Cryptomarkt

Periodiek instappen in de cryptomarkt, hoe werkt dat?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptomarkt nieuws » Periodiek instappen in de cryptomarkt, hoe werkt dat?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Wanneer je wenst te investeren, wat de assetklasse waarin je dat wenst te doen ook mag zijn, zal je altijd kunnen vaststellen dat je daarvoor een keuze kan maken uit twee opties. In eerste instantie is het mogelijk om éénmalig (en vrij groot) in te stappen in een bepaalde asset. Wanneer je dat doet beschik je over één enkele instapkoers die uiteindelijk bepalend zal zijn voor het mogelijke rendement wat je realiseert.

Door de jaren heen is echter gebleken dat het uitvoeren van periodieke investeringen in de markt doorgaans een behoorlijk stuk interessanter kan zijn. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het hanteren van de zogenaamde ‘dollar-cost-average' methode.

Wil jij ook graag ontdekken hoe periodiek instappen in de cryptomarkt nu precies werkt? Lees dan zeker verder. Dit is namelijk precies hetgeen we in dit artikel aan jou uitleggen.

Hoe werken periodieke investeringen in de cryptomarkt?

Periodiek in crypto investeren

Periodiek instappen in de cryptomarkt: Hoe werkt dat?

Overweeg je om periodiek in te stappen in de cryptomarkt? Dan zal je kunnen vaststellen dat er daarvoor terugkerende investeringen zijn vereist. Wat dit betreft kan je een keuze maken uit twee verschillende mogelijkheden.

In eerste instantie kan je automatische terugkerende investeringen doen in de markt. Het is mogelijk om dit te doen bij een aantal verschillende brokers en exchanges die deze optie aanbieden.

Voor heel wat mensen geldt echter dat ze die terugkerende investeringen liever gewoon manueel uitvoeren. Ook dat is mogelijk. Daarvoor moet je eerst het volgende bepalen:

  1. Het bedrag wat je periodiek wenst te investeren in de cryptomarkt
  2. De frequentie waarmee je die investeringen wil doen

Heb je bovenstaande twee zaken bepaald? Dan zal je kunnen vaststellen dat je vanaf dat punt periodiek kan instappen in de cryptomarkt. Let wel, consequente investeringen zijn uiteraard een vereiste wanneer je wil kunnen werken aan een echt interessante GAK (gemiddelde aankoopkoers).

Wat maakt periodiek instappen in de cryptomarkt zo interessant?

De belangrijkste reden waarom periodiek instappen in de cryptomarkt als interessant wordt bestempeld, heeft te maken met het feit dat er op die manier een zogenaamde GAK of gemiddelde aankoopkoers kan worden gerealiseerd.

Voor een dergelijke GAK geldt dat ze ontbreekt op het ogenblik dat je ervoor zou kiezen om bijvoorbeeld een éénmalige investering te doen. Je stapt dan immers gewoon één keer in aan de op dat moment geldende waarde of koers van de asset.

Omdat er geen extra inleggingen meer zullen gebeuren, blijft de aankoopprijs onaangeroerd waardoor er van een GAK helemaal geen sprake kan zijn. Het koersrisico dat je op deze manier loopt is dan ook een behoorlijk stuk groter dan wanneer je zou investeren in de markt door middel van de dollar-cost-average (DCA) methode.

Dit gezegd hebbende zijn hier niet alleen maar voordelen aan verbonden.

Zijn er ook nadelen verbonden aan periodieke investeringen?

Periodiek instappen in de cryptomarkt gaat in de praktijk ook gepaard met een niet onbelangrijk nadeel. Wanneer je éénmalig investeert in de markt, dan spreekt het voor zich dat je ook slechts één keer een bepaald geldbedrag moet inleggen.

Dat verandert op het moment dat er sprake is van een periodieke inleg. Zoals de naam reeds laat vermoeden zal je dan voor jezelf bijvoorbeeld moeten bepalen dat je elke week of bijvoorbeeld elke maand gaat instappen tegen een bepaald bedrag.

Voor heel wat investeerders geldt dat ze zich in eerste instantie wel aan hun vooropgestelde plan weten te houden, maar dat, dat plan na verloop van tijd toch enigszins naar de achtergrond verdwijnt. Wil je echt kunnen profiteren van het optimale effect van de dollar-cost-average methode? Dan zijn periodieke investeringen in de cryptomark toch echt een vereiste.

Conclusie; periodiek instappen in de cryptomarkt is het overwegen waard

Ongeacht op welke manier en waarin je wenst te investeren; je zal in de praktijk altijd rekening moeten houden met risicomanagement. Zodra je gaat investeren moet je er namelijk bij stil blijven staan dat je kapitaal blootgesteld kan worden aan bepaalde risico’s.

Het volatiliteitsaspect welke zich zeker en vast laat voelen op de cryptomarkt zorgt er namelijk voor dat de koers van een asset niet alleen maar kan stijgen, maar ook kan dalen. Om het zogenaamde koersrisico zo beperkt mogelijk te houden, kan het van belang zijn om een interessante GAK te realiseren. Zoals de informatie in dit artikel duidelijk heeft gemaakt kan dat alleen met periodieke investeringen.

Ben jij dus met andere woorden één van de vele mensen die toekomst ziet in de cryptomarkt? Geloof je sterk in het voortbestaan van gerenommeerde projecten zoals bijvoorbeeld de cryptomunt Bitcoin en Ethereum en ben je van plan om deze assets op te nemen in je beleggingsportefeuille voor de lange termijn?

Dan is het meer dan waarschijnlijk een goed idee om door middel van de dollar-cost-average methode in te stappen in deze assets. Alleen op die manier zal je er namelijk in slagen om een echt interessante GAK of gemiddelde aankoopprijs te realiseren.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

243 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptomarkt

Is LiteBit een betrouwbaar platform? – Uitgebreide uitleg

3 minuten leestijd
Met het recente drama rondom FTX in het achterhoofd is de betrouwbaarheid van crypto aanbieders nu belangrijker dan ooit. Het blijkt maar…
Cryptomarkt

Serum decentrale beurs: Voordelen en investeren in SRM token

3 minuten leestijd
In dit artikel kom je te weten wat Serum (SRM) is, wat de voordelen zijn en hoe je kunt investeren in het…
Cryptomarkt

Voordelen van Litecoin: De pluspunten van LTC uitgelegd

3 minuten leestijd
Litecoin is een populaire cryptocurrency die in 2011 is ontstaan als een afsplitsing van Bitcoin. Net als Bitcoin maakt Litecoin gebruik van…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *