Cryptomarkt

Is de toekomstige evolutie van de cryptomarkt voorspelbaar?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptomarkt nieuws » Is de toekomstige evolutie van de cryptomarkt voorspelbaar?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Sinds het ontstaan van de cryptomarkt is er reeds behoorlijk wat gebeurd. Menig aantal beloftevolle projecten welke het daglicht hebben gezien zijn ondertussen reeds richting de vergetelheid gekatapulteerd. Voor andere projecten zoals een Bitcoin en Ethereum geldt dan weer dat ze een indrukwekkende evolutie hebben weten te realiseren.

De adoptie van beide projecten is er dan ook één waar menig aantal andere assets alleen maar van kunnen dromen. Toch is het van belang om niet alleen te kijken naar het verleden, maar ook om vooruit te kijken richting de toekomst.

Hoe ziet die toekomst voor de cryptomarkt er nu namelijk precies uit en valt ze te voorspellen? Wij zochten één en ander voor je uit en stellen onze bevindingen graag op deze pagina aan je voor.

Hoe “future proof” is de blockchain als technologie?

Cryptomarkt evolutie in de toekomst

Een blik op de toekomst van de cryptomarkt en blockchain

De toekomstige evolutie van de cryptomarkt valt helemaal niet in te schatten zonder de blik te werpen op de belangrijkste achterliggende technologie. Dat is natuurlijk de blockchain. Eén van de belangrijkste kenmerken van deze technologie heeft uiteraard betrekking tot het gedecentraliseerde aspect waardoor ze zich kenmerkt.

Deze zorgt er in de praktijk voor dat het mogelijk is om bijvoorbeeld financiële transacties uit te voeren door middel van een grootboek. Dit aldus zonder dat er een centrale partij een goedkeuring moet geven of fungeert als tussenpartij.

Het gedecentraliseerde aspect van de blockchain kon instant rekenen op heel veel aanhangers overal ter wereld. Het baarde echter meteen de overheden en toezichthouders ook sterke zorgen. Is blockchain echt wel zo veilig? Decentralisatie biedt immers voor de gebruiker heel wat interessante voordelen, maar tegelijkertijd ook heel wat risico’s.

Wanneer het fout gaat met het uitvoeren van een transactie is het namelijk zo dat er geen weg meer terug is. Heel wat mensen hebben op deze manier veel geld verloren.

Een uitstekende schaalbaarheid afhankelijk van het gebruikte algoritme

Eén van de belangrijkste eisen waar met name de cryptomarkt over beschikt heeft betrekking tot schaalbaarheid. Een innovatief crypto project moet tegenwoordig immers voldoende schaalbaar zijn wil het erin slagen om de aanzienlijke populariteit die ze geniet op te kunnen vangen. Dit is dus van belang voor de toekomstige evolutie van de cryptomarkt.

In eerste instantie bleek dat niet zelden een probleem te zijn. Vooral voor het zogenaamde Proof of Work (PoW) algoritme geldt dat er bepaalde beperkingen aan verbonden zijn die het optimaliseren van de schaalbaarheid nagenoeg onmogelijk maakt. Het is ook omwille van deze reden dat Ethereum er uiteindelijk voor heeft gekozen om de overstap te maken richting het Proof of Stake (PoS) algoritme.

Naarmate de interesse in de cryptomarkt verder toe zal nemen is het van cruciaal belang dat projecten zich gaan focussen op het optimaliseren van hun schaalbaarheid. Een onvoldoende schaalbaar project is immers in de praktijk gedoemd om te mislukken. Dit is een zeer belangrijk aandachtspunt waar in de praktijk nog steeds te weinig rekening mee wordt gehouden.

Ook voor Ethereum geldt dat ze het probleem voor een lange tijd enigszins genegeerd hebben tot duidelijk werd dat ze niets anders meer kon dan ingrijpen. Concurrenten kregen namelijk steeds meer grip op de doelgroep van ETH met alle potentiële risico’s voor het project van dien.

Regulering hangt als het zwaard van Damocles boven de cryptomarkt

De toekomstige evolutie die de cryptomarkt door zal maken, wordt voor een significant deel bepaald door een mogelijke regulering die kan (of zal) worden doorgevoerd. Voor deze regulering geldt dat er door menig aantal experten naar wordt verwezen als zijnde het zwaard van Damocles. Dat niet in het minst omwille van het feit dat er altijd een verliezende partij zal zijn.

In eerste instantie zijn heel wat aanhangers van de cryptomarkt het er met elkaar over eens dat regulering alleen maar centralisatie in de hand zal werken. Dat is net hetgeen men niet wil en wat in het verleden reeds voor veel controverse heeft gezorgd met betrekking tot de XRP-token van Ripple. Anderzijds moet het gezegd dat er mogelijks geen toekomst voor de cryptomarkt is weggelegd zonder dat er wordt gewerkt aan regulering.

Om door te kunnen groeien als markt is een wettelijke basis namelijk zo goed als vereist. Uiteindelijk denken heel wat experten dan ook dat regulering net datgene is wat de cryptomarkt echt in het zadel zal helpen. De meningen zijn dus duidelijk verdeeld over de toekomstige evolutie van de cryptomarkt.

De toekomstige evolutie van de cryptomarkt valt niet te voorspellen

Op moment van schrijven kunnen we eigenlijk maar concluderen dat er nog te veel onzekerheden bestaan om de toekomst van de cryptomarkt te kunnen voorspellen. Regulering lijkt zich steeds nadrukkelijker op te dringen. Dit niet in het minst omdat het datgene blijkt te zijn wat ook de lancering van de eerste, echte Bitcoin ETF in de weg staat.

Anno 2022 is er louter sprake van een futures ETF terwijl experten (terecht) van mening zijn dat vooral een spot-based ETF een extra impuls kan geven aan de cryptomarkt. In ieder geval zullen er blijvende inspanningen vanuit de markt nodig zijn en zal het vinden van een compromis op vlak van regulering meer dan waarschijnlijk een must zijn wil de cryptomarkt nog een mooie evolutie kunnen realiseren.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

239 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptomarkt

Is LiteBit een betrouwbaar platform? – Uitgebreide uitleg

3 minuten leestijd
Met het recente drama rondom FTX in het achterhoofd is de betrouwbaarheid van crypto aanbieders nu belangrijker dan ooit. Het blijkt maar…
Cryptomarkt

Serum decentrale beurs: Voordelen en investeren in SRM token

3 minuten leestijd
In dit artikel kom je te weten wat Serum (SRM) is, wat de voordelen zijn en hoe je kunt investeren in het…
Cryptomarkt

Voordelen van Litecoin: De pluspunten van LTC uitgelegd

3 minuten leestijd
Litecoin is een populaire cryptocurrency die in 2011 is ontstaan als een afsplitsing van Bitcoin. Net als Bitcoin maakt Litecoin gebruik van…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *