Cryptomarkt

Welke impact kan een recessie hebben op de cryptomarkt?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptomarkt nieuws » Welke impact kan een recessie hebben op de cryptomarkt?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Op moment van schrijven is het zo dat we nog niet kunnen voorspellen hoe de cryptomarkt op bepaalde marktomstandigheden zal reageren. Neem nu bijvoorbeeld een recessie. Tot dusver is het zo dat crypto nog nooit echt een recessie heeft meegemaakt. De impact van een dergelijke economische neergang valt dan ook maar moeilijk te voorspellen.

Dit gezegd hebbende is het wel mogelijk om een bepaalde voorspelling te maken op basis van de manier hoe de traditionele financiële en aandelenmarkt reageren in een dergelijke periode.

Ben jij ook benieuwd naar wat de impact van een recessie nu precies kan zijn op crypto? Blijf dan vooral verder lezen.

Wat is een recessie?

Er kunnen heel wat verschillende definities worden aangehaald voor wat een recessie nu precies is. In principe is het zo dat er sprake is van een recessie op het moment dat de economische graadmeter daalt voor twee opeenvolgende kwartalen.

Wanneer er zich een dergelijke terugval op economisch vlak voordoet, dan zal je tot de vaststelling komen dat deze voelbaar zal zijn in verschillende delen van de (zakelijke) markt. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat een dergelijke recessie voelbaar is in niet alleen de industriële productie en de klein- en groothandel, maar ook in de werkgelegenheid evenals in de lonen die worden ontvangen.

Het hoeft niet zo te zijn dat al deze verschillende zaken in één keer achteruitgaan. Vaak volgt de ene neergang de andere op tot er sprake is van een echt volwaardige recessie.

Hoe kan een recessie de cryptomarkt beïnvloeden?

Impact recessie op cryptocurrency

Invloed van een recessie op de cryptomarkt

Het is bekend dat een recessie een significante impact kan hebben op de beurs. Dit geldt niet alleen voor de aandelenbeurs, maar de verwachting is dat ook de cryptomarkt daar de nodige hinder van zou kunnen ondervinden. Dat niet in het minst als gevolg van het feit dat er veel minder geld beschikbaar is onder investeerders en beleggers om in de markt te kunnen investeren.

Bovendien is het zo dat de bedrijfsresultaten van de beursgenoteerde ondernemingen doorgaans geen interessante groei laten optekenen met als gevolg dat de meerwaarde die kan worden gerealiseerd op aandelen verwaarloosbaar wordt.

Wellicht dat hetzelfde fenomeen zich zal voltrekken op de cryptomarkt. Tijdens een recessie staan niet alleen de lonen onder druk, maar zijn verschillende basisbehoeftes doorgaans ook nog eens ontzettend duur.

De combinatie van die twee factoren kan het investeringsenthousiasme op zowel de beurs als de cryptomarkt behoorlijk drukken.

Geen probleem voor de cryptomarkt alleen

Het zou dus zomaar kunnen dat de cryptomarkt in tijden van een recessie behoorlijk onder druk kan komen te staan. Of dat daadwerkelijk het geval zal zijn, zal echter nog moeten blijken.

In ieder geval is dit dus een probleem dat zich niet alleen voor kan doen op deze markt. Ook traditionele investeerders – die geld beleggen op de gewone beurs of aandelenmarkt – zullen hier rekening mee moeten houden.

Hoe groot de impact van een recessie op de cryptomarkt en haar assets in de praktijk kan zijn, zal de toekomst moeten uitwijzen. Al zit uiteraard niemand op een recessie te wachten, in tegendeel.

Kan je blijven beleggen in crypto tijdens een recessie?

Tot slot spreekt het voor zich dat mensen zich nog de vraag zullen stellen of het in tijden van een recessie dan wel nog steeds mogelijk is of vooral of het een goed idee is om verder te blijven investeren in deze asset.

Het antwoord op deze vraag kan niet zomaar in één, twee, drie worden gegeven. Er zijn wat dit betreft namelijk verschillende zaken waar rekening mee moet worden gehouden.

Enkele factoren waar je absoluut bij stil moet blijven staan zijn de volgende:

  • Voor welke periode wens je in te stappen in crypto?
  • Investeer je in de markt door middel van de dollar-cost-average methode of niet?
  • Hoe ziet jouw risicoprofiel er precies uit?

Een periode van economische neergang is er één die je eigenlijk altijd moet incalculeren wanneer je beschikt over een lange termijn beleggingshorizon. Dat is zeer belangrijk.

Wanneer je dus met andere woorden nog maar een paar jaar voor je pensioen bent is het wellicht een minder interessante keuze om tijdens een recessie te gaan investeren in de cryptomarkt. De kans dat je keer op keer wordt geconfronteerd met rode koersen is groot terwijl je tijd in de markt wellicht onvoldoende lang zal zijn om deze verliezen nog terug op te kunnen halen.

Heb je een investeringshorizon van enkele decennia voor je? In dat geval wordt het natuurlijk een compleet ander verhaal. Investeer je doorgaans in crypto door middel van de dollar-cost-average methode? Dan is het eigenlijk perfect mogelijk om ervoor te kiezen om periodiek in de markt te blijven investeren. Je werkt dan immers aan een interessante gemiddelde aankoopkoers.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

241 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptomarkt

Is LiteBit een betrouwbaar platform? – Uitgebreide uitleg

3 minuten leestijd
Met het recente drama rondom FTX in het achterhoofd is de betrouwbaarheid van crypto aanbieders nu belangrijker dan ooit. Het blijkt maar…
Cryptomarkt

Serum decentrale beurs: Voordelen en investeren in SRM token

3 minuten leestijd
In dit artikel kom je te weten wat Serum (SRM) is, wat de voordelen zijn en hoe je kunt investeren in het…
Cryptomarkt

Voordelen van Litecoin: De pluspunten van LTC uitgelegd

3 minuten leestijd
Litecoin is een populaire cryptocurrency die in 2011 is ontstaan als een afsplitsing van Bitcoin. Net als Bitcoin maakt Litecoin gebruik van…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *