gelegenheid om te testen hoe de DCA cryptostrategie dan uitpakt. We investeren weer denkbeeldig $ 10,- per week. Daarmee investeren we ook dit jaar in totaal $ 530,-.

Als we daar op 1 januari Bitcoin voor hadden gekocht hadden we 0,03761 BTC in onze wallet gehad. Dit was op 31 januari nog $ 143,24 waard geweest. Het verlies bedroeg derhalve $ 386,76, oftewel een rendement van -72,97%.

Met de Dollar Cost Averaging investeringsmethode hadden we bij de oliebollen 0,07743 BTC in onze wallet gehad. Deze hadden een waarde van $ 294,94, waarmee ons verlies beperkt zou blijven tot $ 235,06 oftewel een rendement van -44,35%.

In 2019 gingen de scherpe kantjes van de markt af. Stel nu voor dat we vanaf 1 januari 2018 een beleggingshorizon van 2 jaar hadden voor onze Dollar Cost Averaging strategie van $ 10,- per jaar. In dat geval hadden we dus van 1 januari 2018 tot en met 31 januari 2019 een bedrag van $ 1.050,- geïnvesteerd.

Wanneer we dit op 1 januari 2018 ineens in BTC hadden omgezet hadden we 0,0745 BTC in onze wallet gehad. Eind 2019 had dit een waarde van $ 550,76 gehad, waarmee we $ 499,24 verloren hadden en een rendement van -47,55% hadden moeten noteren. Op basis van Dollar Cost Averaging hadden we op oudejaarsavond 2019 0,15979 BTC in onze wallet gehad met een waarde van $ 1,180,-. We hadden dan een winst van 12,50% kunnen noteren.

Hoe rendabel is Dollar Cost Averaging? Onze conclusies

We kunnen dus concluderen dat:

  • DCA het beste werkt in een volatiele (beweeglijke) markt;
  • Je meer BTC koopt in een dalende markt, waardoor je sneller rendement maakt;
  • DCA vooral beschermt tegen koersverlies en minder rendabel is in een bull markt.

2 varianten op Dollar Cost Averaging

Op basis van deze conclusies hebben analisten het DCA-model doorontwikkeld. Hierdoor zijn er 2 varianten ontstaan die het rendement van een dollar cost averaging strategie verder kunnen verhogen. Deze leggen we uit:

Van Dollar Cost Averaging naar Value Cost Averaging

We zien dat het rendement van DCA bij crypto investeringen groter wordt doordat je, als de prijs laag staat, relatief meer BTC koopt voor hetzelfde geld. Ook zien we dat deze strategie minder optimaal is in een bull markt.

Op basis van deze twee uitgangspunten heeft men de value cost averaging strategie bedacht. Hiermee stap je af van een vast bedrag per week, maar verdeel je dat naar mate de koersen dalen of stijgen.

Zo kun je, afhankelijk van jouw risicomanagementprofiel, bijvoorbeeld $ 8,- investeren in weken dat de koers stijgt en $ 12,- in weken dat de koers daalt.

Jouw rendement verder verhogen? DCA met een stop loss combineren

DCA-strategie en stop loss

DCA-strategie en stop loss instellen

In de pure DCA strategie maak je elke koersdaling volledig mee. Je zou ervoor kunnen kiezen om een stop loss in te zetten om je te beschermen tegen grote koersdalingen.

Als je jezelf als beginner iets meer verdiept hebt in bearish en bullish trendwisselingen kan je jezelf beschermen tegen forse koersdalingen, vervolgens met value cost averaging terugkomen en profiteren van de aanloop naar een volgende bullish periode.

Inmiddels kunnen we concluderen dat Dollar Cost Averaging relatief eenvoudig is. Toch is er wel enige concentratie op zijn plaats. Daarom sluiten we af met 3 aandachtspunten bij Dollar Cost Averaging (DCA).

Dit zijn de drie belangrijkste aandachtspunten bij Dollar Cost Averaging

Om ervoor te zorgen dat je het maximale rendement uit jouw Dollar Cost Averaging crypto strategie haalt is het belangrijk om deze 3 aandachtspunten niet te vergeten:

Let op transactiekosten en belastingen

Je doet met deze crypto investeringsstrategie relatief veel transacties. Dat hoeft niet veel tijd te kosten. Zo heeft de door ons gereviewde cryptobeurs Binance de optie voor ‘recurring buying' waardoor je de Dollar Cost Averaging strategie kunt automatiseren.

Daarbij moet je wel opletten dat je voor iedere transactie (op jaarbasis bij een wekelijkse DCA 53) transactiekosten betaalt. Deze gaan natuurlijk van jouw rendement af. In onze voorbeelden rekenden we met een transactiekost van 0,02%.

Daarnaast moet je over de crypto in bezit wellicht belasting betalen. Ook dit gaat van het rendement af. Wij zijn er in ons voorbeeld vanuit gegaan dat we als ‘goed huisvader' in België geen belasting hoeven te betalen.

Let op de winstpotentie van jouw crypto

De Dollar Cost Averaging strategie is vooral gebaseerd op de koersbewegingen in de markt. Bij een volatiele markt gaan we ervan uit dat er uiteindelijk weer reden is voor koersstijging. Dit wordt anders als er ontwikkelingen bij jouw cryptomunt zijn die zo'n koersstijging voorkomen.

Stel bijvoorbeeld dat er morgen een verbod op cryptohandel in Amerika komt. In dat geval is de kans dat de Bitcoin op korte termijn terugkomt op recordniveau veel kleiner.

Vergeet niet om rond te blijven kijken

Doordat Dollar Cost Averaging routinematig investeren is waarbij je je op de lange termijn richt kun je het zicht op de andere cryptomunten verliezen. Hierdoor kan je cryptomunten missen die in potentie veel winstgevender zijn dan de crypto waar jij DCA voor gekozen hebt. Wees niet bang om jouw strategie te herijken als de crypto met jouw DCA minder winstgevend is/zijn dan verwacht.

Uiteraard zijn er meer investeringsstrategieën voor crypto. Eén van die strategieën, de Bitcoin halving cycle strategie voor investeerders, bespreken we hierna.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

239 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Investeren

Hoe Solana memecoins kopen met BONKBot?

3 minuten leestijd
Solana memecoins zijn zeer populair in 2024 en mensen proberen steeds vaker memecoins in een vroeg stadium te snipen. Dit is het…
Investeren

De 5 bekendste DeFi cryptocurrencies

3 minuten leestijd
Of je nou nog maar pas begonnen bent met je crypto portfolio, of al een ervaren trader bent, er is nog een…
Investeren

Crypto's veilig opslaan – 6 handige tips

3 minuten leestijd
Als je eenmaal een eigen crypto wallet met Bitcoins of andere coins hebt gecreëerd, wil je natuurlijk wel dat deze zo veilig…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *