Blockchain

Wat moet je weten over het blockchain trilemma?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Blockchain nieuws » Wat moet je weten over het blockchain trilemma?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 10 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Sinds de lancering van Bitcoin heeft de wereld op uitgebreide schaal kennis kunnen maken met de mogelijkheden die blockchaintechnologie met zich meebrengt. In eerste instantie werd deze nieuwe technologie op de markt gepresenteerd als een technologie die als het ware onfeilbaar was. Ze bood een oplossing voor een groot aantal problemen waar andere technologieën op deze planeet vaak tegenaan liepen.

Dit gezegd hebbende is het zo dat er ook zoiets bestaat als het zogenaamde blockchain trilemma. Het betreft hier een belangrijk probleem waar nagenoeg elke blockchain in de praktijk tegenaan blijkt te lopen.

Heb jij nog nooit eerder over het trilemma van blockchain gehoord, maar wil je er graag meer over te weten komen? Dan is verder blijven lezen zeker en vast de moeite waard.

Wat is het blockchain trilemma?

Wat is het blockchain trilemma?

Uitleg over hetgeen het blockchain trilemma is

Het blockchain trilemma is in feite de omschrijving van een probleem waar elke blockchain tegenaan loopt.

Onder meer medeoprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, liet zich ontglippen dat er eigenlijk op dit ogenblik geen enkele blockchain bestaat die perfect weet te voldoen aan de drie vooropgestelde eisen.

Voor deze eisen geldt dat ze betrekking hebben tot:

  1. Is de blockchain decentraal en schaalbaar?
  2. Is de blockchain schaalbaar en veilig?
  3. Is de blockchain veilig en decentraal?

Wanneer er niet wordt voldaan aan de eerste twee eisen is er sprake van een veiligheidsprobleem. Wordt er niet voldaan aan de tweede reeks van twee eisen? Dan moet er rekening worden gehouden met een probleem op vlak van decentralisatie.

Is er geen sprake van de combinatie van de twee eigenschappen zoals in puntje drie aangehaald? Dan loopt de blockchain tegen problemen aan op vlak van schaalbaarheid. Op moment van schrijven bestaat er dan ook geen enkele blockchain die erin is geslaagd om tegemoet te komen aan de combinatie van de drie verschillende eisen.

Wat maakt het blockchain trilemma tot zo’n belangrijk probleem?

Het succes van een technologie is afhankelijk van de mate waarin ze geadopteerd kan worden. Dat spreekt voor zich. Wanneer een bepaalde technologie in de praktijk onvoldoende wordt gebruikt, dan zal je namelijk al snel kunnen vaststellen dat ze na verloop van tijd enigszins in de vergetelheid terecht zal komen.

Dit zorgt ervoor dat er door menig aantal experten met argusogen naar het blockchain trilemma wordt gekeken. Wanneer er blijvend geen enkele blockchain in slaagt om perfect alle drie de vooropgestelde eisen in haar systeem te implementeren, dan kan dat zomaar een niet onbelangrijke bom onder de adoptie van deze technologie leggen.

In de basis is het namelijk zo dat het van cruciaal belang is om daar wel aan te voldoen wanneer er een zo breed mogelijke adoptie moet worden gerealiseerd. Bovendien houdt het eigenlijk geen steek dat dit in de praktijk niet gerealiseerd wordt.

Voor elke blockchain geldt dat ze op haar geheel eigen manier werkt. Bovendien is er sprake van een verschil in consensusalgoritme. Het zou dus zeer onwaarschijnlijk zijn dat er nooit een blockchain in slaagt om toch de “perfecte combinatie” te realiseren.

Dat gezegd hebbende is het even opmerkelijk dat de knappe koppen uit de blockchainwereld er tot dusver nog niet in zijn geslaagd om dat voor mekaar te krijgen.

Bestaat er een oplossing voor dit probleem of niet?

Ondertussen is duidelijk geworden wat het blockchain trilemma nu precies is. De volgende vraag die veel mensen zich dan uiteraard zullen stellen is hoe we dit probleem kunnen oplossen. Of valt het helemaal niet op te lossen?

De algemene verwachting is dat dit probleem in de toekomst zeker opgelost zal worden. We mogen immers niet vergeten dat de hele blockchaintechnologie eigenlijk nog steeds in haar kinderschoenen staat. Er is aanzienlijk meer onderzoek vereist om ervoor te zorgen dat alle problemen of pijnpunten het hoofd geboden kunnen worden.

Steeds meer ontwikkelaars maken echter in de praktijk de keuze om over te stappen op de ontwikkeling van toepassingen op de blockchain zoals bijvoorbeeld dApps. Dit zal er uiteraard op termijn voor zorgen dat de kennis op termijn alleen maar zal gaan toenemen.

Op het moment van schrijven is het zo dat we kunnen vaststellen dat nieuwere blockchains steeds minder problemen ervaren met het inlossen van de verwachtingen van het trillemma. Dit gezegd hebbende is er nog geen enkele blockchain in geslaagd om alle drie de eisen feilloos in haar systeem te verwerken.

Voor het gros van de blockchains geldt in de praktijk evenwel dat ze constant in ontwikkeling zijn. Dit betekent dat bepaalde problemen altijd in een latere fase opgelost kunnen worden. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van zogenaamde layer 2 scaling solutions.

Wellicht dat deze mogelijkheden ervoor zullen zorgen dat het blockchain trilemma in de toekomst de wereld uitgeholpen zal kunnen worden. Dit heeft vanzelfsprekend een positieve invloed op de toepasbaarheid van blockchain.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

245 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Blockchain

Jouw domeinnaam op de blockchain met ENS

3 minuten leestijd
Wanneer we de evolutie onder de loep nemen die de blockchain en de cryptowereld door de jaren heen heeft doorgemaakt kunnen we…
Blockchain

Ardana, de eerste stablecoin op het Cardano ecosysteem

3 minuten leestijd
Cardano kennen we uiteraard allemaal wel. Voor dit project geldt dat ze al een behoorlijk lange tijd in ontwikkeling is. Ondertussen kunnen…
Blockchain

Proof of Work (PoW) consensusalgoritme complete uitleg

4 minuten leestijd
Wil je te weten komen wat het Proof of Work consensusalgoritme is? Lees dan dit artikel en doe kennis op over het…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *