Crypto.be » Crypto voor beginners » Beleggingshorizon bepalen

Als je gaat beginnen met beleggen in crypto is het belangrijk dat je jezelf goed voorbereidt. Een van de dingen die je als voorbereiding moet doen is het bepalen van jouw beleggingshorizon.

In dit artikel leggen we uit wat een beleggingshorizon is en hoe je die bepaalt. Ook leggen we je uit wat de rol is van jouw beleggingshorizon als je eenmaal bent begonnen met beleggen in crypto. We beginnen natuurlijk bij het begin.

Wat is een beleggingshorizon en waarom heb je die nodig?

Beleggingsexperts hanteren twee definities voor beleggingshorizon. De eerste definitie luidt:

“De beleggingshorizon is de periode waarin het vermogen bestemd voor een belegging gemist kan worden.”

De andere definitie is: “De beleggingshorizon is de periode waarin een belegger, met een bepaald risico, het gewenste rendement wil behalen.”

Hoewel deze definities erg op elkaar lijken zien we een belangrijk verschil. In de eerste definitie staat het te beleggen vermogen centraal. De tweede definitie focust zich juist op het te behalen rendement uit beleggingen.

In een ideale situatie is de beleggingshorizon als periode waarin je jouw vermogen kunt missen gelijk aan de periode waarin je jouw gewenste rendement wilt behalen.

Waarom is een beleggingshorizon belangrijk?

Bepalen beleggingshorizon cryptocurrency

Cryptocurrency beleggingshorizon bepalen

Aan de hand van de twee definities zie je dus dat een beleggingshorizon bepaalt of jouw doelen die je wilt halen door te beleggen realistisch zijn als je ze combineert met de mate van risico die je met jouw beleggingen wilt lopen.

Ook geeft een beleggingshorizon aan waar je jouw beleggingsplan moet bijstellen. Om duidelijk te maken hoe dit in de praktijk werkt gaan we aan de hand van een voorbeeld de beleggingshorizon berekenen en beoordelen hoe realistisch deze doelstelling is.

Zo bereken je en toets je jouw eerste beleggingshorizon

Stel voor dat je vandaag gaat beleggen met als doelstelling om over 15 jaar een kapitaal ter beschikking te hebben van EUR 60.000,-, bijvoorbeeld omdat je een sabbatical van een jaar wilt nemen.

Aan de hand van onze uitleg over het berekenen van een beleggingsbudget heb je vastgesteld dat jouw beleggingsbudget EUR 250,- per maand is.

Daarbij heb je ook ons artikel over risicomanagement gelezen. Hieruit heb je geconcludeerd dat een neutraal risicoprofiel het best bij jou past. We rekenen dan dus met een rendement van 4,5% per jaar, waarbij we voor het gemak de fiscale aspecten even buiten beschouwing laten.

Op basis van onze berekeningen zou je aan de hand van deze gegevens over 15 jaar een eindkapitaal van EUR 63,862,- hebben opgebouwd.

In dit geval klopt jouw beleggingshorizon. Op basis van de eerste definitie blijf je binnen de periode (15 jaar) waarbinnen de inleg gemist kan worden. Ook de tweede definitie wordt ingevuld, want je kan met het voor jou aanvaardbare risico binnen de voor jou beschikbare periode het door jou gewenste rendement behalen.

Wanneer je jouw eigen berekening maakt en deze ook voldoet aan beide definities ben je voor nu op het juiste spoor en kun je je verdiepen in de crypto beleggingsstrategieën voor beginners om aan jouw vermogensopbouw te gaan werken.

Let op! Omdat de fiscale situatie persoonlijk is (in welke tariefgroep val je? Moet je rekening houden met een fiscaal partner?) hebben we de fiscale component hier buiten beschouwing gelaten. Als je jouw persoonlijke beleggingshorizon berekent moet je deze natuurlijk wel meenemen in de berekeningen!

Wat doe je als je niet binnen de definities uitkomt?

In het bovenstaande plaatje heb je direct een ideaalsituatie te pakken. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat de uitkomst van de berekening van jouw beleggingshorizon niet binnen beide definities valt. Op dat moment heb je drie mogelijkheden.

Jouw beleggingsdoel bijstellen

In het voorbeeld gingen we uit van een kapitaal dat je nodig hebt om over 15 jaar een sabbatical te kunnen nemen. Als jouw beleggingshorizon niet matcht met de definities kun je ervoor kiezen om jouw beleggingsdoel nog eens goed te analyseren. Vragen die je hierbij kunt stellen:

Kan ik de termijn van mijn beleggingsdoel verlengen?

Bij een sabbatical kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om niet over 15 jaar, maar over 16 of 17 jaar op sabbatical te gaan. Wanneer je belegt om jouw pensioen aan te vullen en je weet dat je over 15 jaar met pensioen gaat is het verlengen van jouw beleggingsdoel bijvoorbeeld minder makkelijk mogelijk.

