Investeren

Cryptocurrency volume – Wat is dat en hoe gebruik je het?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto investeren nieuws » Cryptocurrency volume – Wat is dat en hoe gebruik je het?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Als je het prijsverloop van een cryptocurrency wil analyseren, zijn er een heleboel statistieken waar je gebruik van kunt maken. Eén daarvan is het volume. Het volume van een cryptocurrency vertelt je iets over de hoeveelheid van deze munt die er wordt verhandeld per 24 uur.

Door op de juiste manier gebruik te maken van het totale handelsvolume van een cryptocurrency, kom je erachter hoe sterk een bepaalde beweging omlaag of omhoog is. Hierdoor kun je bijvoorbeeld voorspellen wat er gebeurt wanneer een bepaalde support of resistance lijn wordt genaderd.

Maar wat betekent het volume van een cryptocurrency precies? Wat zegt het volume over het prijsverloop van een cryptocurrency? En hoe kun je het handelsvolume in je voordeel gebruiken? Dat, en meer, lees je in dit artikel over het cryptocurrency volume.

Wat betekent het volume van een cryptocurrency?

Het volume van een cryptocurrency betekent simpelweg hoeveel er in deze cryptocurrency gehandeld wordt. Bijvoorbeeld: Als Bitcoin (BTC) een volume heeft van $100 miljoen per 24 uur, dan betekent dit dat er per 24 uur voor $100 miljoen aan BTC verhandeld wordt.

De totale handelsvolumes van cryptocurrency’s kun je eenvoudig bekijken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door naar platformen als CoinGecko of CoinMarketCap te gaan. Vervolgens ga je naar de lijst van cryptocurrency’s en deze kun je daarna sorteren op 24 uur volume.

Op het moment van schrijven (21 september 2022) zijn de drie cryptocurrency’s met de hoogste handelsvolumes USDT) analyse” href=”https://crypto.be/cryptomunten/tether-usdt/” rel=””>Tether (USDT), Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). De handelsvolumes van deze munten zijn respectievelijk $44 miljard, $35 miljard en $15 miljard.

Wat zegt het volume over een crypto?

Wat is het cryptocurrency volume?

Onderaan in beeld zijn de volumebalken zichtbaar

Het handelsvolume van een cryptocurrency zegt dus iets over de hoeveelheid van die munt die er verhandeld wordt. Als het volume hoog is, wordt er veel gehandeld. Als het volume laag is, wordt er weinig gehandeld. Dit betekent over het algemeen dan ook dat het totale handelsvolume hoger is in een bull market en lager in een bear market. Maar wat kan het volume je nog meer vertellen over een cryptocurrency?

Wanneer je meer te weten wil komen over het volume, kun je gebruikmaken van TradingView. Als je in TradingView bijvoorbeeld Ethereum (ETH) opent, zie je onderaan rode en groene balken staan. Deze balken geven het handelsvolume weer. Deze balken zeggen iets over de ‘bid' en ‘ask' prijzen in het orderboek. Wanneer er vaker een bid wordt vervuld, betekent dit dat de prijs naar beneden beweegt en dus zal de balk rood zijn. Wanneer er vaker een ask wordt vervuld, betekent dit dat de prijs naar boven beweegt en dus zal de balk groen zijn.

Deze balken in TradingView, die dus het tradingvolume weergeven, kunnen je iets vertellen over de kracht achter een daling of stijging. Wanneer de prijs van Solana (SOL) bijvoorbeeld een supportlijn nadert en je ziet de volumebalken steeds groener wordt, betekent dit dat de positieve kracht achter de cryptocurrency steeds groter wordt. De kans is dan ook groot dat de support blijft staan en SOL hier zelfs weer bovenuit bouncet, in plaats van deze naar beneden toe doorbreekt. Het biedt echter nooit garanties.

Hoe kun je het volume in je voordeel gebruiken wanneer je handelt in cryptocurrency?

Zoals net al even aan bod kwam, zegt het volume van een cryptocurrency je dus iets over de kracht achter een bepaalde beweging. Dit kan je helpen als technische analyse tool. Zo kan het je helpen te voorspellen wat er gebeurt wanneer een bepaalde patroon ontstaat, of wanneer een bepaalde trend of supportlijn wordt genaderd.

Stel je bijvoorbeeld voor dat we in een bullish divergence zitten. Als deze duidelijk zichtbaar is en je dan ook nog eens het volume met groene balken ziet stijgen, is de kans groot dat we daadwerkelijk een breakout gaan zien en de prijs omhoog zal schieten.

Het volume van een cryptocurrency kan je op deze manier dus helpen extra zekerheid te vinden wanneer je iets ziet gebeuren. Extra zekerheid wanneer een belangrijke lijn wordt benaderd of extra zekerheid wanneer een duidelijk patroon ontstaat. Het is simpelweg een tool die je extra confirmatie kan bieden.

Het cryptocurrency volume in het kort

Het volume van een cryptocurrency is het bedrag dat er per 24 uur in deze cryptocurrency wordt verhandeld. Als het volume van Bitcoin $10 miljoen is, wordt er per 24 uur voor $10 miljoen aan Bitcoin verhandeld.

Het volume kun je onder andere in TradingView analyseren. Dit kun je doen door naar de groene en rode balken onder in het scherm te kijken. Een groene balk toont kracht omhoog aan, terwijl een rode balk kracht omlaag aantoont.

Het volume van een cryptocurrency vertelt je iets over de kracht die achter een bepaalde prijsbeweging zit. Zie je de groene balken steeds groter worden naarmate een supportlijn wordt genaderd, betekent dit waarschijnlijk dat er vanaf de supportlijn een bounce omhoog gaat plaatsvinden, in plaats van een doorbraak naar beneden.

Het cryptocurrency volume is dus een tool die je kunt gebruiken bij je technische analyse. De tool vertelt je iets over de kracht achter een bewegen en dat is iets wat je kan helpen bij het voorspellen van het toekomstige prijsverloop van een bepaalde munt of token.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Investeren

Hoe Solana memecoins kopen met BONKBot?

3 minuten leestijd
Solana memecoins zijn zeer populair in 2024 en mensen proberen steeds vaker memecoins in een vroeg stadium te snipen. Dit is het…
Investeren

De 5 bekendste DeFi cryptocurrencies

3 minuten leestijd
Of je nou nog maar pas begonnen bent met je crypto portfolio, of al een ervaren trader bent, er is nog een…
Investeren

Crypto's veilig opslaan – 6 handige tips

3 minuten leestijd
Als je eenmaal een eigen crypto wallet met Bitcoins of andere coins hebt gecreëerd, wil je natuurlijk wel dat deze zo veilig…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *