Eén van de vaakst gehoorde vragen onder (nieuwe) investeerders in crypto heeft betrekking tot het feit of men er nu beter aan doet om te kiezen voor één initiële, grote investering of men toch maar beter kiest voor periodieke inleggingen. De meningen hiervoor zijn sterk verdeeld. Beide opties blijken dan ook in de praktijk over zowel voor- als tegenstanders te beschikken. Ben jij ook benieuwd om te weten te komen hoe interessant bijvoorbeeld dollar cost averaging in altcoins nu precies is? Dan zal je het antwoord op deze vraag naar alle waarschijnlijkheid aantreffen hier op deze pagina.
Inhoudsopgave
Wat maakt een grote, initiële investering interessant?
Voor verschillende vormen van investeren geldt dat je ervoor kan kiezen om twee verschillende werkwijzen te hanteren. In eerste instantie kan je kiezen voor een grote, initiële investering. De gedachte hierachter doet sterk denken aan één van de vaakst gehoorde quotes uit de beleggerswereld, namelijk “time in the market beats timing the market”. Met andere woorden, hoe meer tijd je doorbrengt in de markt, des te meer rendement je daar op termijn mee kan behalen.
Bovenstaande is zeker niet iets wat zomaar uit de lucht is gegrepen. Investeerders die investeren in de juiste assets en die vervolgens voor de langere termijn aanhouden slagen er doorgaans in om de meest optimale return on investment te behalen. Dit dus wel op voorwaarde dat ervoor wordt gekozen om in de juiste assets (in dit geval de juiste altcoins) te investeren.
Het zogenaamde koersrisico dat je loopt bij een éénmalige investering is namelijk behoorlijk significant te noemen. Daardoor kan het “Dollar Cost Averaging in Altcoins”-principe een interessante benadering voor crypto investeerders zijn.
Wat is het koersrisico en waarom vormt ze een belangrijk risico?
Voor alle duidelijkheid, zowel bij een éénmalige, grote investering als bij periodieke crypto investeringen is er altijd sprake van een bepaald koersrisico. In de eerste situatie is dat risico echter beduidend groter. Dat is het gevolg van het feit dat je slechts één keer instapt tegen één concrete koers. Er kan dus op deze manier niet worden gewerkt aan een gemiddelde aankoopkoers.
Dit betekent dat je bijvoorbeeld geen potentiële dips gaat opkopen. Je moet er dus altijd vanuit gaan dat de asset waarin je investeert een aanzienlijke meerwaarde zal weten te realiseren ten opzichte van de koers waar jij éénmalig tegen bent ingestapt. Dat blijkt niet zelden een vrij stevige uitdaging te zijn.
Ondanks het feit dat er dus zeker iets valt te zeggen voor een éénmalige investering in altcoins kan het ook niet voldoende worden benadrukt dat er toch best wat niet onaanzienlijke risico’s aan verbonden zijn.
Waarom kiezen voor gespreide investeringen?
De tweede mogelijkheid waar je dus voor kan kiezen wanneer je wenst te investeren in altcoins heeft betrekking tot het uitvoeren van gespreide investeringen. In deze situatie kan je er (onder meer) voor kiezen om gebruik te maken van de zogenaamde dollar-cost-averaging methode.
Het gaat hierbij om een methode waarbij er op periodieke basis (veelal maandelijks) wordt geïnvesteerd in dezelfde asset met (min of meer) hetzelfde bedrag. Deze manier van werken brengt in de basis twee concrete voordelen met zich mee waar heel wat investeerders toch bij zweren, namelijk:
- Gespreide investeringen verlagen het zogenaamde koersrisico
- Door gespreid in te stappen maak je jouw investeringen een flink stuk toegankelijker
Dollar cost averaging in altcoins toepassen brengt dus ongetwijfeld bepaalde interessante voordelen met zich mee. Dit gezegd hebbende zijn er ook zeker een aantal potentiële nadelen aan verbonden waar je aandachtig voor zal willen zijn.
Denk bijvoorbeeld maar eens aan het feit dat je wel echt consequent moet blijven investeren om een interessante GAK te kunnen realiseren. Dit is iets wat niet voor elke belegger is weggelegd. Enkel en alleen wanneer je op termijn de dollar cost averaging methode blijft toepassen zal je optimaal kunnen profiteren van het effect dat ze realiseert.
Hoe interessant is dollar cost averaging in altcoins nu echt?
De dollar cost averaging werkwijze is er één die binnen de traditionele beleggerswereld reeds zeer lange tijd sterk wordt beproefd. Dat deze methode potentieel interessant kan zijn om gebruik van te maken staat dan ook als een paal boven water. Dit gezegd hebbende gaat het in dit geval wel specifiek om investeringen in zogenaamde altcoins. Van deze assets is bekend dat een groot aantal de tand des tijds meer dan waarschijnlijk niet zal weten te doorstaan.
Bedenk jezelf dus niet alleen of de dollar cost averaging methode voor jou daadwerkelijk interessant is, maar bedenk jezelf ook of de altcoin waarin je periodiek gaat investeren daadwerkelijk kan overleven in de sterk concurrentiële markt.
Omwille van deze reden wordt er eigenlijk uitsluitend aangeraden om op deze manier in te stappen in grote, gerenommeerde projecten zoals bijvoorbeeld Ethereum. Zo weet je dit risico naar alle waarschijnlijkheid toch enigszins binnen de perken te houden. Lees ook eens ons artikel over veilig Ethereum (ETH) kopen.
Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.