Kan ik het benodigde bedrag op de einddatum verlagen?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je voor jouw sabbatical een super-de-luxe wereldreis in gedachten hebt. Als je genoegen wilt nemen met een iets minder luxe reis kan je wellicht het streefbedrag naar beneden bijstellen om ervoor te zorgen dat je alsnog de juiste beleggingshorizon hanteert.

Dit wordt lastiger als je weet dat je over 15 jaar een vast kapitaal nodig hebt om een verplichting, bijvoorbeeld de slotbetaling voor jouw hypotheek, te voldoen.

Kan ik mijn beleggingsbudget verhogen?

Zoals we gezien hebben is er een manier om jouw beleggingsbudget te berekenen. Door jouw variabele vaste lasten en invulling van jouw vrij besteedbaar vermogen onder de loep te nemen vind je wellicht extra ruimte om meer te beleggen. Als je die ruimte vindt kun je jouw beleggingshorizon wellicht alsnog binnen de definities laten vallen. Op dit onderwerp komen we overigens later terug.

Kan ik mijn risicomanagement strategie aanpassen?

We rekenden nu met een neutraal risicomanagementprofiel. Hierbij ligt het rendement lager dan bij bijvoorbeeld een offensief risicomanagementprofiel. Wellicht zie je op basis van ons artikel over risicomanagement wel ruimte om jouw risicomanagementstrategie aan te passen zodat je alsnog in staat bent jouw rendement te berekenen.

Tip: reken eens andersom. Je kunt jouw beleggingshorizon ook ‘andersom' berekenen. Zo kun je bijvoorbeeld uitrekenen hoeveel rendement per jaar nodig is om bij een beleggingsbudget van EUR 250,- per maand over 15 jaar EUR 75.000,- te hebben. In dit geval heb je 6,49% rendement per jaar nodig.

Als we dan zien dat het gemiddeld rendement op de Bitcoin over de periode 2011 tot en met 2021 230% was lijkt de beleggingsstrategie eenvoudig. Hierbij ligt de nadruk op het woord ‘lijkt', want er zijn ook jaren bij dat de Bitcoin zwaar verloor. Zo is 2018 met een rendement van -72,6% een sprekend voorbeeld.

Werken met meer dan één beleggingshorizon

In het bovenstaande voorbeeld zijn we uitgegaan van een hele simpele situatie. Gedurende de hele looptijd zijn alle variabelen, zoals risicomanagementprofiel en maandinleg gelijk gebleven. De praktijk is natuurlijk weerbarstiger. Dit heeft alles te maken met de levensloop. Laten we een stereotype levensloop schetsen:

  • Twintigers: vaak nog geen vaste relatie, staan aan het begin van de carrière en hebben een studieschuld;
  • Dertigers: werken aan hun carrière, krijgen een vaste relatie (dus 2 inkomens) en willen wellicht kinderen;
  • Veertigers: de kinderen worden ouder en men stijgt hard op de carrière-ladder. Het inkomen stijgt sterk en de uitgaven lopen terug. Bovendien is er vaak kapitaal gespaard.

In dit scenario kan je binnen de beleggingshorizon op lange termijn werken met meerdere beleggingshorizonnen op korte termijn. Zo kan een belegger in zijn twintiger jaren werken met een offensief risicomanagementprofiel en lager maandelijks beleggingsbudget.

Tot de kinderen komen kan voor dertigers het beleggingsbudget verhoogd worden en het risicomanagementprofiel wellicht verlaagd. Als de kinderen er zijn moet het beleggingsbudget wellicht weer herzien worden. Zo ontstaan er binnen de beleggingshorizon op lange termijn meerdere beleggingshorizonnen op korte termijn.

Onderhoud van jouw beleggingshorizon

Het is belangrijk om iedere beleggingshorizon te onderhouden tijdens de looptijd. Zo kan een verandering in beleggingsbudget natuurlijk invloed hebben op de haalbaarheid van jouw beleggingsdoel, maar ook een plotselinge verandering van levensfase noopt tot herziening van de beleggingshorizon.

Andere aspecten die invloed kunnen hebben op de beleggingshorizon zijn bijvoorbeeld:

  • Onverwachte tendensen in rendement;
  • Fiscale wijzigingen;
  • Macro-economische ontwikkelingen;
  • Aanpassingen van de hoogte en/of duur van het beleggingsdoel.

We zien dus dat een goede beleggingshorizon belangrijk is om als beginner succesvol te beleggen in Bitcoin en andere crypto's. Er zijn echter meer factoren waar je op moet letten om te slagen als succesvolle cryptobelegger.

Lees daarom snel de volgende stap in ons stappenplan om te slagen als beginnende cryptobelegger: Het managen van risico's in crypto

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.