Blockchain

Welk project benut de mogelijkheden van blockchain optimaal?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Blockchain nieuws » Welk project benut de mogelijkheden van blockchain optimaal?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 10 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Sinds de lancering van Bitcoin zijn er op de cryptomarkt tal van verschillende altcoins verschenen. Het spreekt voor zich dat we hier naar alle waarschijnlijkheid niets nieuws mee vertellen. Voor heel wat mensen die van plan zijn om nu in te stappen geldt dat ze zich verschillende vragen stellen.

Eén van deze vragen heeft bijvoorbeeld betrekking tot het feit welk project tegenwoordig de mogelijkheden van de blockchain het beste weet te benutten. Het lijkt in eerste instantie misschien voor de hand liggend te zijn dat dit Bitcoin is, maar in de praktijk is dat niet het geval.

Voor BTC is het namelijk zo dat ze in feite een token is waar weinig aan wordt veranderd. Dat is op zich ook niet geheel onlogisch gelet op de gigantische marktwaarde waar dit token over beschikt. In dit artikel schijnen we een licht over het project wat ons inziens de blockchain optimaal benut.

Welke mogelijkheden biedt de blockchain precies?

Optimaal benutten blockchain project

Welke mogelijkheden biedt de Blockchain?

Voor ontzettend veel mensen die vrij nieuw zijn met crypto geldt dat ze zich nog niet goed bewust zijn van hetgeen blockchaintechnologie nu precies allemaal mogelijk maakt.

Om te beginnen geldt voor deze technologie uiteraard dat ze ervoor heeft gezorgd dat het uitvoeren van decentrale transacties tot de mogelijkheid is gaan behoren. Met andere woorden, in de basis heeft ze ertoe geleid dat het mogelijk wordt om geld de hele wereld over te sturen zonder dat er sprake is van een centrale autoriteit die stokken in de wielen kan steken of een stukje commissie kan aanrekenen.

Bovenstaande is slechts een fractie van hetgeen de blockchain mogelijk maakt. Voor deze technologie geldt dat er eigenlijk sprake is van een soort van grootboek dat door iedereen kan worden ingekeken.

Dit betekent dat iedereen kan zien welke transacties er door jou als partij zijn uitgevoerd, maar daarnaast is het voor iedereen mogelijk om bijvoorbeeld een eigendomsrecht te controleren. Het is mede omwille van deze reden dat er zomaar wordt verwacht dat de blockchain bijvoorbeeld de toekomst van het notariaat aanzienlijk zou kunnen veranderen.

Nieuwe innovatieve assets kunnen gebruikmaken van de blockchain

Ondertussen kunnen we stellen dat de basismogelijkheden die blockchaintechnologie met zich meebrengt reeds afdoende zijn benut door een groot aantal verschillende projecten. Naarmate er verder wordt ontwikkeld, wordt echter pas duidelijk hoe ongelofelijk omvangrijk deze technologie in de praktijk wel niet is.

Toen bijvoorbeeld de zogenaamde non-fungible token werd uitgevonden, ontstond er meteen een compleet nieuwe assetklasse.

Uiteraard is op deze assetklasse een niet te onderschatten investeringsrisico van kracht; onder andere vanwege de grote volatiliteit op de cryptomarkt. Echter, NFTs hebben als nieuwe assetklasse voor heel wat mensen een leuk zakcentje opgeleverd.

Ondanks het feit dat de blockchaintechnologie op moment van schrijven reeds een behoorlijke tijd meedraait op de markt, lijkt het er naar uit te zien dat er nog steeds slechts een fractie van haar mogelijkheden echt worden benut. Dat opent natuurlijk behoorlijk wat perspectieven met oog op de toekomst.

Welke cryptomunten benutten de blockchain mogelijkheden het best?

Bovenstaande informatie brengt ons rechtstreeks bij wat eigenlijk de hamvraag is van dit artikel. Welke projecten slagen er namelijk in om de mogelijkheden van de blockchain zo optimaal mogelijk te benutten? Voor verschillende assets geldt dat ze eigenlijk slechts een fractie van die mogelijkheden benutten.

Daarbij kun je onder meer denken aan Bitcoin, maar eigenlijk vereist dit project ook helemaal geen grotere adoptie van mogelijkheden. Voor andere cryptomunten en -valuta's geldt dat wel, omdat ze anders zomaar de concurrentiestrijd met andere crypto assets zouden kunnen verliezen.

Van alle verschillende cryptomunten op de markt lijkt het ernaar uit te zien dat het vooral Ethereum is welke de mogelijkheden van de blockchain zo optimaal mogelijk tracht te benutten. Het is ook meteen de grootste cryptomunt die het ooit heeft aangedurfd om haar zogenaamde consensus algoritme te veranderen.

In beginsel was het dan ook zo dat de cryptomunt Ethereum (ETH) vergelijkbaar met Bitcoin gebruikmaakte van het zogenaamde Proof of Work algoritme. In een poging om onder meer haar schaalbaarheidsprobleem aan te pakken, heeft ze er echter voor gekozen om de overstap te maken naar het Proof of Stake consensus algoritme.

Ethereum, nog steeds één van de meest innovatieve crypto projecten?

Menig aantal nieuwe veelbelovende projecten hebben zichzelf de titel van “Ethereum killer” toebedeeld. Op vandaag kunnen we echter vaststellen dat er nog geen enkele van deze assets in is geslaagd om ETH echt van de troon te stoten.

Zelfs wanneer er een nieuwe assetklasse op de markt wordt gelanceerd – zoals bijvoorbeeld de inmiddels bekende non-fungible tokens – wordt er nog steeds vooral voor gekeken in de richting van de Ethereum-blockchain.

Dit bewijst eens temeer dat Ethereum één van de meest beloftevolle projecten is voor de toekomst van de cryptomarkt en voor blockchaintechnologie is het algemeen.

Ook interessant om te lezen: Uitleg over het blockchain trilemma

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

245 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Blockchain

Jouw domeinnaam op de blockchain met ENS

3 minuten leestijd
Wanneer we de evolutie onder de loep nemen die de blockchain en de cryptowereld door de jaren heen heeft doorgemaakt kunnen we…
Blockchain

Ardana, de eerste stablecoin op het Cardano ecosysteem

3 minuten leestijd
Cardano kennen we uiteraard allemaal wel. Voor dit project geldt dat ze al een behoorlijk lange tijd in ontwikkeling is. Ondertussen kunnen…
Blockchain

Proof of Work (PoW) consensusalgoritme complete uitleg

4 minuten leestijd
Wil je te weten komen wat het Proof of Work consensusalgoritme is? Lees dan dit artikel en doe kennis op over het…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *