Sinds het ontstaan van de cryptomarkt is er behoorlijk wat gezegd en geschreven over een mogelijke crypto regulering. Voor heel wat partijen geldt dat ze een dergelijke regulering vrezen of verafschuwen. Dat niet in het minst omdat ze zomaar het gedecentraliseerde karakter van de markt zou kunnen beïnvloeden. Daar valt natuurlijk best wat voor te zeggen.
Anderzijds zijn er ook heel wat cryptocurrency experts die stellen dat regulering net een belangrijk deel van de onzekerheid zou kunnen wegnemen die toch best wel heerst binnen de cryptomarkt. Wij lieten ook ons licht schijnen op de gevolgen van een mogelijke regulering van de cryptomarkt en hebben onze bevindingen hier op deze pagina alvast even uitgebreid voor je op een rijtje gezet.
Inhoudsopgave
Hoe kan een regulering van de cryptomarkt er precies uit komen te zien?
Laat ons in eerste instantie even kijken naar hoe een mogelijke regulering van de cryptomarkt er nu precies uit kan komen te zien. Wanneer we dat doen kunnen we vaststellen dat er twee verschillende scenario’s mogelijk zijn.
Het eerste is meteen het meest negatieve scenario. Hierbij wordt er door overheden voor gekozen om crypto en alle activiteiten die ermee te maken hebben te verbannen. De kans dat het tot een dergelijke vorm van regulering zal komen, wordt echter steeds onwaarschijnlijker.
In verschillende landen – waaronder in Canada – werden reeds specifieke beursgenoteerde beleggingsproducten gelanceerd die het mogelijk maken om via de aandelenbeurs in crypto te beleggen. Bovendien geldt voor een bedrijf als Coinbase dat ze beursgenoteerd is.
De drastische aanpak die men in bijvoorbeeld China heeft gehanteerd blijkt dan ook zeer onwaarschijnlijk te zijn in het Westen. Hoe zou een regulering er dan wel uit komen te zien? Dat is uiteraard nog maar de vraag. De algemene verwachting is dat er op soortgelijke wijze met de traditionele aandelenmarkt zal worden gezorgd voor een vangnet voor investeerders zodat ze niet langer talrijk ten prooi vallen aan bijvoorbeeld frauduleuze crypto of blockchain projecten.
Alsmede is het de verwachting dat de lancering van nieuwe crypto projecten zal worden bemoeilijkt, niet in het minst omdat er strenge(re) kwaliteitseisen voor vooropgesteld zouden kunnen worden.
Eerste stappen richting regulering blijken reeds gezet
Voor heel wat mensen geldt dat ze er anno 2022 nog steeds vanuit gaan dat een mogelijke regulering van de cryptomarkt nog een verhaal wordt voor de (zeer) lange termijn. Echter zien we in de praktijk dat de eerste stappen richting een gereguleerde markt reeds enige tijd zijn gezet.
Toen je jezelf in eerste instantie zou registreren bij een crypto broker of een crypto exchange was het bijvoorbeeld nog geen vereiste om je persoonlijke gegevens te delen met deze partij. Vandaag de dag kan je eigenlijk niet meer rond het uitvoeren van de zogenaamde KYC of Know Your Customer procedure.
Deze procedure werd in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat partijen precies weten met wie ze te maken hebben. Dit niet in het minst om het witwassen van geld tegen te kunnen gaan.
Is regulering een absolute must voor de toekomst van de cryptomarkt?
Het gedecentraliseerde karakter ligt aan de basis van niet alleen ’s werelds nummer één cryptomunt Bitcoin, maar ook van de cryptomarkt in haar totaliteit. Het is een bijzonder heikel discussiepunt of er hier al dan niet aan geraakt moet worden.
Op het ogenblik dat er sprake zou zijn van een regulering van de aandelenmarkt spreekt het namelijk voor zich dat er van een optimaal decentraal karakter niet langer sprake kan en zal zijn. Toch moet het gezegd dat ietwat meer centralisatie de markt volgens ons evenals volgens heel wat experts alleen maar ten goede zal komen. Enkel en alleen op die manier kan de weg immers ook volledig worden geplaveid voor institutionele partijen die wensen in te stappen.
Bovendien kan op die manier het ‘pump & dump'-principe enigszins aan banden worden gelegd. Dit is en blijft immers één van de belangrijkste risico’s van de cryptomarkt.
Regulatie kan de cryptomarkt echt in het zadel helpen
Komt er in de toekomst een regulering van de cryptomarkt? Dan zullen de voordelen die deze met zich meebrengt wellicht de nadelen die eraan verbonden zijn ruimschoots overstijgen. Hoe je het namelijk ook draait of keert, wanneer er geen sprake is van regulering wordt er nog steeds een zeer grote potentiële doelgroep niet aangesproken.
Dit bijvoorbeeld omdat ze (ironisch genoeg) vanwege wettelijke beperkingen niet over de mogelijkheid beschikken om in crypto te investeren. Daarnaast spreekt het voor zich dat het ontbreken van regulering innovatie in de weg kan staan.
Een goede, constructieve regulering zou dan ook volgens het gros van de crypto experts finaal alleen maar gaan zorgen voor een boost van de cryptomarkt. Misschien wel die boost die de markt echt nodig heeft.
Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.