Trading

Een crypto trading journal – Hoe, wat en waarom?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto trading nieuws » Een crypto trading journal – Hoe, wat en waarom?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Als crypto trader ben je constant bezig. Je gaat van de ene trade over in de andere trade en hebt vaak geen tijd om goed te reflecteren op waar je nou echt mee bezig bent. Gelukkig is er een oplossing: Een crypto trading journal.

Maar wat is dat precies? Waarom zou je gebruik willen maken van een crypto trading journal? En wat zijn hier precies de voor- en nadelen van? Dat is waar we vandaag naar gaan kijken. Laten we snel beginnen!

Wat is een crypto trading journal?

Een crypto trading journal is een soort dagboek waarin je elke trade die je doet noteert, met daarbij de reden waarom je ervoor kiest deze trade te doen. Bijvoorbeeld:

Ik heb voor $100 aan Bitcoin (BTC) gekocht bij een prijs van $21.450, omdat ik aan de hand van de technische indicator Elliot Waves denk dat de prijs van Bitcoin vanaf hier gaat stijgen.

Zo’n trading journal voor crypto helpt jou als trader een beeld te krijgen van de logica achter je trades. Ook kun je op deze manier kijken welke redenen achter jouw trades leiden tot goede resultaten en welke juist niet. Als je bijvoorbeeld ziet dat elke trade die je doet omdat de prijs op een supportlijn staat succesvol is, kun je ervoor kiezen je hierop te gaan focussen. Zie je tegelijkertijd dat al je trades op basis van de bollinger bands falen, kun je ervoor kiezen geen gebruik meer te maken van deze technische indicator.

Een crypto trading journal kan je dus helpen bij het optimaliseren van je trading strategie. Het geeft je een beeld van wat werkt voor jou en wat niet werkt. Een cryptovaluta trading journal helpt je dus simpelweg een betere trader te worden.

Waarom een journal voor crypto traden gebruiken?

Crypto trading journal uitleg en tips

Een crypto trading journal helpt je een betere trader te worden

De reden om een crypto trading journal te gebruiken is dan ook om een beter inzicht te krijgen in waar je goed in bent en waar je minder goed in bent als het gaat om crypto trading. Het is een tool die je helpt om een betere trader te worden.

Ook kun je, wanneer je gebruikmaakt van een cryptocurrency trading journal, heel goed leren van bepaalde situaties. Zo had je onlangs bijvoorbeeld ‘The Merge’, een enorm groot event binnen crypto waarbij veel chaos kwam kijken. Zo’n evenement zal er waarschijnlijk nog wel vaker in de toekomst van crypto plaats gaan vinden.

Je kunt in je trading journal dan terugkijken naar de trades die je deed bij het vorige grote evenement, The Merge. Je leert dan opnieuw van de fouten die je hebt gemaakt en de dingen die juist goed uitpakten en op deze manier kun je je voordeel halen uit mogelijke fouten die je eerder hebt gemaakt.

Er zijn genoeg redenen om gebruik te maken van een crypto trading journal. Sterker nog, buiten de halve minuut extra tijd die het kost per trade is er eigenlijk geen reden om geen gebruik te maken van een crypto trading journal. Het helpt je simpelweg een betere trader te worden.

De voor- en nadelen van een crypto trading journal

Het gebruik van een crypto trading journal heeft verschillende voordelen, maar ook zeker een nadeel. Laten we allereerst eens kijken naar de voordelen.

  • Kennis over je eigen crypto trading kwaliteiten – wanneer je gebruikmaakt van een trading journal krijg je een erg goed inzicht in je trading kwaliteiten. Je leert over de technische indicatoren die je op de goede manier gebruikt en de technische indicatoren waarbij je vaak de fout in gaat.
  • Leer van je fouten – over fouten gesproken. Wanneer je gebruikmaakt van een crypto trading journal krijg je een goed inzicht over fouten die je op frequente basis maakt. Je kunt er dan of voor kiezen je hier nog eens over in te lezen, of deze keuzes simpelweg niet meer te maken.
  • Situatiegericht leren – zoals eerder al aan bod kwam, kun je door middel van een cryptocurrency trading journal ook erg situatiegericht leren. Je leert namelijk onder welke situaties je goed en juist slecht presteert en nog belangrijker, waarom.

Helaas zijn er niet enkel voordelen als het gaat om een crypto trading journal. Er is ook één echt nadeel. Het kost namelijk extra tijd om je trades, naast uit te voeren, ook te noteren in je trading journal. Laten we zeggen dat dit ongeveer 30 seconde kost. Zeker wanneer je een echte day trader bent die trades van een aantal seconden uitvoert, kan het hierdoor zijn dat je je volgende trade mist. Echter, meenemend dat je erg veel leert van je crypto trading journal, is het zeker de moeite waard om het toch te doen. Je wordt namelijk alleen maar een betere trader.

Een trading journal in het kort

Een crypto trading journal is een dagboek waarin je elke trade die je doet noteert, met daarbij de reden waarom je ervoor kiest deze trade te doen. Op deze manier kun je leren van je eigen fouten en juist van de dingen die je goed doet. Dit zorgt ervoor dat je op den duur een beter trader wordt.

Je leert zo bijvoorbeeld van welke technische indicatoren je op de goede manier gebruikmaakt en van welke het goed zou zijn je opnieuw in te lezen. Je leert in welke situaties je goed trade en in welke je minder goed trade.

Een crypto trading journal is dus een goede tool om een betere trade te worden. Het kost wat extra tijd, maar het is zeker aan te raden!

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Trading

Breakout trading strategie: Uitleg voor beginnende traders

5 minuten leestijd
In dit artikel vertellen wij jou meer over de breakout trading strategie. We bespreken hoe je deze crypto trading strategie in de…
Trading

Trend trading strategie uitleg: Voordelen, handleiding en soorten

5 minuten leestijd
In dit artikel bespreken wij de trend trading strategie voor cryptocurrency traders. We zoomen eerst in op hetgeen een trend trading strategie…
Trading

Arbitrage trading strategie: Betekenis, voordelen, stappenplan

4 minuten leestijd
In dit artikel kom je meer te weten over hetgeen de arbitrage trading strategie is en hoe je ermee van start gaat….

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *